Obștenii au adus, ieri, noi acuzații la adresa conducerii obștii, dar și a PDL Vrancea, organizație din care face parte toată conducerea obștii. Dacă, duminica trecută, obștenii au acuzat conducerea obștii că au transformat obștea în „vaca de muls a PDL”, ieri, obștenii au acuzat aceeași conducere că ar intenționa să dea fondul de vânătoare unor membrii marcanți ai aceluiași partid. În prezent, fondul de vânătoare este administrat de Ocolul Silvic Privat Obștea Tulnici, pe care actuala conducere a obștii vrea să îl desființeze. Obștenii spun că acesta ar fi unul din motivele pentru care se dorește desființarea ocolului. O altă acuzație lansată de obșteni este aceea că în spatele actualei condu-ceri a obștii s-ar afla mai multe firme a căror patroni vor să pună mâna pe banii de la APIA. Este vorba de peste 1,3 milioane de lei alocați de stat pentru întreținerea pășunilor dețăinute de obște. Acestea sunt motivele pentru care conducerea Obștii a refuzat, duminică, pentru a doua săptămână consecutivă să vină în fața oamenilor. Mai mult, obștenii au fost ținuți în fața Casei Obștii, la peste 32 de grade Celsius.
Obștea de Moșneni Tulnici este aproape de a pierde fondul de vânătoare în favoarea camarilei PDL. Surse autorizate au declarat pentru „Monitorul de Vrancea” că acesta este unul dintre motivele pentru care actuala conducere a Obștii de Moșneni Tulnici se agață de putere și încearcă să amâne șe-dința Adunării Generale Extraordinare. Se speră că, până atunci, va fi desființat Ocolul Silvic Privat Obștea Tulnici și, implicit, se va obține controlul asupra fondului de vânătoare la care se pare că visează un om de afaceri apropiat de PDL.
O altă miză o reprezintă mi-lioanele de lei de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură acordate pentru menținerea pășunilor localității. La acest moment, în contul Obștii sunt zece miliarde de lei vechi, reprezentând subvenția pentru pășuni din acest an. Banii au fost acordați pentru un program de reabilitare a pășunilor derulat pe cinci ani. Dacă în 2007 s-au acordat 2,3 mi-liarde lei vechi, suma a ajuns la 13 miliarde lei vechi în 2011. Åi va crește la 1,5 milioane lei, adică 15 miliarde lei vechi în 2012. Banii sunt pentru întreținerea a peste o mie hectare de pășune care aparțin Obștii Tulnici. Surse autorizate au explicat mecanismul prin care un grup de oameni de afa-ceri apropiați PDL vor să pună mâna pe acești bani. Primul pas a fost rezilierea, ilegală, a contractului încheiat cu Ocolul Silvic Privat Obștea Tulnici. Ulterior, s-a procedat la trimiterea unui dosar către APIA Vrancea în care s-a cerut ca banii pentru pășuni să fie administrați de Obște și nu de Ocol, așa cum era trecut inițial în solicitarea pentru acest an. Pasul următor este încheierea de contracte cu anumite firme căpușă, aparținând unor anumiți oameni de afaceri, care să execute la prețuri supraevaluate lucrările de întreținere a pășunilor.
Obștenii vor plăti pentru rezilierea contractului cu Ocolul Silvic
Pentru ca acest plan al camarilei pedeliste să aibă rezultate este necesară des-ființarea Ocolului Silvic Privat Obștea Tulnici. Adică a entității care administrează fondul de vânătoare și banii pentru întreținerea pășunilor. Ce nu spune conducerea Obștii de Moșneni este că rezilierea contractului dintre Obștea Tulnici și Ocolul Silvic Privat al Obștii îi va costa pe oamenii din Tulnici un milion de lei, adică zece miliarde lei vechi. Conform unui act adițional, din 2010, la contractul semnat de condu-cerea Obștii și cea a Ocolului, „părțile se obligă să respecte contractul semnat pe perioada convenită și menționată din contractul semnat sub sanc-țiunea plății unei daune de 1.000.000 lei”. Altfel spus, cine nu respectă acest contract trebuie să îi plătească celeilalte părți un milion de lei. Actul adițional a fost semnat chiar de președintele Obștii, Alin Olteanu și ceilalți membri ai Consiliului de Administrație. Banii ar trebui plătiți de Obște, adică de oamenii din Tulnici.
Obștea a epuizat cota de lemn pentru 2011
Peste o sută de obșteni din Tulnici au participat, ieri, la a doua Adunare Generală Extraordinară organizată în decurs de o săptămână pentru a discuta problemele Obștii de Moșneni. A fost încă o duminică în care actuala conducere a Obștii și-a bătut joc de oameni ținându-i în soare, fără să le pună la dispo-ziția sala de la Casa Obștii. Chiar și în aceste condiții, oamenii s-au înscris pe listele puse la dispoziție de Comitetul de Inițiativă care a organizat Adunarea. Åeful Ocolului Silvic Privat Obștea Tulnici, Costel Nicoară, a prezentat rezultatele unei analize care demonstrează modul ineficient în care a fost condusă obștea. Printre nere-gulile semnalate se află vânzarea de masă lemnoasă sub prețul de 85 lei stabilit de adunare generală a Obștii, dar și vânzarea întregii cantități de masă lemnoasă efectiv autorizată și exploatată fără a da cota de masă lemnoasă pentru 2010 și 2011. „Din acest motiv, numai în 2011 nu s-au realizat venituri de peste 700 mii lei, masa lemnoasă exploatată fiind vândută la un preț mediu aproximativ de 60 lei/metru cub, față de cel aprobat de 85 lei/metru cub. O altă cauză a activității defectuoase este exploatarea neuniformă pe tot parcursul anului a masei lemnoase auto-rizate. În primele 5 luni s-a exploatat întreaga cotă aprobată pentru 2011 și nu s-a dat nimic membrilor obștii”, a afirmat Costel Nicoară. El a cerut membrilor Obștii să fie de acord cu suplimentarea cotei de tăieri astfel încât să fie acordate cotele de masă lemnoasă către obșteni dar și pentru asigurarea de fonduri necesare funcționării Obștii.
Obștenii se opun desființării Ocolului Silvic Privat
Obștenii prezenți, ieri, la Adunare nu au ratificat deci-ziile adoptate de Consiliul de Administrație al Obștii începând cu luna iunie și până pe 14 august. În consecință, acestea au fost declarate nule de drept. „Suntem împotriva desființării Ocolului Silvic Privat Obștea Tulnici și vrem ca șef de ocol să fie Costel Nicoară. Dacă se va dovedi că nu este competent, atunci Adunarea Generală va hotărâ schimbarea lui”, a afirmat primul președinte al Obștii, inginerul Costică Mocanu.
Singura replică a actualei conduceri a Obștii de Moșneni la acuzațiile aduse de condu-cerea Ocolului a fost de a-l acuza pe șeful de Ocol, Costel Nicoară că a achiziționat un camion la suprapreț. Nici un cuvânt despre cantitățile imense de lemn vândute către firmele oamenilor de afaceri din Consiliul de Administrație al Obștii sau de prețurile practicate la vânzarea lemnului. „Din profitul obținut de Ocol în primele șase luni a fost achi-ziționată o macara. Cu aceasta vom realiza profit în conti-nuare. Dacă nu, atunci să îmi fie imputată mie”, a afirmat Costel Nicoară. Tot ieri, obștenii au dat un răgaz de o lună de zile pentru a-și da demisiile persoanele aflate în stare de incompatibilitate din conducerea obștii. Åeful de Ocol a arătat că, potrivit unui certificat de grefă de la Tribunal, Alin Olteanu și fratele acestuia, Nicu, sunt președinte și respectiv cenzor la Obște. De asemenea, în conducerea Obștii sunt și oameni de afaceri care dețin firme de exploatarea lemnului.
Adunare generală pe 4 septembrie
Următoarea Adunare Generală Extraordinară va avea loc pe 4 septembrie, la Casa Obștii. La întâlnire va fi prezentă și conducerea Obștii care va trebuie să le explice oamenilor de ce nu le acordă cota de lemn și de ce vrea să desființeze Ocolul Silvic Privat Obștea Tulnici. Ei vor trebui să spună și cum s-a ajuns ca agenții economici să beneficieze de contracte preferențiale și să primească cel mai bun lemn din pădurile Obștii, la un preț cu mult mai mic decât prețul minim de 85 de lei pentru un metru cub de lemn, stabilit de Adunarea Generală a Obștii Tulnici.
Hotărârile aprobate ieri de obștenii prezenți la Casa Obștii
Ocolul Silvic Privat Obștea Tulnici să asigure serviciile silvice pentru Obștea de Moșneni;
Administrarea și conducerea Ocolului să fie asi-gurate de șeful de Ocol;
Ocolul Silvic Privat Obștea Tulnici preia So-cietatea Comercială Ocolul Silvic Tulnici și se transformă în Ocol silvic de interes public;
Suplimentarea cotei de tăiere pentru 2011;
Åef de ocol rămâne inginerul Costel Nicoară.