Partidul care la următoarele alegeri va pierde cel mai mult după cel portocaliu, va fi fără îndoială UDMR. Ultimele evenimente politice la nivelul alianței de la guvernare denotă tendința tot mai accentuată a liderilor acestei grupări politice a etniei maghiare din România, de a renunța la guvernare și a trece în tabăra opoziției. Acest lucru ar putea determina practic, căderea acestui guvern, care va rămâne în amintirea românilor ca fiind cel mai slab după 1990.
În condițiile obținerii majorității în Parlament, guvernul poate să cadă la prima moțiune de cenzură.
Căderea guvernului portocaliu nu va avea însă ca efect direct și imediat preluarea puterii de către opoziție, deoarece la Cotroceni este un alt portocaliu care va face tot posibilul ca acest lucru să nu se întâmple.
Astfel, potrivit dispozițiilor Constituției, atât portocalii, cât și opoziția se vor prezenta în fața ocupantului scaunului de la Cotroceni, fiecare câte o propunere în vederea desemnării candidatului pentru funcția de premier. După o analiză cum numai el poate să o facă (cu alte cuvinte fără nicio logică și cu încălcarea gravă a prevederilor Constituției), cel care are această competență va desemna candidat tot un porocaliu, eventul tot pe eternul Boc. Firește că în normalitatea desfășurării evenimentelor, guvernul nu va avea votul de investitură al Parlamentului (dominat de această dată de opoziție), situație în care se va relua procedura, cu noi propuneri și cu aceeași manieră de aboradare din partea conducătorului iubit.
În această situație, potrivit prevederilor Constituției, după consultarea președinților celor două camere și a liderilor grupurilor parlamentare, Președintele României poate să dizolve Parlamentul.
Având în vedere situația actuală, respectiv vacanța parlamentară, aceste proceduri vor putea fi aplicate din toamna acestui an. Aceasta înseamnă că, întreaga procedură menționată mai sus poate dura până anul viitor, an electoral, în care oricum vor avea loc alegerile la termen.
Concluzia care se impune este aceea că, acești oameni nu vor renunța ușor la putere, mai mult, vor face tot posibilul (și chiar imposibilul) pentru a o păstra. Important pentru ei este ca în momentul alegerilor să fie la guvernare pentru a putea pregăti mai bine mașinăria de vot care să le aducă din nou pu-terea.
Dacă se vor derula procedurile menționate, propaganda portocalie va demara o amplă acțiune de atac asupra opoziției, cu argumente demne de luat în seamă, cel mai important, care va avea și un impact deosebit în rândul populației fiind acela că într-o situație de criză, opoziția aruncă țara în dezordine, punând Guvernul în imposibilitatea de a guverna.
Luând în calcul aceste argumente ne întrebăm dacă și în ce măsură ieșirea maghia-rilor de la guvernare mai poate ajuta cu ceva această țară, secătuită de către incompetența guvernanților.
Credem că o eventuală ieșire de la guvernare din toamna acestui an a maghiarilor nu poate fi decât o lovitură de imagine a acestei formațiuni politice, care va avea un efect pozitiv numai în rândul propriului electorat.
În eventualitatea ieșirii de la guvernare UDMR își asumă un alt risc, destul de mare și anume acela de a fi chemați pe rând la anchetele ce vor fi demarate împotriva unora dintre miniștrii sau a altor demnitari, care sunt la acest moment în vizor. Va risca în acest mod UDMR? Greu de răspuns la această întrebare, deoarece în ambele situații prezentate vor avea mult de pierdut. Cred totuși că în această toamnă vor ieși de la guvernare, chiar cu riscul suportării unor anchete penale și implicit a deteriorării imaginii unora dintre conducătorii lor.