Creditele restante depăşesc 125 milioane lei

0
632


Vrâncenii au rate restante către bănci de peste 125 milioane lei, cu peste 50% mai mult decât la începutul anului. Restanțele la bănci depășesc încasările fiscului la bugetul de stat în primul semestru din 2011. Creșterea datoriilor este legată direct de criza economică și absența măsurilor de sprijin față de mediul privat. În același timp, valoarea creditelor acordate a scăzut la 723 milioane lei, pentru creditele în moneda națională, respectiv 840 milioane lei pentru creditele în valută. Economiile din bănci au crescut la 1,4 miliarde lei, nivel mai mare decât cel de la sfârșitul anului trecut.

Vrâncenii sunt înglodați în datorii și nu mai au bani pentru plata ratelor către bănci, arată situația realizată de Banca Națională pentru luna iunie. România a ieșit din criză fără români pentru că oamenii nu resimt în buzunare faptul că ar trăi mai bine decât anul trecut. Dimpotrivă. Lipsa unor măsuri concrete de sprijin a mediului privat, cel care susține bugetul statului, și de introducere sau majorare a unor noi taxe și impozite se reflectă direct în calitatea vieții.
Statistica oficială a Băncii Naționale arată că valoarea restanțelor la creditele contractate în lei și în valută era, în iunie, de peste 125 milioane lei, cu peste 50% mai mult decât la începutul anului. Potrivit BNR, cele mai mari restanțe erau înregistrate la creditele în lei, cu o valoare totală de 84 milioane lei. De asemenea, valoarea în lei a restanțelor la creditele contractate în valută se ridică la peste 41 milioane lei. Statistica BNR arată că valoarea creditelor în lei care trebuie achitate către instituțiile bancare se menține la un nivel scăzut, față de perioada similară a anului trecut. Dacă, în luna septembrie 2010, valoarea creditelor curente era de 845 milioane lei, în iunie s-a ajuns la 723 milioane lei. Cele mai mari sume erau datorate de agenții economici, cu o valoare de 440 milioane lei în vreme ce populația datora 366 milioane lei, din care 284 milioane lei pentru credite de consum.

A crescut valoarea creditelor în valută

O valoare mai mare se înre-gistra la creditele contractate în valută. Potrivit datelor BNR, la sfârșitul lunii septembrie 2010, vrâncenii datorau peste 814 milioane lei la creditele contractate în valută, pentru ca suma să crească în iunie 2011 până la 840 milioane lei. Cele mai mari sume trebuie plătite de către populație, care are credite cu o valoare totală de 536 milioane lei, ponderea cea mai mare fiind la creditele pentru consum, cu o valoare de 370 milioane lei. De menționat că, pentru achiziționarea unei locuințe, vrâncenii au preferat creditele în valută. Peste 157 milioane lei este valoarea creditelor în valută ale vrâncenilor pentru locuințe, comparativ cu 9,8 milioane lei, creditele în moneda națională cu aceeași destinație.

Au crescut economiile din bănci

Pe de altă parte, vrâncenii nu au apelat la economiile păstrate în bănci pentru zile negre, atât în moneda națio-nală cât și în valută. Valoarea totală a economiilor aflate în instituțiile bancare depășește 1,4 miliarde lei. Potrivit BNR, în iunie, vrâncenii aveau la bănci depozite în moneda națională în valoare de 1,1 miliarde lei, în creștere față de lunile anterioare. Situația este similară la depozitele în mo-nede străine. Depozitele și conturile în valută se ridicau la 353 milioane lei, în creștere față de perioada anterioară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here