Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Mafia Lemnului desfiinţează Ocolul Silvic Tulnici


Președintele Obștii de Moșneni Tulnici a renunțat la serviciile Ocolului Silvic Privat Obștea Tulnici, înființat special pentru a administra cele peste 14 mii de hectare de pădure ale obștii, deoarece șeful de ocol a refuzat să marcheze ilegal câteva mii de metri cubi de lemn. Decizia a fost luată după ce câteva sute de obșteni au cerut convocarea Adunării generale a Obștii Tulnici și au reclamat că nu primesc lemnul la care au dreptul. Disperați că vor pierde obștea, pedeliștii din Consiliul de Administrație vor să desființeze Ocolul Silvic Privat Obștea Tulnici. În acest sens au încheiat un contract cu Ocolul Silvic Privat Zăbala Nereju. Practic, pădurea obștii va fi admi-nistrată de oamenii din Nereju. Pentru a fi cât mai convingător, Alin Olteanu a apelat la șeful ITRSV și totodată colegul său de partid, pedelistul Alexandru Lefter, căruia i-a cerut ajutor în ac-țiunea de închidere a Ocolului Silvic Privat Obștea Tulnici. Costel Nicoară a declarat că toate aceste acțiuni ilegale coordonate de Alin Olteanu se datorează faptului că nu ar fi susținut candidatura acestuia la funcția de primar, dar și pentru că refuză să marcheze ilegal o cantitate impresionantă de lemne cu care acesta să cumpere votul oamenilor. Nicoară a spus că îl va da în judecată pe Alin Olteanu pentru abuzurile pe care le comite folosindu-se de funcția sa.

Președintele Obștii de Moșneni Tulnici a renunțat la serviciile Ocolului Silvic Privat Obștea Tulnici, înființat special pentru a administra cele peste 16 mii de hectare de pădure ale obștii, deoarece șeful de ocol a refuzat să marcheze ilegal o cantitate însemnată de lemne. Decizia a fost luată după ce câteva sute de obșteni au cerut convocarea Adunării generale a Obștii Tulnici și au reclamat că nu primesc lemnul la care au dreptul. Disperați că își vor pierde posturile din care decid cine și cât lemn primește din pădurea obștii, pedeliștii din Consiliul de Administrație au decis să scape de Ocolul Silvic Privat Tulnici. De remarcat că ocolul are ca acționar unic chiar Obștea Tulnici. Hotărârea a fost luată pe furiș, duminică 24 iulie. Motivul oficial al deciziei luate de preșe-dintele Obștii, Alin Olteanu, împreună cu membrii Consi-liului de Administrație este nerespectarea prevederilor contractuale. În realitate, pedeliștii sunt nemulțumiți că pădurarii de la Ocolul Silvic Privat Tulnici nu mai sunt de acord să autorizeze tăieri de lemn suplimentare cotei de masă lemnoasă aprobată pentru Obștea Tulnici. De altfel, chiar în decizie, după ce acuză Ocolul că a depășit cota de masă lemnoasă, menționează ca motiv al rezilierii contractului chiar faptul că „refuză să execute lucrări de punere în valoare a arborilor și să constituie partizi pentru obște, necesare acordării gratuite către populație și bunului mers al activității acesteia, fără ca măcar să dea vreo explicație, deși a fost notificată în acest sens”. Cu alte cuvinte, Alin Olteanu renunță la serviciile Ocolului Silvic Privat pentru că șeful ocolului refuză să comită ilegalități la propunerea sa.

OS Tulnici, desființat pentru că nu comite ilegalități

Contactat de reporterii noștri, șeful Ocolului Silvic Privat Obștea Tulnici, Costel Nicoară, a declarat că toate motivele trecute în decizia amintită mai sus sunt invenții ale președintelui obștii, supărat că pădurarii refuză să comită ilegalități în fondul silvic al obștii. „Toate acuzațiile aduse în acea decizie sunt invenții ale lui Alin Olteanu. Ocolul Silvic Privat Obștea Tulnici nu a comis nicio ilegalitate și nu se face vinovat de faptul că Obștea Tulnici și-a epuizat cota anuală de masă lemnoasă aprobată pentru tăiere. Vinovat de această situație se face însuși preșe-dintele obștii, Alin Olteanu, care, fără a discuta cu nimeni din Ocol, a hotărît să dea agenților economici toată cota anuală de lemn, lăsând în acest fel obștenii fără cota stabilită. Cota de lemne a  fost depășită în 2010 deoarece am fost obligați de Consiliul de Administrație și de președintele obștii să fim de acord cu punerea în valoare a unei noi cantități de lemn pentru a se da obștenilor cantitatea care li se cuvenea. Åži în 2010 întreaga cotă de lemn s-a dat la agenții economici. Același lucru s-a vrut și în 2011, dar am refuzat pentru că era ilegal și riscam să fim sancțio-nați și din acest motiv s-a ajuns la rezilierea contractului”, a precizat Costel Nicoară. Acesta a infirmat și alte acuzații cuprinse în decizie. Conform deciziei semnate de Olteanu & Co.,  conducerea Ocolului nu a asigurat gestionarea durabilă a pădurilor, a promovat  „tăierile din produse accidentale inventate”, nu a urmărit volumul de masă lemnoasă extras din  pădure, a permis lărgirea DN 2D prin ocuparea unor suprafețe din fondul forestier fără aprobări legale, nu s-au luat măsuri disciplinare cu personalul silvic care a avut abateri pe linie de pază, s-a încălcat legislația silvică în vigoare. „Avem un dosar foarte mare din care rezultă că Ocolul Privat Tulnici a făcut documente de infracțiune la adresa so-cietății care a supra lărgit DN 2D, pe motiv că au ocupat fondul forestier ilegal. Am motivat în acele documente că nu aveau aprobarea Ministerului Mediului și Pădurilor de scoatere a terenului din fondul forestier. Din aceste considerente am depus plângere la Parchet, dar s-a dat neînceperea urmăririi penale”, a explicat Nicoară.

Olteanu vrea Ocolul Privat Nereju pentru tăieri ilegale

Tot prin aceeași decizie menționată mai sus, Alin Olteanu a luat decizia de a încheia un contract de prestări servicii cu Ocolul Silvic Privat Zăbala Nereju. Atât timp cât toată cota de masă lemnoasă pentru 2011 a fost depășită, singurul scop al grabei cu care se dorește semnarea unui contract cu ocolul din Nereju este efectuarea de tăieri ilegale. Costel Nicoară spune că această decizie este ilegală și încalcă atât prevederi legale cât și prevederi ale contractului de prestări servicii încheiat între Ocolul Tulnici și Obștea Tulnici. „Ocolul Silvic Privat a fost înființat la solicitarea expresă a Obștii Tulnici pentru a administra pădurile deținute de aceasta. Mai mult, acționarul unic al Ocolului Tulnici este chiar Obștea Tulnici, situație în care orice ac-țiune al obștii ar trebui să fie de susținere a ocolului și nu de a-l lăsa fără activitate. Toate aceste demersuri ale lui Alin Olteanu încalcă legea, dar și contractul de prestări servicii încheiat între Ocolul Tulnici și Obștea Tulnici”, a afirmat Costel Nicoară.

După modelul interlop, ITRSV acuzat că forțează desființarea ocolului

Pentru a fi cât mai convingător în demersul său, Alin Olteanu a apelat la șeful ITRSV și totodată colegul său de partid, inspectorul șef Alexandru Lefter, căruia i-a cerut sprijin pentru a-i obliga pe cei de la ocol să predea suprafața aflată în administrare cantoanele silvice și sediul. Astfel, ocolul rămâne fără obiect de activitate și urmează să i se ridice autorizația de funcționare. După metode mafiote, o echipă de inspectori ai ITRSV, condusă de inspectorul șef adjunct Gicu Å¢icoiu, a încercat să îi scoată cu forța pe angajați din sediul Ocolului Silvic, folosindu-se de tot felul de amenințări. „În data de 27 iulie ne-am trezit la sediul Ocolului Silvic cu o echipă de cinci inspectori de la ITRSV Vrancea, condusă de inspectorul șef adjunct Gicu Å¢icoiu, care a încercat să ne oblige să predăm suprafața aflată în administrare și să predăm cantoanele silvice și sediul, pentru ca, astfel, ocolul să rămână fără obiect de activitate pentru a putea să ne ridice autorizația de funcționare. Pentru că am refuzat să predăm și au văzut că nu au cum să ne scoată din sediu, cei de la ITRSV au plecat cum au venit. Åžeful ITRSV Vrancea, Alexandru Lefter, coleg de partid cu Alin Olteanu, se face vinovat de faptul că această instituție  încurajează încălcarea legii și recurge la metode mafiote în acest demers ilegal făcut cel mai probabil la cererea lui Alin Olteanu”, a acuzat șeful Ocolului Silvic Privat Tulnici, Costel Nicoară.

Olteanu, administrator la Ocol și președinte la Obște

Åžeful Ocolului Silvic Privat Obștea Tulnici, Costel Nicoară, a declarat că toate aceste acțiuni inițiate ilegal și coordonate de Alin Olteanu se datorează faptului că nu ar fi susținut candidatura acestuia la funcția de primar, dar și pentru că refuză să marcheze ilegal o cantitate impresionantă de lemne. Mai mult, acesta susține că Olteanu a pus în aplicare un plan prin care vrea să îi dea afară pe toți angajații și să desființeze Ocolul Silvic Privat Tulnici. „Alin Olteanu a luat mai multe decizii care arată clar că vrea desființarea Ocolului Silvic Privat Obștea Tulnici. În prima fază, prin decizia  nr. 10, din 6 iunie 2011, Olteanu  m-a revocat pe mine din funcția de administrator al ocolului și s-a desemnat pe el în această funcție. Mai mult, în această nouă ca-litate a obținut drept unic de semnătură în bancă și a blocat astfel toate plățile sau achizițiile pe care Ocolul trebuia să le facă. Așa se face că acum Ocolul are datorii la stat pentru că Olteanu refuză să semneze ordinele de plată”, a acuzat șeful Ocolului Silvic Privat Obștea Tulnici, Costel Nicoară.

Obștea trebuie să plătească daune de un milion de lei

Rezilierea contractului dintre Obștea Tulnici și Ocolul Silvic Privat al Obștii îi va costa un milion de lei, adică zece miliarde lei vechi, pe obșteni. Conform unui act adițional, din 2010, la contractul semnat de conducerea Obștii și cea a Ocolului, „părțile se obligă să respecte contractul semnat pe perioada convenită și menționată din contractul semnat sub sanc-țiunea plății unei daune de 1.000.000 lei”. Altfel spus, cine nu respectă acest contract trebuie să îi plătească celeilalte părți un milion de lei. Actul adițional a fost semnat chiar de președintele Obștii, Alin Olteanu și ceilalți membri ai Consiliului de Administrație.

ITRSV spune că trebuie să verifice pădurea

Conducerea ITRSV susține că intervenția la Ocolul Silvic Privat din Tulnici s-a făcut la solicitarea conducerii Obștii de Moșneni. Inspectorul șef Alexandru Lefter spune că au existat solicitări atât de la Obște, cât și de la Ocolul Silvic Privat Zăbala Nereju pentru predarea pădurii. Inspectorii ITRSV efectuează inspecții în cantoane și nu predau mijloacele fixe.
„ITRSV are obligația ca atunci când unul dintre proprietari solicită rezilierea contractului și preluarea suprafeței de către un alt ocol silvic are obligația să participe efectiv la predarea suprafeței de la unul dintre ocoale către celălalt ocol. Avem adrese de la cele două structuri, de la Zăbala Nereju unde ni se spune că au fost solicitați să preia, avem adresa și de la Obștea Tulnici, proprietarul de drept al pădurii, că ne solicită predarea suprafeței, de la Ocolul Silvic Privat Obștea Tulnici către Ocolul Zăbala Nereju. Asta am încercat să facem începând de ieri, predarea suprafeței de la o structură, un ocol silvic, către un alt ocol silvic privat. Suprafețele acestea nu pot rămâne în aer nicio secundă. După predarea efectivă se consideră că s-a preluat acel ocol, până la predarea efectivă, a documentelor, paza o asigură încă Ocolul Obștea Tulnici”, a afirmat inspectorul șef al ITRSV, Alexandru Lefter.

În edițiile viitoare vă vom prezenta și care este prejudiciul adus Obștii de Moșneni Tulnici de către actuala conducere.

12 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?