Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Bunurile primite la logodnă, restituite


Bunurile primite de cupluri la logodnă vor trebui înapoiate, în cazul în care cei doi iubiți, obligatoriu bărbat și femeie, se despart înainte de oficierea căsătoriei. Așa prevede noul Cod Civil, care va intra în vigoare de la 1 octombrie. Acesta nu va fi însoțit și de noul Cod de Procedură Civilă, așa cum ar fi normal. Printre noutățile noului Cod Civil se mai numără și Legea Cadastrului, la fel ca și Codul Familiei, care aduce noutăți „picante”.

Bunurile primite de cupluri la logodnă vor trebui înapoiate, în cazul în care cei doi iubiți, obligatoriu bărbat și femeie, se despart înainte de oficierea căsătoriei. Așa prevede noul Cod Civil care va intra în vigoare la 1 octombrie.
Purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Focșani, judecătorea Andreea Pascaru, ne-a explicat că instituția instanței de tutelă va prelua atribuțiile ce reveneau până la momentul intrării în vigoare a noului Cod Civil instanței de minori și familie. Articolul 266 apare ca o noutate în Codul Civil și reglementează logodna cu toate consecințele ei. Logodna este definită ca „promi-siunea de a încheia căsătoria”, care poate fi dovedită prin orice mijloc de probă și se poate încheia doar între bărbat și femeie. „În cazul ruperii logodnei, sunt supuse restituirii darurile pe care logodnicii le-au primit în considerarea logodnei sau, pe durata acesteia, în ve-derea căsătoriei, cu excepția darurilor obișnuite. Darurile se restituie în natură sau, dacă aceasta nu mai este cu putință, în măsura îmbogățirii. Obligația de restituire nu există dacă logodna a încetat prin moartea unuia dintre logodnici”, se arată în articolul 268 din noul Cod Civil.
Deși se spune că noul Cod Civil va intra în vigoare la 1 octombrie  2011, acesta nu va fi însoțit de Codul de Procedură Civilă, așa cum ar fi normal. Noutățile nou Cod Civil nu sunt foarte multe sau de mare importanță, așa că se poate încerca o aplicare a acestuia pe vechea procedură. „Credem că puțin forțat, va merge. Adevărul este că sunt niște instituții noi, care nu se regăsesc în Codul de Procedură Civilă vechi, cum ar fi instanța de tutelă. În rest, în ceea ce privește tehnica le-gislativă, se preiau dispozi-țiile din legi speciale, în Codul Civil”, a declarat judecătorea Andreea Pascaru, purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Focșani.

„Încornoratul” poate cere daune

Încheierea căsătoriei nu este condiționată de încheierea logodnei. Magistrații care formează în prezent completele de minori și familie, se „tem” însă de administrarea probelor la divorțuri, mai ales că noua lege prevede că soțul înșelat va putea pretinde daune de la cel care „i-a pus coarne”. În afară de acestă noutate, pe care nu o vor scăpa din ochi cei care vor divorța după 1 octombrie, la capitolul despre încheirea căsătoriei, se introduc și regimurile matrimo-niale. „Înainte de căsătorie, cei doi soți își vor alege regimul matrimonial, care poate fi al comunității de bunuri, al se-parației de bunuri sau al comunității convenționale, care este o combinație între primele două. Mai mult decât atât, orice bun dobândit în timpul căsătoriei se consideră a fi bun comun”, ne-a mai spus judecătoarea Pascaru. Cu noile reglementări, nu vor mai fi discuții la partajarea bunurilor comune, pentru că cei doi soți vor ști de la început cum va fi dacă pleacă la drum cu bunurile la comun sau separate. Ei vor ști din start cum să se împartă în caz de despărțire.

Toate imobilele, înscrise în Registrul de Cadastru

Dacă până acum existau terenuri sau alte imobile care erau moștenite din tată în fiu fără a fi trecute în evidențele cadastrale sau figurau numai în registrele de la primării, noul Cod Civil introduce obligativitatea înscrierii acestora în Registrul de Cadastru și Publi-citate Imobiliară. „Este o reglementare bună. Urmează ca toate imobilele să fie înscrise la cadastru după intrarea în vigoare a noului Cod Civil. În mediul rural, în general, sunt imobile care sunt moștenite de la bunici și străbunici și care sunt evidențiate numai în Registrul Agricol de la primărie. Probabil că începând din octombrie, acest lucru se va schimba”, a concluzionat ma-gistratul Andreea Pascaru.
Rămâne de văzut cum toate aceste intenții bune își vor găsi aplicarea pe vechea procedură a Codului Civil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?