Ediția: Duminică 26 ianuarie 2025 Nr. 6800
Ediția: Duminică 26 ianuarie 2025 Nr. 6800

Cozi la subvenţia pentru bovine


Cinci funcționari la cinci mii de dosare este norma la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Vrancea în perioada depunerii cererilor la subvenția pentru bovine. Acesta este rezultatul blocării angajărilor în sectorul bugetar. Cererile se depun de crescătorii de animale până la sfârșitul lunii august. Conform ultimelor acte normative, crescătorii de bovine pot depune cererea la centrul APIA fără viza Asociațiilor crescătorilor de animale.

Un funcționar de la APIA ar trebui să analizeze o mie de dosare depuse de fermierii vrânceni pentru obținerea subvențiilor acordate pentru bovine. La departamentul pentru primirea și analiza cererilor lucrează cinci funcționari, iar conducerea APIA estimează un număr de cinci mii de cereri. Asta înseamnă peste 43 de dosare primite și verificate  într-o zi de un funcționar.
Până acum au fost depuse aproape 2.200 de cereri pentru obținerea subvențiilor acordate pentru bovine. Cererile depuse până în acest moment sunt pentru aproximativ 11 mii de animale, din cele aproximativ 23.000 estimate. Conducerea APIA a precizat că, de la 1 august, crescătorii de bovine pot depune cererea la centrul APIA fără viza Asociațiilor crescătorilor de animale legal constituite.
Conform APIA, subvenția pentru bovine se acordă doar în anumite condiții stabilite clar de lege. În primul rând, animalele trebuie să fie înregistrate în Registrul național al exploatațiilor la data solicitării banilor.
Pot beneficia de acești bani și persoanele fizice care, în cursul anului 2011, și-au schimbat forma juridică conform prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 44/2008 și care figurează înregistrate în Registrul națio-nal al exploatațiilor la datele de referință cu exploatații de mi-nimum 3 capete de bovine, cu vârsta acestora de minimum 6 luni.

Condiții pentru subvenția la bovine

Prima se acordă, o singură dată pe an, producătorilor agricoli înscriși în evidența APIA cu cod unic de identificare, în funcție de efectivul de bovine înregistrat în Registrul național al exploatațiilor, la data de:
1. 31 ianuarie 2008, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:
a) exploatația să fie de minimum 3 capete de bovine;
b) vârsta bovinelor să fie de minimum 6 luni;
c) exploatația există înregistrată în Registrul național al exploatațiilor la data solicitării primei.
2. 31 ianuarie 2009, pentru exploatațiile înființate în perioada 1 februarie 2008 – 31 ianuarie 2009, care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiții:
a) exploatația să fie de minimum 3 capete de bovine la data de 31 ianuarie 2009;
b) vârsta bovinelor să fie de minimum 6 luni la data de 31 ianuarie 2009;
c) exploatația există înregistrată în Registrul național al exploatațiilor la data solicitării primei.
3. 31 ianuarie 2010, pentru exploatațiile înființate în perioada 1 februarie 2009-31 ianuarie 2010, care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiții:
a) exploatația să fie de minimum 3 capete de bovine la data de 31 ianuarie 2010;
b) vârsta bovinelor să fie de minimum 6 luni la data de 31 ianuarie 2010;
c) exploatația există înregistrată în Registrul național al exploatațiilor la data solicitării primei.
4. 14 iulie 2011, pentru exploatațiile înființate în perioada 1 februarie 2010-14 iulie 2011, care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiții:
a) exploatația să fie de minimum 3 capete de bovine la data de 14 iulie 2011;
b) vârsta bovinelor să fie de minimum 6 luni la data de 14 iulie 2011;
c) exploatația există înregistrată în Registrul național al exploatațiilor la data solicitării primei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?