Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Olteanu, acuzat de un prejudiciu de peste un milion de lei


Åžeful Ocolului Silvic Privat Obștea Tulnici, Costel Nicoară, l-a acuzat pe președintele obștii, Alin Olteanu, că a dat toată masa lemnoasă la prețuri foarte mici unor agenți economici apropiați, prejudiciind astfel obștea cu peste un milion de lei. Olteanu mai este acuzat de conducerea Ocolului Silvic Privat Obștea Tulnici că, de la sine putere și încălcând hotărârile Adunării Generale a Obștii, stabilea firmele care urmau să primească spre exploatare diverse cantități de lemn, iar prețul era unul cu mult mai mic decât prețul minim stabilit. Astfel, Olteanu a scris cu mâna lui o listă de firme pe care a înmânat-o conducerii Ocolului Privat Tulnici căreia i-a cerut în mod expres să marcheze cantitățile de lemn trecute în dreptul fiecărui agent economic. Alin Olteanu recunoaște că au fost prețuri mai mici la anumite tipuri de masă lemnoasă dar neagă acuzațiile lui Nicoară.

Åžeful Ocolului Silvic Privat Obștea Tulnici, Costel Nicoară, l-a acuzat în mod direct pe președintele obștii, Alin Olteanu, că a dat toată masa lemnoasă a obștii la prețuri foarte mici unor agenți economici apropiați, prejudiciind astfel obștea cu peste un milion de lei. „Dacă prețul stabilit de Adunarea Generală a Obștii Tulnici, de 85 de lei/ metrul cub de lemn ar fi fost respectat, Obștea ar fi încasat 3.010.105 lei, conform calculelor noastre. În urma prețurilor stabilite de către ei prin negociere directă s-au încasat 1.961.326 lei, cauzând un prejudiciu de 1.048.779 lei”, mai acuză Nicoară.
Printre firmele favorizate se numără SC Flobiz SRL, administrată de Florin Bîznă, fiul contabilei de la Obște, SC Anfo 2007 SRL, administrată de Florin Nicu Olteanu, fratele lui Alin Olteanu, SC Gianclod SRL, SC Nad Construct SRL, administrată de Vasile Gheor-ghiță, consilier la obște.

Lista lui Olteanu cu firmele favorizate

Președintele Obștii, Alin Olteanu, mai este acuzat de conducerea Ocolului Silvic Privat Obștea Tulnici că, de la sine putere și încălcând hotărârile Adunării Ge-nerale a Obștii, stabilea firmele care urmau să primească spre exploatare diverse cantități de lemn, iar prețul era unul cu mult mai mic decât prețul minim stabilit. Astfel, Olteanu a scris pe o bucată de hârtie o listă de firme pe care a înmânat-o conducerii Ocolului Privat Obștea Tulnici, căreia i-a cerut în mod expres să marcheze cantitățile de lemn trecute în dreptul fiecărei societăți. Este vorba de societățile Flobiz SRL, Fansilv SRL, Tulnitrans SRL, Anfo SRL, Valtransrom SRL, Cris&Tin SRL, Ucă Forest SRL, PFA Ploscaru, Trust Forest SRL, Montana SRL și Nad Construct SRL. Fiecare dintre aceste firme au primit între 150 și 500 de metri cubi de lemn spre exploatare la prețuri preferențiale.

Lemnul obștenilor, vândut la firmele prietene

Din data de 2 iunie 2010, de când Alin Olteanu a preluat obștea și până în prezent sau autorizat spre tăiere 67.217 metri cubi de lemn, din care 58.147 metri cubi pentru agenții economici și 9.070 metri cubi pentru obște.
Nicoară l-a mai  acuzat pe Olteanu că a dat toată masa lemnoasă a obștii la prețuri foarte mici unor agenți economici apropiați, iar acum nu mai are de unde da cota cuvenită anual obștenilor. Nicoară a spus că îl va da în judecată pe Alin Olteanu pentru abuzurile pe care le comite folosindu-se de funcția sa.
„Pentru toate abuzurile și ilegalitățile comise îl voi da în judecată pe Alin Olteanu, președintele Obștii Tulnici”, a mai spus șeful Ocolului Silvic Privat Tulnici, Costel Nicoară.

Olteanu recunoaște prețurile mici

Contactat de reporterii de la „Monitorul de Vrancea”, președintele Obștii, Alin Olteanu, a negat acuzațiile șefului de ocol Nicoară. Totuși, el recunoaște că s-a vândut lemn la prețuri mai mici, dar spune că acest lucru a depins de tipul de lucrări silvice efectuate iar, în final, prețul mediu a fost cel stabilit în Adunarea Generală. „Prețurile au fost stabilite în funcție de calitate, de tipul de lucrări silvice efectuate. Media lor este prețul stabilit de Adunarea Generală”, a afirmat Alin Olteanu, susținând că prețurile au fost mai mare decât în anii trecuți. El a confirmat existența unei note scrise cu numele firmelor care trebuiau să primească lemn de la Obște, dar spune că este vorba despre cantitățile de masă lemnoasă care puteau fi acordate din cota aferentă acestui an. Referitor la pro-blemele cu Ocolul Silvic Privat Obștea Tulnici, acestea ar fi cauzate de refuzul de a marca câteva mii de metri cubi de lemn pentru Obște. Alin Olteanu spune că șeful de ocol a transmis epuizarea cotei de masă lemnoasă pentru 2011 dar, în același timp, afirmă că nu a primit nici o hârtie oficială de la Ocol prin care să se specifice acest lucru precum și cantitatea de lemn exploatată în acest an.

OS Tulnici, desființat pentru că a refuzat să fie părtaș la ilegalități

Vă reamintim că președintele Obștii de Moșneni Tulnici, Alin Olteanu, a renunțat la serviciile Ocolului Silvic Privat Obștea Tulnici, înființat special pentru a administra cele peste 16 mii de hectare de pădure ale obștii, deoarece șeful de ocol a refuzat să marcheze ilegal câteva mii de metri cubi de lemn. Decizia a fost luată după ce câteva sute de obșteni au cerut convocarea Adunării generale a Obștii Tulnici și au reclamat că nu primesc lemnul la care au dreptul. Disperați că vor pierde obștea, pedeliștii din Consiliul de Administrație au încercat desființarea Ocolului Silvic Privat Obștea Tulnici. În acest sens au încheiat un contract cu Ocolul Silvic Privat Nereju. Åžeful Ocolului Silvic Privat Obștea Tulnici, Costel Nicoară, a declarat că toate motivele trecute în decizia de reziliere a contractului sunt invenții ale președintelui obștii care este supărat că refuză să comită ilegalități în fondul silvic al obștii. „Toate acuzațiile aduse în acea decizie sunt invenții ale lui Alin Olteanu. Ocolul Silvic Privat Obștea Tulnici nu a comis nicio ilegalitate și nu se face vinovat de faptul că Obștea Tulnici și-a epuizat cota anuală de masă lemnoasă aprobată pentru tăiere. Vinovat de această situație se face însuși președintele obștii, Alin Olteanu, care fără a discuta cu nimeni din Ocol, a hotărît să dea agenților economici toată cota anuală de lemn, lăsând în acest fel obștenii fără cota stabilită”, a precizat Costel Nicoară. Acesta a infirmat și alte acuzații prinse în decizie. Conform deciziei semnate de Olteanu & Co., conducerea Ocolului nu a asigurat gestionarea durabilă a pădurilor, a promovat  „tăierile din produse accidentale inventate”, nu a urmărit volumul de masă lemnoasă extras din  pădure, a permis lărgirea DN 2D prin ocuparea unor suprafețe din fondul forestier fără aprobări legale, nu s-au luat măsuri disciplinare cu personalul silvic care a avut abateri pe linie de pază, s-a încălcat legislația silvică în vigoare.  „Avem un dosar foarte mare din care rezultă că Ocolul Privat Tulnici a făcut documente de infracțiune la adresa societății care a supra lărgit DN 2D, pe motiv că au ocupat fondul forestier ilegal. Am motivat în acele documente că nu aveau aprobarea Ministerului Mediului și Pădurilor de scoatere a terenului din fondul forestier. Din aceste considerente am depus plângere la Parchet, dar s-a dat neînceperea urmăririi penale”, a explicat Nicoară.
Åžeful Ocolului Silvic Privat Obștea Tulnici, a declarat că toate aceste acțiuni coordonate de Alin Olteanu se datorează faptului că nu ar fi susținut candidatura acestuia la funcția de primar, dar și pentru că refuză să marcheze ilegal o cantitate impresionantă de lemne cu care acesta să cumpere votul oamenilor.

10 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?