Dorința Ministerului Sănătății de a modifica, de la 1 august, prețurile de decontare a medicamentelor, care se acordă bolnavilor în cadrul programelor naționale de sănătate și de a reduce adaosul comercial stârnește nemulțumiri în rândul farmaciștilor, distribuitorilor și producătorilor. Aceștia susțin că și pacienții vor avea de suferit în urma acestor măsuri, deoarece punerea pe piață a medicamentelor de care aceștia au nevoie, nu va mai fi rentabilă.
Data de 1 august poate fi considerată o zi neagră pentru bolnavii incluși în anumite programe naționale de Sănătate, deoarece pentru 1.400 de medicamente se va reduce prețul pe care îl va deconta Casa de Asigurări de Sănătătate. Practic, diabeticii, bolnavii de tuberculoză, persoanele suferinde de HIV/SIDA, cancer, hemofilie sau cei care au suferit transplanturi riscă să nu își mai găsească tratamentele în farmacii, dacă distribuitorii de medicamente vor refuza să aprovizioneze unitățile farmaceutice din cauza acestei măsuri. Farmaciștii sunt de părere că dacă această măsură va fi pusă în practică, multe farmacii vor falimenta, deoarece ele vor fi nevoite să suporte diferența de bani din propriile fonduri, mai ales că cele 1.400 de medicamente sunt oferite gratuit, iar bolnavii nu plătesc pentru ele. „Practic, va scădea prețul de referință, adică valoarea pe care o decontează Casa. În această situație, în mod normal, pacienții vor sesiza că medicamentele se vor scumpi, dar acest lucru nu se întâmplă, ci scade doar partea pe care o decontează Casa. Nimeni nu a făcut public un raport în care să se prezinte câți bani se colectează la Fondul Național Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate și câți se întorc în sistem. Guvernanții ne spun numai că nu sunt bani la buget, fără o transparență a fondurilor colectate. În țările europene, programele naționale de sănătate sunt finanțate de la bugetul de stat de la FNUASS, pentru că au grijă de poporul lor”, ne-a declarat Fevronia Stoica, președintele Colegiului Farmaciștilor Vrancea. Conform proiectului de act normativ, aprobat de ministrul Sănătății, Cseke Attila, se intenționează modificarea metodologiei de calcul a prețurilor de decontare a medicamentelor din lista C2. Oficialii din Ministerul Sănătății susțin că această măsură, aflată încă în discuție, va duce la o economie de peste 66 de milioane de euro. Mai mult ca sigur că vor face economie, având în vedere că-i vor lăsa pe bolnavi la mila sorții.
Medicamentele din lista C2 sunt cele pe care statul le acordă gratuit pentru bolnavii cu afecțiuni precum diabet, tuberculoză, HIV/SIDA, afecțiuni oncologice, hemofilie, transplant etc.