În ciuda cunoștințelor din sfera biologiei și a mijloacelor de informare ale secolului XXI, unele specii de animale sau arbori continuă adesea să producă oamenilor aceeași mirare ca în se-colele trecute. Complexitatea lumii vegetale este cu atât mai fascinantă când exemplele puse înainte depășesc obișnuitul sau banalul.
General Sherman este un arbore de sequoia din Parcul Național Sequoia, California, însă nu unul oarecare ci cel mai respectat dintre toți. Are o vârstă de aproximativ 2200 ani, 83,8 m înălțime, peste 52, 500 m cubi masă lemnoasă și peste 6000 tone. Departe de a fi la capătul puterilor, General Sherman continuă să crească cu fiecare an depășindu-se pe sine. Un alt exemplar fascinant din aceeași specie poartă numele de General Grant și se găsește în Parcul Național Kingâs Canyon. Întrecerea celor doi coloși este câștigată de fiecare la un alt capitol, cel din urmă având o circumferință mai mare cu circa 1 m (32,77 m) decât Shernam. Cel mai înalt la ora actuală este considerat Hyperion, un arbore din Parcul Național Redwood măsurând 115 m, adică aproximativ cât o clădire cu 30 etaje.
Tot pe continentul american dar mai spre sud, în orașul mexican Oaxaca, o altă ciudățenie a naturii își face loc prin-tre ceilalți reprezentanți ai regnului vegetal. El Arbol del Tule este un exemplar al speciei Ta-xodium mucronatum, atipic prin dimensiunile trunchiului. Circumferința acestuia măsoară 58 m, iar diametrul 11,3 m, fapt pentru care localnicii spun cu umor că nu omul îl îmbrățișează pe arbore ci mai degrabă el pe om.
Madagascar este considerată patria Baobabului, locul de unde s-a răspândit în Africa și chiar în Australia. Fiecare baobab este o adevărată cisternă de apa, fiind capabil să depoziteze în trunchi rezerve de până la 120,000 l de apa.