Ediția: Luni 20 ianuarie 2025 Nr. 6796

Scoruşul de munte şi sănătatea


Scorușul de munte sau sorbul păsăresc este o plantă care-și are rădăcinile atât în sens propriu cât și figurat în pământul bătrânului continent european. Chiar dacă numele indică o relație aparte cu zonele înalte, tufele scorușului de munte pot fi întâlnite deopotrivă în regiunile deluroase și sporadic la câmpie. Preferă luminișurile și suportă bine, comparativ cu alte plante, gerul și lipsa îndelungată a apei. Florile albe ale scorușului de munte sunt frumos mirositoare iar fructele cărămizii îți lasă gura apă înainte de a le fi gustat, asemenea măceșelor, cu care de altfel se află în relație de rudenie. Substanțele biologice active din scoarță, frunzele și fructele plantei au efect diuretic-depurativ remarcabil și acționează totodată în sensul stimulării imunității naturale a organismului. În acest sens se face un decoct dintr-o linguriță de plantă la 250 ml apă (fierbere 10 minute), care se bea în cursul unei zile. Scorușele au proprietăți diuretice, astringente și antiscorbutice și se folosesc la combaterea reumatismului, tuberculozei, tusei, precum și la curățirea sângelui. Uzul intern vizează printre altele: ateroscleroza, balonarea, bronșita, gastrita cu hipoaciditate și nu în ultimul rând gingivita.
Scorușele conțin zaharuri, tanin, acizi organici, uleiuri eterice, carotină și vitamina C, aceasta din urmă chiar într-o cantitate similară cu cea cuprinsă într-o lămâie sau portocală. În unele regiuni ale țării, scorușele sunt recoltate de gospodine pentru prepararea delicateselor care să ne îndulcească diminețile, respectiv a marmeladei, gemului sau compotului.    

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?