Falimentele aduse de criza financiară au îmbogățit un executor judecătoresc din Vrancea care a încasat peste 826 mii lei. La societăți comerciale, cel mai mare profit a fost obținut de o firmă de consultanță pentru afaceri și management. Chiriile au adus și ele profituri consistente, de peste 866 mii lei.
Executorul judecătoresc, al cărui nume este ținut la secret de fiscul vrâncean, a avut anul trecut un venit de 826.665 lei, respectiv peste opt miliarde lei vechi. Aceasta înseamnă 200 mii euro anual sau peste 16 mii euro lunar. Pentru venitul încasat în 2010, executorul judecătoresc a plătit un impozit pe măsură, respectiv 132.266 lei. Cel mai probabil, banii provin din executarea silită a datornicilor, recuperarea creanțelor. Potrivit legii, un executor judecătoresc are ca atribuții punerea în executare a dispozițiilor cu caracter civil din titlurile executorii, notificarea actelor judiciare și extrajudiciare, recuperarea pe cale amiabilă a oricărei creanțe, etc..Conform datelor de la Ministerul Justiției, în Vrancea sunt înregistrați 7 executori judecătorești. Pe listă se află Firel Bârsan, Vicuța-Maria Bârsan, Corneliu Bercariu, Gelu Coman, Ioan-Cristian Teodorescu, Dana Stelescu – toți în Focșani, Bogdan-Constantin Mircea în Adjud.
Peste 9 milioane de lei pentru o firmă de consultanță
Banii încasați de executorul judecătoresc reprezintă însă doar 10% din profitul realizat de o firmă de consultanță din județ. Conform situațiilor financiare depuse la sfârșitul anului trecut, o firmă ce activează în dome-niul „activități de consultanță pentru afaceri și management” a avut un profit net de 9,41 milioane lei, adică peste două milioane de euro. Cel mai probabil este vorba de o firmă care a asigurat consultanță pentru proiectele din fonduri europene. Comisionul pentru acestea este de 3-10% din valoarea proiectului iar la nivelul județului au fost câteva firme care au avut succes la accesarea fondurilor europene.
Cel mai mare profit nu înseamnă și cea mai mare cifră de afaceri. Remat Vrancea a avut o cifră de afaceri anul trecut de 39,8 milioane lei. Societatea are ca obiect de activitate „recuperarea deșeurilor și resturilor metalice reci”. Printre firmele cu cea mai mare cifră de afaceri din 2010 se mai află lanțul de magazine Paco, dar și Incom Vranco.
Chiriile au adus profituri de peste 8 miliarde
În ciuda crizei financiare, patronii vrânceni au avut afaceri profitabile din închirierea spațiilor comerciale. O situație realizată la nivelul Direcției Generale a Finanțelor Publice arată că cel mai mare venit obținut din cedarea folosinței bunurilor, respectiv contracte de închiriere, a fost declarat la Focșani. Potrivit răspunsului trimis de DGFP, un contribuabil a declarat, pentru 2010, venituri din închirieri de 866.268 lei, adică peste 8 miliarde lei vechi. Cel mai probabil, în acest caz este vorba de Palcom Focșani, condusă de Florentin Mălureanu, tatăl pedelistului Mugurel Mălureanu. De altfel, Mugurel Mălureanu a fost și director al Palcom și a declarat pentru 2010, venituri din închirieri de 70.000 euro. Deși suma reprezintă o avere pentru orice român, Mălureanu a preferat să lucreze opt ore pe zi ca bugetar și să șteargă praful de pe dosarele din arhiva Fiscului pentru un salariu redus cu 25%.
În comparație cu Focșaniul, celelalte orașe vrîncene au chirii mult mai mici. Situația de la Finanțe arată că, în Adjud, cel mai mare venit obținut din închirierea spațiilor a fost de 30.602 lei. De asemenea, la Panciu, un contribuabil a declarat venituri din chirii de 37.332 lei.