Jumătate dintre salariații ENET vor rămâne fără locuri de muncă, după ce va fi implementat proiectul de reabilitare a sistemului de termoficare urbană. Astfel, la finalul anului 2010, ENET avea 390 de salariați, iar după realizarea investiției de 37 de milioane de euro, fabrica de căldură va rămâne în 195 de angajați. În ședința Consiliului Local de marțea viitoare, va fi discutată situația ENET, care a transmis o adresă prin care cere o majorare a capitalului cu 47 de milioane de lei.
Rândurile angajaților fabricii de căldură a orașului se vor restrânge semnificativ în anii care urmează. Prin proiectul de modernizare, ENET s-a angajat să reducă schema de personal la jumătate, pentru a îndeplini indicatorii de rentabilitate ai programului. „Numărul de salariați a scăzut în fiecare an, ceea ce probabil se va întâmpla și în anul 2011, prin pensionări sau plecări. O reducere mai drastică se va realiza odată cu realizarea investițiilor prin programul cu fonduri europene, din 2012, când s-a inclus în indicatorii de proiect o reducere cu circa 50% a personalului din centrale”, se arată în Raportul de gestiune pentru anul 2010 al Consiliului de Aministrație al ENET.
Mare parte din personalul disponibilizat din activitățile de bază se va reorienta către alte activități, în special pe servicii diverse pentru terți.
La începutul lunii iunie, a intrat în vigoare și noua organigramă a ENET, care prevede desființarea unităților existente anterior (UDET, UPET și UPS) și organizarea lor în compartimente și un singur departament, nou înființat. „Acesta este Departamentul Mentenanță-Servicii conexe, realizat prin desprinderea din structura altor compartimente a unor salariați”, se mai arată în Raport.
Tot de aici se desprinde și o sărăcire accentuată a populației, cel puțin, pe parcursul anului 2010. Astfel, conform raportului, unitățile bugetare au înregistrat o creștere a datoriilor față de ENET de 0,8%, agenții economici aproape 5%, iar populația a depășit 7%, față de anul 2009. „Se remarcă, în continuare, scăderea puterii de cumpărare a unor largi categorii de clienți, dar și lipsa de interes a unor clienți cu posibilități financiare în achitarea facturilor, ceea ce implică o creștere substanțială a costurilor cu recuperarea debitelor”, se mai arată în Raport.
Problemele cele mai mari ale ENET-ului sunt cu chiriașii Primăriei, care nu pot fi executați silit, neavând bunuri de valoare în proprietate, iar Primăria refuză închierea unui contract și cere urmărirea consumatorului și nu a posesorului. La finele lui 2010, chi-riașii aveau de plată la ENET peste 50.000 de lei, pentru doar 60 de dosare câștigate în instanță.
ENET, dator și cu sechestru pe bunuri și terenuri
De asemenea, sume importante se mai pierd și în cazul societăților comerciale care au dispărut la vânzarea apartamentelor, fără a fi radiate la Registrul Comerțului și fără a înregistra un nou sediu. În schimb, în 2010 s-a finalizat un credit de la o instituție bancară, dar a mai rămas în derulare un alt credit. „ENET reușește să achite doar 20% din creditul scadent la BCR Focșani, din contul de garanție constituit la bancă. Deoarece ratele scadente și dobânzile aferente acestor credite reprezintă sume foarte mari, iar în condițiile unor lichidități scăzute și a facturilor foarte mari de gaz, care trebuie achitate cu prioritate, nu s-a mai putut achita”, se scrie în Raportul întocmit de ENET și semnat de directorul Valter Popescu.
Societatea înregistrează an de an pierderi, valoarea cumulată depășind în 2010 suma de 77 milioane de lei, existând chiar și pericolul blocării financiare. Totodată, în Raport se amintește și de datoria ENET la AVAS, soldul fiind de aproape 17 milioane de lei și despre care se face mențiunea că „nu există resurse pentru achitarea acestor datorii istorice”. „Pentru plățile restante, DGFP Vrancea a instituit sechestru asigurător pe bunurile și terenurile ENET, a blocat conturile bancare și a transmis titlu executor la terți (clienții societății)”, se arată în Raport.
Astfel, ENET-ul a ajuns în situația în care să aibă nevoie de o majorare a capitalului social cu minim 47 de mi-lioane de lei, lucru ce va fi discutat marți, 26 iulie, în ședința ordinară a Consiliului Local. Pe lângă toate aceste cifre, care reprezintă datorii sau pierderi, ENET-ul se poate lăuda și cu investiții realizate din surse proprii, în anul 2010, în valoare totală de 748.040 lei. Din acești bani, au fost moder-nizate sau reabilitate mai multe puncte permice, au fost achi-ziționate pompe și a fost rea-lizată contorizarea consumului de energie termică în șase puncte termice din Focșani.