Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Obştea Tulnici nu mai are lemne pentru obşteni


Problemele de la cea mai mare obște din Vrancea și din România par a fi interminabile. Câteva sute de oameni din Tulnici cer convocarea adunării generale a Obștii de Moșneni și acuză nereguli în administrarea bunurilor obștii. Oamenii sunt revoltați pentru că  actuala conducere a obștii refuză să dea cota de lemne anuală, care se ridică la circa 12 mii metri cubi. Gurile rele spun că acest lucru se datorează faptului că întreaga cotă de lemne aprobată spre exploatare în 2011 a fost dată preferențial unor agenți economici, iar pentru oamenii simpli nu mai există nici un metru cub de lemn. Supărați, obștenii au cerut convocarea unei adunări generale a obștii pentru a li se prezenta situația reală. Pentru că actuala conducere a refuzat organizarea unei ședințe, a fost creat un comitet de inițiativă care a strîns deja peste 600 de semnături pentru convocarea adunării generale.  Este încă un scandal în care este implicată Obștea Tulnici după cele din campania electorală pentru primărie. Atunci, oamenii au acuzat că firmele pedeliștilor sunt avantajate la încheierea de contracte pentru exploatarea lemnului.

Obștea Tulnici stă pe un butoi de pulbere, iar nemulțumirilor obștenilor ar putea da naștere la un amplu scandal. Obștenii se plâng că actuala conducere a obștii refuză să le dea oamenilor cota de lemne anuală, cotă stabilită chiar prin actul de constituire a Obștii Tulnici. Există voci care susțin că acest lucru se datorează faptului că întreaga cotă de lemne aprobată spre exploatare anul acesta a fost dată preferențial unor agenți economici, iar pentru membrii obșteni nu mai există nici un metru cub de lemn. Supărați, obștenii au cerut convocarea unei adunări generale a obștii pentru a li se prezenta situa-ția reală.
Pentru a rezolva problemele oștenilor a fost înființat un Comitet de inițiativă care a strîns deja peste 600 de semnături pentru convocarea adunării generale a Obștii Tulnici. Primarul comunei Tulnici, Valentin Bîznă, a declarat că problemele principale sunt legate de cota de lemn pe care trebuie să o primească fiecare membru al obștii.
 „Vin foarte mulți obșteni la primărie și se plâng că nu primesc cotele de lemne de la obște. Printre obșteni se vorbește că nu mai există masă lemnoasă autorizată pentru a fi tăiată pentru anul acesta, iar oamenii nu au cum să-și primească cota de lemn. Din aceste considerente, obștenii vor să fie convocată o adunare generală a Obștii Tulnici În baza solicitărilor făcute de obșteni am hotărât să convocăm adunarea generală și să constituim un grup de inițiativă. Am solicitat actualei conduceri a obștii să convoace o adunare generală dar nu am primit niciun răspuns”, a precizat primarul Valentin Bîznă.

Lemn vândut la jumătate din preț

Problemele de la Obștea de Moșneni Tulnici au fost confirmate de conducerea Ocolului Silvic Tulnici, cel care administrează pădurile obștii. Åžeful OS Tulnici, Constantin Nicoară, a confirmat că a fost vândută toată cota de masă lemnoasă către diverși agenți economici. În plus, există indicii că actuala conducere a Obștii a vândut lemnul la jumătate din prețul real. Totul s-a făcut cu autorizarea președintelui Obștii, Alin Olteanu și a membrilor din Consiliul de Administrație.
„Președintele și Consiliul de Administrație al Obștii au vândut toată cota de masă lemnoasă și nu au păstrat lemn și pentru membrii obștii. Ar fi fost nevoie de circa 12 mii metri cubi de lemn”, a afirmat Constantin Nicoară.
Conform situațiilor realizate în această perioadă, o comparație între prețul de vânzare practicat de actuala conducere a Obștii și cel real, bazat pe cheltuieli de producție, arată diferențe enorme. Practic, anumiți agenți economici au dat jumătate din preț pentru un metru cub de lemn, iar valorile exacte urmează să fie stabilite în zilele următoare. De asemenea, 5000 de metri au fost dați în campanie unor agenți economici care l-au susținut pe președintele Obștii, Alin Olteanu, la alegerile pentru primărie. Printre aceștia se numără pedelistul Cornel Negru și oameni de afaceri precum Vasile Gheorghiță.
Situația exactă din contabi-litatea Obștii urmează să fie prezentată și în nota de constatare întocmită de inspectorii fiscali vrânceni. Aceștia au derulat în ultimele săptămâni o verificare asupra activității și legalității tranzacțiilor iar nota de constatare urmează să fie trimisă în următoarele zile. 

Afaceri pe spatele obștenilor

Neregulile în administrarea obștii din Tulnici au fost semnalate în mai multe rânduri de către locuitorii comunei. În perioada campaniei electorale pentru alegerea primarului din Tulnici, oamenii au acuzat că președintele Obștii, respectiv pedelistul Alin Olteanu, este cel care decide firmele care exploatează masa lemnoasă. Prin negociere directă, Olteanu decide prețul și cantitatea de lemn care trebuie tăiată. De aici și avantajele. În primul rând pentru familia Olteanu. Imediat după ce pedelistul Alin Olteanu a ajuns președintele Obștii, a început să exploateze lemn firma fratelui, Nicu Olteanu.
Tot atunci, au existat acuzații referitoare la ascunderea unor datorii pe care firmele consilierului PDL, Corneliu Negru, le aveau către Obște. Este vorba despre 800 de milioane de lei vechi pe care firmele Trust Forest SRL și Elcom Trust SRL, administrate de Corneliu Negru, le datorau Obștii Tulnici.

Adunare generală convocată pentru 7 august

În convocarea semnată de primarul Valentin Bîznă, care este și președintele Comitetului de Inițiativă se arată că Adunarea Generală a Obștii Tulnici va avea loc în data de 7 august, ora 12.00 la Casa Obștii din aceeași localitate. Pe ordinea de zi se află trei puncte care vizează înștiințarea membrilor obștii asupra conclu-ziilor și măsurilor stabilite de organele abilitate care au efectuat un control în perioada 11-15 iulie 2011, analiza situației economico-financiare a obștii, precum și măsuri ce se impun pentru redresarea economico-financiară a Obștii Tulnici. La capitolul Diverse sunt trecute trei puncte care vizează modificarea statutului Ocolului Silvic Privat Obștea Tulnici SRL, anularea unor decizii ale Consiliului de Administrație al Obștii Tulnici și constatarea stării de incompatibilitate a unor obșteni aleși în organele de conducere și de control a obștii, sau care sunt angajații ai obștii.

Obștea Tulnici, reclamată la Serviciul Antifraudă APIA

„Monitorul de Vrancea” a arătat în mai multe articole cum jaful din pădurile Obștei de moșneni Tulnici a adus cea mai bogată obște din Vrancea în pragul falimentului. Deciziile proaste ale Consiliului de Adminstrație condus de Alin Olteanu, neregulile la cheltuirea subvențiilor europene au fost reclamate la Serviciul Antifraudă a Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) București. Deși se bat cu pumnul în piept cu profitul obținut în 2010, pedeliștii nu spun că acesta se datorează miliardelor de lei reprezentând subvenția europeană primită pentru pășune. Fără aceste fonduri europene, oamenii din comună susțin că Obștea Tulnici ar avea o pierdere de aproape 4,5 mi-liarde lei vechi. Cum este posibil acest lucru atunci când Obștea de Moșneni Tulnici este unul dintre cei mai mari proprietari de pădure din România, cu peste 16 mii hectare de pădure, poate explica doar conducerea obștii.
Mai mult, din 2011 Obștea va pierde și fondurile europene primite prin APIA pentru suprafețele de pășune. Banii nu vor mai fi încasați de Obște deoarece pășunile obștenilor au fost concesio-nate către Ocolul Silvic privat din Tulnici. Cert este că sunt câteva sute de mii de lei, adică miliarde lei vechi, care nu vor mai intra în conturile Obștei, adică ale obștenilor din Tulnici.

9 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?