Piața de insolvență din România are o valoare de circa 25 milioane euro și cuprinde 34.000 firme, potrivit Casei de Insolvență Transilvania, care susține că din cauza fondurilor reduse alocate de creditori și reticenței debitorilor de a lua finanțări, în majoritatea cazurilor se ajunge la faliment. Casa de Insolvență Transilvania (CITR) arată că Adunarea Creditorilor alocă în medie circa 60 euro lunar unei companii aflate în procedură de insolvență, sumă care nu include costurile de conservare a activelor debitorului.
Calculul are la bază estimări potrivit cărora piața locală de insolvență se situează în jurul valorii de 25 milioane euro, iar în prezent 34.000 de companii se află în proces de insolvență, se arată într-un comunicat al CITR.
Apariția crizei financiare și creșterea numărului procedurilor de insolvență aflate pe rolul instanțelor au determinat din ce în ce mai mulți specia-liști ai dreptului să se orienteze spre acest domeniu, iar în prezent Uniunea Națională a Practicienilor în Insolvență numără 3.153 de membri, conform sursei citate.
Fondurile alocate unei proceduri de insolvență sunt destinate acoperirii costurilor de conservare și administrare a activelor societății aflate în insolvență și acoperirii cheltuielilor „de procedură”.
„Nivelul scăzut al fondurilor investite în proceduri de insolvență determină ca numărul procedurilor de reorganizare să fie destul de redus față de cel al falimentelor. Astfel, un procent de 96% din procedurile aflate pe rolul instanțelor sunt proceduri de faliment. Valoarea scăzută a fondurilor implicate în finanțarea societăților aflate în insolvență și reticiența cu care se confruntă debitorii aflați în procedură pentru a accesa fonduri pentru finanțarea activităților determină mulți dintre de-bitori să opteze pentru o procedură de faliment în detrimentul uneia de reorganizare”, a declarat Andrei Cionca, managing partner CITR.
Potrivit CITR, factorii care determină creșterea fondurilor alocate procedurilor de insolvență sunt legați de complexitatea procedurilor deschise și de evoluția mediului econo-mic în general. Astfel, în prezent, una dintre principalele probleme cu care se confruntă practicienii de profil este dificultatea valorificării activelor societăților aflate în această procedură și scăderea cererii pentru activele imobiliare.
„În condițiile în care aceste tendințe ale pieței vor conti-nua să se mențină și în perioada următoare, costurile alocate pentru conservarea activelor în cauză și cele legate de expunerea pe piață a acestora vor continua să crească, majorând fondurile alocate procedurilor de insolvență”, se spune în comunicat.
Alocarea fondurilor pentru investiții în active aflate în procedură de insolvență depinde foarte mult de evoluția mediului economic și de apetitul investitorilor pentru risc. În acest sens, conform CITR, cristalizarea unei practici unitare și profesio-nalizarea practicienilor în insolvență sunt de natură să sporească încrederea investitorilor în derularea unor astfel de proceduri.
De asemenea, recentele proceduri de reorganizare fina-lizate cu preluarea unor active de către investitori în cadrul unor proceduri de insolvență contribuie la creșterea apetitului de a investi în societăți în insolvență, conform reprezentanților CITR.
„Creșterea fondurilor destinate finanțării activității societăților aflate în proceduri de insolvență ar determina o parte a societăților care în prezent se confruntă cu o criză a lichidităților să apeleze cu încredere la procedura reorganizării judiciare în vederea restructurării societăților. Lipsa de încredere și amânarea deschiderii procedurii insolvenței au cel mai adesea drept consecință deschiderea procedurii de insolvență foarte târziu, când reorganizarea activității nu mai este posibilă sau este foarte dificilă”, a declarat Radu Lotrean, managing partner CITR.