Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Medicii de familie eliberează reţete gratuite şi bilete de trimitere


Vrâncenii care au așteptat cu nerăbdare terminarea protestului medicilor de familie pentru a-și lua rețete gratuite și compensate ori bilete de trimitere, pot merge, începând de astăzi, la cabinetele acestora. Anumite cerințe ale medicilor de familie au fost rezolvate, iar aceștia așteaptă publicarea lor în Monitorul Oficial.

De astăzi, vrâncenii vor beneficia din nou de rețete medicale compensate, bilete de trimitere sau investigație, mai exact, de conceptul de sănătate gratuită. În urma unui protocol semnat între reprezentanții Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie, ai Societății Naționale a Medicilor de Familie și ai Ministerului Sănătății, medicii de familie pot utiliza formularele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. „În baza protocolului semnat între organizațiile de la nivel național și ministrul Sănătății recomandăm colegilor să utilizeze formularele Casei. La fel cum nu i-am obligat nici la început să nu utilizeze formularele Casei, ci doar    le-am recomandat, facem aceeași recomandare pentru colegi, de a le utiliza, în baza protocolului semnat”, ne-a declarat medicul Grigore Hanță, președintele Patronatului Medicilor de Familie Vrancea. De asemenea, tot de astăzi, medicii de familie vor depune la CAS Vrancea dosarele de contractare, care presupun mai multe etape de verificare și negociere, urmând ca, cel mai probabil, până pe 30 iunie să se semneze Contractul Cadru pentru 2011-2012.

Medicii au obținut multiple facilități pentru pacienți

În urma protestului medicilor de familie, au fost rezolvate anumite cerințe, care sunt favorabile atât lor, cât și pacienților. Astfel, a fost eliminată introducerea plafonului de medicamente la medicul de familie, ceea ce garantează libertatea profesională a medicului și asigură pacientului un tratament nediscriminatoriu; pacientul cu boli cronice poate fi văzut lunar și poate primi rețetă lunar; la cronicul stabilizat se pot prescrie medicamente și pe două, trei luni; „pacientul 21” plătește consultația la medicul de familie, însă poate beneficia în urma consultației de rețete compensate, analize și consultații în alte unități sanitare, dacă este asigurat; consultațiile la domiciliu pot fi efectuate conform deciziei medicului, fără limitări privind vârsta sau diagnosticul, în limita a una pe zi; consultațiile pentru evaluarea stării de sănătate a copiilor până în trei ani, vaccinările și consultațiile oferite femeilor gravide în cadrul monitorizării sarcinii sunt plătite distinct (ca și consultație); plata minimă garantată, astfel încât plata unei consultații să nu poată  fi mai mică de 9,9 lei; gărzile în centrele de permanență sunt opționale, nu obligatorii, există obligații și pentru autoritațile statului, nu doar pentru medici; autospecialele de transport sunt sub coordonarea serviciului de ambulanță, cu șofer; costurile implementării informatizării sistemului sanitar (card de asigurat, fișă electonică, rețetă electronică) nu mai cad în sarcina medicului de familie, iar editarea datelor medicale va fi plătită, în baza unui contract separat de cel pentru furnizarea serviciilor medicale; a fost eliminată prevederea care oferea posibilitatea preluării activității medicilor de familie de către alte categorii de medici, de alte specialități; eliminarea obligativității certificării ISO pentru cabinetele cu mai puțin de cinci angajați; contractul individual este pe un an, până la 31 decembrie 2011; plata de la 01.06.2011 pentru toți medicii de familie având în vedere faptul că în această perioadă au fost la cabinete și au acordat consultații gratuite asiguraților.

Anumite aspecte au rămas la fel

Totuși, o parte dintre cerințele medicilor de familie nu au fost rezolvate, mai exact, următoarele: suplimentarea bugetului alocat; eliminarea sistării plăților de către CNAS în cazul unui litigiu între CNAS și furnizor; anularea taxei de evaluare a cabinetului de 250 lei în mediul rural și 1000 lei în mediul urban; recunoașterea gradului profesional și indexarea plății consultației în funcție de acesta; eliminarea limitării privind investigațiile pe care le pot recomanda medicii de familie – examen Babeș – Papanicolau pentru cancer de col uterin, test PSA pentru cancer de prostată, testarea hemoglobinei glicozilate pentru pacienții diabetici, TSH, markeri hepatita B și C, ecocardiografie, osteodensitometrie. Din cauza acestor limitări, pacienții trebuie să facă mai multe drumuri, la mai mulți medici sau chiar internări în spital, când totul s-ar putea rezolva la nivelul medicului de familie.
Medicii de familie așteaptă publicarea cât mai rapidă în Monitorul Oficial a modificărilor legislative hotărâte în protocolul semnat, vineri 10 iunie, între Ministerul Sănătății și cei doi președinți ai organizațiilor medicilor de familie din România. Aceștia sunt de părere că apariția tuturor modificărilor menționate în protocolul semnat cu ministrul Sănătății, garantează buna credință și un contract bazat pe acte normative reale.
De asemenea, medicii de familie din Vrancea le mulțumesc pacienților lor, care au înțeles motivele protestului și au avut răbdare.

Problema finanțării rămâne deschisă

Reprezentanții medicilor de familie din toată țara    s-au reunit sâmbătă la București pentru a realiza bilanțul protestului. Potrivit unui comunicat al Patronatului Medicilor de Familie Vrancea (PMFVN), medicii au apreciat pozitiv reușita celor două reprezentante naționale în cadrul negocierilor, într-o luptă inegală, în care autoritățile statului au încercat „să dezinformeze și să manipuleze opinia publică, au exercitat presiuni incredibile asupra medicilor de familie și asupra liderilor lor și au manifestat lipsă totală de interes față de nevoile reale de asistență medicală primară ale românilor”. „Medicii de familie din toată țara consideră că cele două președinte ale organizațiilor naționale reprezentative ale medicilor de familie și-au îndeplinit cu succes mandatul în cadrul negocierilor. Rămâne deschisă în continuare problema finanțării și participarea la elaborarea actelor normative referitoare la medicina de familie. În ședința de duminică, reprezentanții județeni nu au fost de acord cu demisiile anunțate de dr. Doina Mihăilă și dr. Rodica Tănăsescu și acestea au fost mandatate să reprezinte în continuare interesele medicilor de familie în plan patronal și profesional, cel puțin până la următoarele alegeri. În declarațiile de vineri, 10 iunie, ale reprezentanților Ministerului Sănătății și CNAS, a fost recunoscută oficial subfinanțarea asistenței medicale primare. Medicii de familie și pacienții solidari cu aceștia au tras un semnal de alarmă asupra problemelor grave, reale de finanțare”, se arată în comunicatul de presă emis de PMFVN.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?