Ediția: Luni 23 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Luni 23 Decembrie 2024. Nr 6785

Amenzile sufocă economia vrânceană


Patronii vrânceni sunt sufocați de controalele instituțiilor statului, preocupate mai mult să dea amenzi decât să încurajeze dezvoltarea economiei locale. Numărul mare de controale, care au culminat cu campania agresivă derulată de Inspectora-tul Teritorial de Muncă în ultimele trei luni, i-au nemulțumit pe micii patroni. Prin președintele Patronatului IMM-urilor vrâncene, Ion Roman, micii oameni de afaceri au acuzat controalele „în haită” derulate ITM, Poliție, Jandarmerie și Garda Financiară.
Însă nu este singura instituție care se bazează pe amenzi pentru a-și justifica existența. O situație la nivel național prezentată pe site-ul econtext.ro, arată că Protecția Consumatorilor din Vrancea a aplicat amenzi de 1,2 milioane lei în primele patru luni. Aceasta situează Vrancea pe locul 13 într-un clasament întocmit la nivel național și arată că doar amenzile prosperă într-un județ în care economia gâfâie de câțiva ani.
Protecția Consumatorilor nu este singura instituție care se laudă cu amenzile aplicate mediului de afaceri. Direcția Generală a Finanțelor Publice arată, într-un material prezentat în urma cu două zile, că a fost depășit programul de încasări pentru primele șase luni din 2011 cu peste 36 milioane lei. Pentru a realiza încasări mai mari, finanțiștii au comunicat peste 15 mii somații de plată, cu o valoare de peste 67 milioane lei. Doar prin măsurile de executare silită au fost încasate peste 29 milioane lei, respectiv 9% din sumele încasate la bugetul general consolidat. De asemenea, inspectorii fiscali au efectuat 1.377 verificări la agenții economici în primele șase luni. Sumele atrase suplimentar la bugetul general consolidat au fost de 22,77 milioane lei. Valoarea amenzilor aplicate de instituțiile de control este imensă dacă ne raportăm la puterea economiei vrâncene. Vrancea nu se poate compara cu Bacău, Constanța sau Cluj în ceea ce privește puterea agenților economici. Dintotdeauna, Vrancea a fost un județ mic, iar în ultimii 20 de ani a avut o economie bazată pe industria confecțiilor și care încă are nevoie de investiții masive în infrastructură pentru a asigura dezvoltarea zonelor mai izolate, a turismului. Astfel, valoarea economică, estimată de Comisia Naționala de Prognoză (CNP) pentru acest an, este de 5,61 miliarde lei. Conform econtext.ro, această sumă clasează Vrancea pe locul 33 la nivel național. De altfel, Vrancea se situează pe poziția 32 și în ceea ce privește numărul angajaților, puțin mai mulți de 53 de mii. Situația nu se schimbă mult nici când vine vorba de salariul mediu net estimat de CNP. Pentru Vrancea s-a estimat un salariu de 1.147 lei, adică locul 37 la nivel național.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?