Stafidele conțin o cantitate considerabilă de fier, ce ajută în mod direct la tratarea anemiei. Acestea conțin și multe elemente din complexul de vitamine B, esențiale pentru formarea sângelui. Cuprul pe care îl au stafidele în componența ajută la formarea celulelor roșii din sânge. Stafidele sunt bune și pentru stările febrile, deoarece fitonutrientii fenolici din ele, binecunoscuți ca germicide, au proprietăți antibiotice și antioxidante. Prezența din abundență în aceste fructe uscate a acestor fitonutrienți contribuie la vindecare prin lupta împotriva infecțiilor virale și bacteriene.
În ceea ce privește alte beneficii, stafidele sunt binefăcătoare pentru:
– sănătatea oaselor – sursa de bor găsită în stafide este necesară la formarea corespunzătoare a sistemului osos;
Borul este deosebit de util în prevenirea osteoporozei și pentru oase și articulații.
– îngrijirea ochilor – fitonutrienții polifenolici deținători de proprietăți antioxidante sunt buni pentru sănătatea oculară, pentru că protejează ochii de daunele provocate de radicalii liberi (oxidanți), precum degenerarea maculară legată de vârstă, slăbirea vederii, cataractă și altele;
Stafidele au multă vitamină A, A-beta-caroten și A-carotenoide, toate acestea fiind necesare pentru o bună sănătate a vederii.
Catechinul, un antioxidant fenolic aflat în stafide, este foarte eficient în prevenirea tumorilor și cancerului de colon. Fibrele din acestea ajută la eliminarea bilei din organism și la arderea colesterolului, asigurând astfel o stare bună sistemului cardiac.