Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Peşti şi crustacee sănătoase pentru organism şi mediu


Carnea de pește și crustaceele sunt recomandate de nutriționiști în cadrul dietelor care ajută la eliminarea kilogramelor în plus, dar și acele diete care sunt benefice pentru organism și impun la rândul lor un stil general de viață sănătos. Chiar și în aceste condiții, nu toate crustaceele și nu toți peștii sunt pe lista alimentelor sănătoase. Unii au în compoziție substanțe nocive pentru organism, în funcție de mediul de proveniență și specie. Multe organizații de mediu au întocmit liste care ajută la identificarea peștilor care pot fi mâncați și cei de care ar trebui să ne ferim.  
În octombrie 2009, Seafood Watch, un program aflat sub atenta  suprave-ghere a Acvariului Golfului Monterey, împreună cu date oferite de organizații de sănătate de top și grupări din întreaga lume care au ca activitate studiul mediului, au întocmit lista „Super verde: Fructe de mare sănătoase atât pentru tine cât și pentru mediu”. Pentru a fi pe lista sănătoasă, fructele de mare consumate cel mai frecvent au avut de trecut o serie de teste. Cele care au îndeplinit câteva criterii de bază au ajuns pe lista sănătoasă. Printre acestea putem enumera conținutul de mercur și alte substanțe nocive pentru organism, conținutul de Omega-3 și zona de proveniență.
Primul pește de pe lista sănătoasă este tonul albacore. Acesta provine din Statele Unite de regulă și rămâne pe lista alimentelor sănătoase doar dacă este prins într-un mod tradițional, cu undița. Astfel, peștele prins este de dimensiuni mici, tânăr, are un conținut foarte scăzut de mercur și acizi Omega-3 la un nivel ridicat.
Stridiile și midiile, cele obținute în crescătorii special amenajate, sunt foarte sănătoase. Aproximativ 100 de grame de midii au în compoziție 700 mg de Omega-3, iar aceeași cantitate de stridii oferă organismului 44% din doza zilnică recomandată de fier.
Creveții roz sunt și ei un aliment foarte sănătos. Pe lista Seafood Watch au fost menționați cei care provin din Oregon, din sălbăticie.
Cu un conținut bogat de Omega-3, somonul nu putea să lipsească din rândul alimentelor sănătoase. Cel recomandat de cercetătorii care au participat la întocmirea listei, îl recomandă în special pe cel din Alaska deoarece pescuitul somonilor aici este strict controlat în funcție de numărul exemplarelor din principalele râuri.
Cele mai sănătoase sunt sardinele. Pe bună dreptate, deoarece acestea conțin acizi Omega-3 mai mult decât tonul, somonul și orice alt pește. Aproximativ 100 de grame pot să aibă și până la 1.950 mg de Omega-3. Totodată, spre deosebire de alți pești, sardinele conțin și vitamina D.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?