Douăzeci și cinci de viticultori pănceni au fost oaspeții Companiei „Cotnari SA” din Iași, la sfârșitul săptămânii trecute. Ei au vizitat renumita podgorie cu același nume, combinatul de vinificație dotat cu tehnologie de ultimă generație, unde sunt produse celebrele Grasă de Cotnari, Tămâioasă, Fetească și cel mai nou sortiment, Frâncușa, soiuri cărora păncenii le-au putut simți tăria și aroma, în cadrul unei degustări de vinuri. Deplasarea la Cotnari a fost organizată de primarul Ion Petre care și-a propus ca, prin intermediul acestui schimb de experiență, „să le ofere podgorenilor locali șansa de a se întâlni cu producători de renume de la care să învețe cum se face viticultură în secolul al XXI-lea și care să le servească drept exemplu în activitatea pe care o vor desfășura în viitor”.
Vizita la Cotnari a început chiar în inima plantațiilor de viță-de-vie, unde grupul de podgoreni, din care au făcut parte ingineri agronomi, profesori, economiști, juriști, dar și pensionari, a fost întâmpinat de cunoscutul oenolog Ioan Măluțan, directorul tehnic al Companiei „Cotnari SA”.
Salariații, singurii acționari ai societății
Ioan Măluțan le-a mai spus păncenilor că societatea „Cotnari SA” este singura din România în care privatizarea a reușit 100% și în care salariații sunt și acționari. „Societatea are un caracter închis, în sensul că, atunci când cineva renunță la acțiunile sale, le va ceda, obligatoriu, numai unui alt salariat”, a precizat Măluțan. Potrivit acestuia, unitatea are peste 200 de angajați care beneficiază, pe lângă salariile prevăzute în contractul de muncă și de alte avantaje, precum o masă zilnică gratuită sau bonificații de Paște și Crăciun. De aceleași condiții bune de muncă se bucură și personalul sezonier care, pe lângă bani, beneficiază, zilnic, de trei mese gratuite.
La Combinatul de vinificație, podgorenii pănceni au fost întâmpinați de inginera Mihaela Simionescu. Aceasta a însoțit oaspeții în cele patru sectoare ale unității, respectiv cel de vin nou, cel de condiționare, unde au loc procesele pentru stabilizarea fizică, chimică și microbiologică, cel de maturare-învechire a vinului, precum și stația de îmbuteliere. Păncenii au remarcat că, la Cotnari, procesul de vinificație se realizează doar cu tehnologie de ultimă generație, de import, obținută prin accesarea unor programe cu finanțare europeană. Ei au fost conduși, apoi, în vinotecă, unde cea mai veche sticlă păstrată datează din 1977 și în sala de degustări, unde au savurat aroma unui Blanc Cotnari, precum și a unei Tămâioase din 2008, a unei Grase de Cotnari din 2000 și a unei Frâncușe din 2010. Ultimele două soiuri au fost servite și la masa cu bucate tradiționale, din finalul vizitei la Cotnari, la care oaspeții l-au cunoscut și pe Constantin Deleanu, președintele Consiliului de Administrație al societății.
Schimburile de experiență vor continua
Primarul Ion Petre, cel care a organizat întâlnirea viticultorilor pănceni cu specialiștii de la Cotnari, a anunțat că acesta este doar primul eveniment de acest gen la care vor fi invitați să participe podgorenii locali. „Dorința noastră este ca aceștia să se întâlnească cu specialiști din experiența cărora să învețe cât mai mult pentru ca, ulterior, să poată aplica informațiile astfel obținute și în activitatea pe care o desfășoară în domeniul viti-vinicol”, a declarat Ion Petre. Edilul a precizat că aceste schimburi de experiență vor continua și în perioada următoare, când autoritățile locale vor organiza și alte deplasări ale viticultorilor pănceni în podgorii renumite din țară. „Scopul nostru este ca, prin aceste întâlniri, să încurajăm viticultura locală. Fără informații, fără exemple concrete, fără contactul cu specialiștii de la care oamenii noștri pot învăța cum se pot asocia, cum pot accesa programe de finanțare pentru tehnologiile necesare obținerii unei producții de calitate, nu avem cum să revigorăm acest sector important de activitate în plan local. Este de datoria noastră, a autorităților locale, să readucem Podgoria Panciu la nivelul la care a fost cândva și, astfel, să contribuim și la dezvoltarea economică a comunității”, a concluzionat primarul Ion Petre.