Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Decât muncă, mai bine sex


Membrii mai multor familii de romi, din Adjud, își duc zilele în modulele din cartierul Antonescu. Numărul familiilor cu probleme nu este foarte mare, însă nu același lucru se poate spune și despre numărul persoanelor care trăiesc în modulele amplasate în vecinătatea vilelor din cartierul Antonescu. În total, peste 60 de persoane, majoritatea copii, stau în module, căci fiecare familie are cel puțin cinci membri. Trăiesc cu toții într-o singură cameră și își fac nevoile în aer liber. În timp ce copiii zburdă fericiți prin țărâna și pietrișul din fața barăcilor, părinții se plâng că… nu pot face sex.

Romii din cartierul Antonescu, municipiul Adjud, vor case. S-au săturat de barăcile în care trăiesc și vor locuințe cu mai multe camere, ca să nu mai fie nevoiți să aștepte să doarmă copiii pentru a putea face sex.
Într-una din zilele călduroase ale acestei luni, am mers la Adjud, în cartierul Antonescu. Pe drum, în apropiere de destinație, am fost întâmpinați de o sumedenie de copii, toți la bustul gol și desculți, care zburdau fericiți prin praf. Văzând că ne îndreptăm spre modulele în care ei locuiesc, au luat-o la fugă înaintea mașinii noastre, însoțindu-ne până la destinație. Ajunși la barăci, romii au început să se văicărească că nu au de nici unele și că nu-și pot crește copiii așa cum se cuvine.
Aron Sali are împreună cu soția sa, Vera, cinci copii. Cu toții, adică șapte membri, trăiesc într-un modul familial, în care sunt două paturi și un șifoner. Pentru că nu aveau unde face mâncare, și-au extins locuința făcând din câteva lemne o construcție în fața barăcii, în care și-au amenajat o bucătărie. Înăuntru era curat, nimic de zis, spre deosebire de copiii plini de praf și de zoi. În modul nu este foarte rău, dar totuși, un lucru nu se poate întâmpla așa cum ar trebui: nu pot face sex după pofta inimii. Aron Sali se plânge că nu se poate culca cu femeia sa până nu adorm copiii. Cu toate acestea, la numai 31 de ani, are deja cinci copii. „Nu mai putem suporta condițiile de aici. Vara e cald de mori și nu avem unde ne spăla. Ne facem nevoile în boscheți. Când ne spălăm, trebuie să dăm copiii afară și pe căldură și pe ger. Am avut locuințe sociale și ne-au fost luate. Ni s-a spus că vom sta aici maxim 1 an, după care vom primi case. Au trecut cinci și nu am primit nimic. Își bat joc de noi pentru că suntem țigani. Eu nu mai suport să stau aici. Vrem și noi o casă ca toți ceilalți. Eu ca să mă culc cu nevasta, trebuie să aștept să doarmă copiii. Păi asta este viață!”, s-a plâns Aron Sali, supărat nevoie mare. Bărbatul, care nu are de nici unele, nu s-a gândit să încerce să-și caute și un loc de muncă. Alocația copiilor îi ajunge. Cu alte cuvinte, cu banii s-ar descurca cumva. Cu femeia este mai greu!

Mașina parcată la ușa barăcii

Nu doar Aron Sali este nemulțumit. Văzând că pe la ei prin bătătură sunt două fețe noi, o altă femeie, care se cam clătina, poate din cauza căldurii, a ieșit din baracă supărată. Are aceleași probleme. Cum să-și facă nevoile în boscheți și să bea apă din fântână? Vrea și ea niște condiții! „Dumneavoastră vedeți cum stăm noi aici? Eu vara mor de cald în tabla asta. Am și copii! Nu mă descurc și nu mai vreau să trăiesc aici. Să ne dea primăria și nouă case, ca să stăm și noi ca oamenii”, s-a plâns vecina, deși loc de muncă nu a cerut nimănui.
În timp ce ascultam nemulțumirile oamenilor, numărul acestora creștea de la un minut la altul. Unul după altul, oamenii ieșeau din barăci și se adunau în jurul nostru, fiecare dintre ei având câte o nemulțumire. Åži totuși, niciunul dintre ei nu s-a plâns că nu are serviciu. Case n-au, dar au… mașini. Romii din Antonescu au încercat să fie cât de cât în rând cu lumea, iar doi dintre ei și-au luat mașini, evident străine. Parcate în fața modulelor, autoturismele așteptau să fie scoase la plimbare, prin praful de pe uliță. Ne-au spus că au muncit și ei pe ici pe colo și au reușit să strângă bănuții necesari pentru un autoturism de fițe.

Locuințele sociale, inundate

Primarul municipiului Adjud, Constantin Armencea, ne-a explicat motivele pentru care cele peste 10 familii nu au case. Edilul ne-a spus că aceștia au locuit în case sociale, care au fost afectate de inundațiile din anul 2005. Pentru că nu se mai putea sta în ele, oamenii au fost mutați în module. Spre sfârșitul anului, romii din Antonescu ar putea primi locuințe sociale noi. „Locuințele în care ei stăteau au fost afectate de inundații și a trebuit să-i mutăm undeva. Am reușit să găsim aceste module și       le-am pus la dispoziție, pentru că nu aveam altă soluție. Spre sfârșitul anului, cred că vom finaliza proiectul pe care îl avem în acest sens și probabil vor primi locuințe. Acolo nu i-am pus să plătească curent, nimic. Alții nu au nici atât. Sunt o categorie de oameni pe care trebuie să îi ajutăm, dar nu le putem da nici noi tot ce au ei nevoie. De mers la muncă, nu auzi pe niciunul. Unii dintre ei au primit, după inundații, teren și materiale de construcții și  le-au vândut. Toți vor ajutor social și cam atât”, ne-a spus primarul Constantin Armencea.

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?