Festivalul – concurs Interjudețean al Ansamblurilor Folclorice Tradiționale „Pe plaiul Tojanului”, ajuns la cea de-a XLIV-a ediție, a avut loc ieri, în comuna Paltin. Evenimentul cultural a fost organizat de Centrul Județean pentru Promovarea Culturii Tradiționale, Artelor și Meseriilor Vrancea, cu susținere din partea Consiliului Județean, Primăriei și Consiliului Local Paltin și Obștea Paltin, la care și-au dat concursul ansamblurile folclorice din localitățile Spulber, Nistorești, Paltin, Năruja, Dumitrești, Nereju, Păulești, Reghiu, Bârsești și Brăila. Alături de aceștia au participat, în calitate de invitați, membrii Ansamblului Folcloric Profesionist „Å¢ara Vrancei”.
Manifestarea cu caracter interjudețean a avut drept scop cunoașterea, promovarea și valorificarea tezaurului etnofolcloric autentic vrâncean și introducerea acestuia în circuitul național al creațiilor artistice de gen. Juriul festiva-lului a fost alcătuit din perso-nalități ale vieții culturale naționale, respectiv Steluța Popa- etnomuzicolog, Valentin Marin- redactor-șef la „Antena Satelor”, Ileana Vieru- redactor muzical la Societatea Română de Radio-difuziune, Viorel Vatamaniuc- maestru coregraf și Grigore Băcanu- maestru coregraf. În cuvântul său, prezentatorul festivalului, îndrăgitul actor Sorin Francu, a ținut să-i evoce pe înaintașii care au pus temelia festivalului folcloric de la Paltin. „Un festival folcloric care de-a lungul anilor a știut să ne încânte inimile, să ne bucure sufletele, să ne rea-ducă de fiecare dată în memorie tradiția noastră din bătrâni. Suntem pentru a XLIV-a oară aici, pe Dealul Tojanului, și nu pot să nu îl amintesc pe cel care a pornit această prestigioasă tradiție din Munții Vrancei. E vorba de binecunoscutul etno-muzicolog Dumitru D. Stancu, cel care acum 44 de ani, împreună cu primarul de atunci, Ionașc Nichitoiu, au pus bazele acestui festival. Este meritul tutu-ror primarilor de atunci încoace, al tuturor oamenilor acestor locuri că au făcut în așa fel încât tradiția să nu se piardă, cântecul și jocul vrâncenesc să fie din nou la el acasă aici, în fiecare an”, a spus Sorin Francu, prezentatorul festivalului.
Tradițiile încă se mai păstrează în Munții Vrancei
Primarul comunei Paltin, Tudorel Bîtcă, care a deschis ce-a de-a XLIV ediție a Festivalului „Pe plaiul Tojanului”, a precizat că a fost o zi așa de frumoasă, cum rar îți e dat să întâlnești. „Este o continuare a tradiției a unui festival folcloric, pe care l-am menținut și îl ducem mai departe. Este a patra ediție organizată de mine ca primar, fiind realizat cu foarte mari eforturi. Ne-a sprijinit Obștea satului Paltin ca sponsor principal și o parte dintre agenții economici din localitate. Noi am încercat ca, an de an, să capete amploare și să ridicăm tot ce înseamnă tradiții populare la un rang foarte înalt. Mai bine ca astăzi nu cred că a fost vremea niciodată, de când știu eu. Continuarea acestui festival va depinde de voința locuitorilor din Paltin”, a spus edilul Tudorel Bîtcă. Bătrânii satului se bucură încă de faptul că o parte dintre tradițiile din vechi nu au fost uitate complet și că se mai organizează și astfel de manifestări. „Este frumos la festival. Eu vin aici în fiecare an, de copilă, de fapt de când a fost înființat. Lumea era îmbrăcată toată în național, nu îi vedeai cu zdrențele astea pe care le avem astăzi pe noi. Ca să faci hainele populare, ziua munceai și noaptea cuseai, așa era pe atunci. Semănai cânepa, o băteai, o topeai la lac, o cheptănai și făceai catrință și cămeșă. Lâna, când tundeai oile, era programată, acum o aruncă. Este frumos și acum. Voiam să vin cu bărbatul, dar e cam bolnav și l-am lăsat acasă”, a spus Rada Chiriac, o femeie de 68 de ani, din comuna Spulber.