Muzeul Vrancei a lansat, ieri, a treia ediție a proiectului educațional „Prietenii Muzeului”, o acțiune de popularizare a ofertei culturale către tânăra generație din județ. Proiectul este o alternativă oferită elevilor, dar părinților sau bunicilor, la petrecerea timpului liber în perioada vacanței școlare. Într-o manieră care îmbină componenta educațională cu cea de divertisment, tinerii vor putea să participe la mai multe acțiuni gratuite organizate de Muzeul Vrancei. Peste 160 de tineri din Focșani s-au înscris la aceste acțiuni organizate de muzeu. Pentru prima săptămână, programul pregătit de organizatori a cuprins vizitarea muzeului de istorie și a obiectivelor arheologice din Piața Unirii.
Săptămâna viitoare, pentru 13 iulie, a fost pregătită vizionarea unui film istoric la Muzeul Unirii, iar pe 16 iulie va avea loc o vizită la Secția de Etnografie din Crângul Petrești, la un eveniment special unde vor participa meșteri populari din județ în cadrul celei de a treia ediții a Târgului de meșteșuguri tradiționale. Pentru 20 iulie este organizată o vizită la Muzeul de Åtiințele Naturii, iar pentru 27 iulie este programată o vizită în Rezervația Naturală „Cheile Tișiței”.
Incursiunea în istorie va continua pe 3 august când, la Muzeul Unirii, va avea loc o întâlnire cu veteranii din județ. Tot în luna august va avea loc o vizită la Muzeul Memorial „Alexandru Vlahuță” din Dragosloveni. În cadrul evenimentului, elevii participanți vor prezenta propriile creații literare.
Pe 17 august va avea loc o acțiune denumită Muzeul virtual, o alternativă de petrecere a timpului liber. Tinerii vor merge pe urmele lui Alexandru Ioan Cuza în cadrul unei vizite pregătite pentru 24 august la Casa memorială „Cuza Vodă” din Galați. Ultimul eveniment din luna august este teatrul istoric, care va avea loc pe 31 august la Muzeul Unirii. „Prietenii Muzeului” se încheia cu festivitatea de premiere a participanților care va avea loc pe 7 septembrie.
Proiectul este coordonat de muzeografii Corina Duca, Laura Grădeanu și Mihăiță Negrei. Organizatorii au precizat că lista participanților este deschisă, iar tinerii pot veni direct la acțiunile pregătite dar, pentru a organiza cât mai bine evenimentele, este de preferat să se înscrie cel puțin cu o zi înainte. Înscrierile se pot face de luni până vineri, între orele 8-16, la Muzeul Unirii.