Direcția Silvică Focșani a vândut, vineri, două cantoane silvice amplasate pe terenuri care aparțin proprietarilor privați. Prețul de vânzare a cantoanelor Gălăciuc și Valea Neagră a fost cel stabilit de evaluator, adică 14.100 și respetiv 4.300 lei. Încă două cantoane scoase la licitație nu au fost adjudecate, fie din cauza prețului considerat prea mare, fie din cauza condițiilor impuse de proprietarul terenului.
Cele două cantoane vândute, de la Gălăciuc și Valea Neagră, au fost adjudecate de către obștile Tulnici și Colacu. Deoarece cantoanele erau amplasate pe terenuri care aparțin obștilor, acestea au avut prioritate la încheierea contractelor. Cele două cantoane au fost adjudecate la prețul de pornire, respectiv 14.100 lei pentru cantonul de la Gălăciuc și respectiv 4.300 lei pentru cel de la Valea Neagră.
Pe lista de obiective scoase la licitație de Direcția Silvică s-au mai aflat încă două cantoane și o cabană silvică. Este vorba despre cantonul silvic Rudari, de la Gura Caliței, cantonul silvic Băhneanu, de la Lepșa și cabana de la Andreiașu-Focul viu. Reprezentanții Direcției Silvice au arătat că, în cazul cantonului de la Rudari, acesta trebuia să fie cumpărat de Ocolul Silvic Oriolus, cel care administrează pădurea deținută de societatea Scolopax, controlată de americanii de la Harvard. Aceștia ar fi fost de acord să cumpere cantonul însă nu și cu procedura, respectiv participarea la licitație și toată birocrația aferentă. Oriolus ar fi cerut, simplu, să le fie trimisă factura pentru canton urmând să achite banii stabiliți de evaluator. Înțelegerea a picat deoarece Direcția Silvică trebuia să respecte procedura legală stabilită de conducerea Ministerului. În aceste condiții, silvicultorii urmează să facă toate procedurile pentru demolarea clădirii și ridicarea materialelor iar costurile vor depăși valoarea cantonului, respectiv 3.500 lei. Al patrulea canton, Băhneanu, ar fi trebuit preluat de Obștea din Păulești, care însă a considerat exagerat prețul stabilit de evaluator, respectiv 27.800 lei.
Pădurea de la Andreiașu este în litigiu
La licitația de vineri trebuia să fie scoasă la licitație și o cabană silvică de la Andreiașu de Jos. Procedura a fost stopată în acest caz deoarece terenul pe care este amplasată se află în litigiu, după ce a fost anulat parțial titlul de proprietate acordat lui Cătălin Sandu Sion. Conform unei hotărâri a magistraților vrâncene, peste 250 hectare de pădure de la Andreiașu trebuie să fie retrocedate către Violeta Cristea, moștenitoarea lui Mihai Orleanu. De asemenea, o suprafață similară ar trebui să fie preluată de Direcția Silvică. Totuși, nici până acum nu a fost stabilită procedura prin care suprafața de pădure este preluată de la fostul proprietar, cu atât mai mult cu cât aceasta a făcut obiectul mai multor contracte de vânzare cumpăre și chiar cedare de drepturi de moștenire.
Licitație pentru 110 cantoane și cabane silvice
Primele șase cabane din cele peste o sută aflate în inventarul Direcției Silvice Vrancea au fost vândute la licitația publică organizată în luna iunie. Este vorba despre cabana Tisa, cantonul silvic Renghea, cantonul silvic Marina, cantonul silvic Muncelu și cantonul silvic Tăbăcești, vândute în final cu circa 250 mii lei. Prețul de vânzare a fost cel de expertiză. Decizia de vânzare a cabanelor și cantoanelor a fost luată pentru a elimina pierderile pe care Direcția Silvică le are cu aceste imobile. Unele dintre clădiri nu mai erau folosite de ani de zile, fiind vorba de clădiri situate în zone unde sunt păduri private. Silvicultorii spun că „erau producătoare de costuri” prin taxele și impozitele care trebuiau plătite la autoritățile locale. Procedura pentru vânzarea cantoanelor a demarat în 2003 însă abia acum au avut loc primele licitații. În total vor fi scoase la licitație peste 100 de cantoane și cabane silvice.