Fasolea Pinto poartă această denumire din cauza petelor sale caracteristice. Deși este înrudită cu boabele de fasole obișnuite, fasolea Pinto are boabe cu un gust mai puternic. Acestea sunt originare din Mexic și sunt utilizate în multe din rețetele bucătăriei mexicane. Fasolea Pinto poate fi utilizată la prepararea unor diverse mâncăruri. Aceasta poate fi servită sub formă de piure, în supe sau sosuri. Această leguminoasă conține un număr mare de carbohidrați, dar și multe vi-tamine și minerale. Boabele Pinto sunt o sursă bună de fibre alimentare, care aduc o mulțime de beneficii sănătății organismului nostru. Fibrele ajută la protejarea împotriva tulburărilor digestive și a bolilor.
Într-un studiu clinic privitor la dietă, s-a dovedit că o alimentație bogată în fasole Pinto poate ajuta pacienții cu diabet zaharat de tipurile 1 și 2, întrucât aceasta are capacitatea de a diminua aportul zilnic de insulină, necesar pentru pacienții care suferă de această afecțiune.