Cercetătorii americani au descoperit mecanismul prin care grăsimile din alimentație contribuie la declanșarea diabetului de tipul II, acest lucru fiind un pas înainte în conceperea unui tratament pentru această boală ce afectează din ce în ce mai mulți oameni la nivel mon-dial. În urma unui studiu realizat pe șoareci și oameni, cercetătorii au descoperit că nivelurile ridicate de grăsimi în organism afectează modul de funcționare a două proteine cheie care au rol în dezvoltarea diabetului.
Proteinele FOXA2 și HNF1A activează o enzimă din pancreas, care, în cazul oamenilor sănătoși, previne dezvoltarea diabetului. Dacă aceste proteine nu mai funcționează, enzima este blocată, acest lucru afectând capacitatea celulelor secretoare de insulină din pancreas de a regla nivelurile de zahăr din sânge. În absența acestui mecanism, nivelul de zahăr din sânge nu poate fi reglat în mod corespunzător. Coordonatorul studiului, profesorul Jamey Marth, de la Sanford-Burnham Medical Research Institute din Statele Unite, a declarat că această descoperire poate conduce la conceperea unor metode de prevenire sau chiar de tratare a diabetului. Studiul a fost publicat în Nature Medicine.
Diabetul de tipul II este asociat mai ales cu obezitatea, sedentarismul și alimentația nesănătoasă, spre deosebire de diabetul de tipul I, insulinodependent, care este o tulburare autoimună. La nivel mondial, aproximativ 350 de milioane de adulți sunt bolnavi de diabet.