Comuna Bîrsești a găzduit ieri, cea de-a III-a ediție a Festivalului Folcloric „Baba Vrîncioaia”. Åi-au dat concursul ansambluri folclorice și meșteri populari din localitățile Spulber, Nistorești, Paltin, Năruja, Nereju, Tulnici, Păulești, Reghiu, Câmpuri, Soveja și Bîrsești.
Invitați de seamă ai festivalului au fost mesagerii cântecului, portului și dansului vrâncenesc, membri ai Ansamblului Folcloric Profesionist „Å¢ara Vrancei”. Organizatorii festivalului au fost Consiliul Județean, CJPCTAM Vrancea, Primăria Bîrsești, Consiliul Local Bîrsești și Obștile Topești și Bîrsești. Cu toate că și pe Dealul din Dumbrava Bîrseștiului, locul unde se află monumentul lui Åtefan cel Mare și de poți privi toată Vrancea, a fost destul de cald, oamenii au venit cu mic, cu mare la petrecere. „Este cea de-a treia ediție a Festivalului «Baba Vrâncioaia» care se desfășoară în fiecare an, în a doua duminică din luna iulie. La spectacol inviți pe cine te ține buzunarul, la festivalul nostru nu facem altceva decât să promovăm artiștii locali de la căminele culturale, artiștii noștri într-un cuvânt. Este un moment unic, deoarece festivalului aici îi este locul și nu în altă parte, doar în Dealul Dumbrava, lângă monumentul lui Åtefan cel Mare”, a declarat Costică Hîrșu, primarul comunei Bîrsești.
Feciorii Vrâncioaiei, chemați din munți
Anul acesta, participanții au putut asista la un moment emoționant, pregătit de câteva persoane din Negrilești. Nea Mitică, așa cum este cunoscut de locuitori, i-a chemat pe cei șapte feciori ai Vrâncioaiei să se adune din nou, așa cum a făcut-o Baba Vrâncioaia în urmă cu câteva sute de ani. „Lume multă, voie bună, dar numai ei știu cum este această voie bună. Oamenii încearcă să mai uite de problemele zilnice. Sunt primar aici de 20 de ani și îi cunosc prea bine și sunt alături și la bine, dar și la greu. Sunt primar la al cincilea mandat și am învățat să lucrăm în echipă, să ne ajutăm unii pe alții, altfel nu reușeam nimic. Așa trebuie, să fim uniți. Locuitorilor mei le doresc tot ce se poate mai bine”, a mai spus primarul Hîrșu.
Oamenii au mai lăsat pentru o zi necazurile și lipsurile aduse de incompetența guvernanților, și au ieșit să-și mai descrețească frunțile la un mititel, un pahar cu bere și la o vorbă. Pentru ei, Dealul Dumbravei are o însemnătate aparte, ținând cont că pe aceste meleaguri, în urmă cu mai bine de 500 de ani, înaintașii lor au murit pentru a apăra pământul strămoșesc. „Este deosebit de frumos. Eu sunt de aici, de la Bîrsești, și chiar dacă sunt cam bătrân, nu am ratat nicio ediție. Este un moment foarte plăcut, mai ales că mie îmi place muzica populară foarte mult. Să ne trăiască primarul Costică Hîrșu și să mai organizeze astfel de festivaluri, pe aceste meleaguri apărate de înaintașii noștri cu prețul vieții lor”, a spus Emil Chiriță, un bătrânel de 77 de ani, care a venit la petrecere cu soția, să mai uite de necazurile zilnice. Åi tinerii din echipele de dansuri populare au profitat de acest eveniment pentru a-și demonstra talentul și a duce mai departe tradițiile moștenite de la străbuni. „Am venit cu formația de la Reghiu să cântăm, să dansăm și să ne cunoască lumea. Am mai fost la astfel de festivaluri și ne bucurăm că am fost invitați să participăm și aici”, au spus Oana Maftei și Andreea Dumitrașcu, două tinere cărora le place să se îmbrace în costume populare.