Comisia Europeană semnalează faptul că intrarea pe piață a unor noi droguri sinte-tice reprezintă o problemă din ce în ce mai serioasă, anul trecut Uniunea Europeană identificând 41 de substanțe psihoactive de acest gen, care imită droguri precum ecstasy sau cocaina. „Potrivit unui raport al Comisiei Europene publicat luni, este necesar să se adopte măsuri mai stricte în Uniunea Europeană pentru a soluționa problema din ce în ce mai serioasă pe care o reprezintă intrarea pe piață a unor noi droguri sintetice. În 2010, UE a identificat un număr record de 41 de substanțe psihoactive de acest tip – care imită efectele unor droguri precum ecstasy sau cocaina și sunt vândute legal -, față de doar 24 identificate în anul anterior”, informează Biroul de presă al CE. Aceste droguri, care pot fi la fel de periculoase ca și substanțele interzise, sunt vândute adesea prin intermediul internetului și în magazine specializate. Raportul evaluează normele actuale ale UE privind combaterea noilor droguri psihoactive. Comisia intenționează să consolideze aceste norme pentru a preveni comercializarea liberă a unor astfel de substanțe periculoase.
Potrivit unui nou sondaj Eurobarometru publicat luni, noile substanțe care imită efectele unor droguri ilegale sunt tot mai populare, cinci la sută dintre tinerii europeni declarând că au consumat deja asemenea substanțe. Procentul cel mai mare se înre-gistrează în Irlanda (16 la sută), urmată de Polonia (nouă la sută), Letonia (nouă la sută), Marea Britanie (opt la sută) și Luxemburg (șapte la sută). Sondajul Eurobarometru arată că, în toate cele 27 de state membre ale UE, marea majoritate a tine-rilor cu vârsta cuprinsă între 15 și 24 de ani sunt pentru interzicerea acestor substanțe. „Noile droguri sintetice devin disponibile pe scară largă într-un ritm fără precedent în Europa. Acestea pot fi toxice, pot provoca dependență și pot produce efecte adverse pe termen lung”, a declarat Viviane Reding, vicepreședinte al Comisiei Europene și comisar UE pentru justiție.
În opinia oficialului european, trebuie acționat la nivelul UE, iar copiii trebuie protejați. „Actualul sistem de depistare a noilor droguri nu ne permite să facem față creșterii semnificative a numărului acestor substanțe pe piață. De aceea, aceste norme trebuie consolidate pentru a ne asigura că tine-Arii nu cad în capcana consumului unor astfel de droguri periculoase. Trebuie să ne asigurăm că avem un cadru legislativ solid și eficient pentru combaterea acestor substanțe”, a spus comisarul.