Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Cu cât s-au micşorat corpul şi creierul omului de-a lungul evoluţiei


Omenirea a cucerit Everestul și a aterizat pe Lună, dar, deși tindem să credem că suntem mai buni decât predecesorii noștri, se pare că fizic suntem mai mici. Experții de la Universitatea Cambridge spun că omul mo-dern este cu 10% mai scund și mai slab decât strămoșul său vânător-culegător.
Åži ca și cum asta nu ar fi de ajuns, se pare că și creierul nostru este mai mic.
Declinul a avut loc de-a lungul ultimilor 10.000 de ani, principalele cauze fiind înclinația spre agricultură, cu diete mai sărace și urbanizarea, care compromite sănătatea. Teoria se bazează pe rămășițe umane fo-silizate găsite în Africa, Europa și Asia. „Putem observa că oamenii au evoluat continuu dar modificarea mărimii corpului nu a fost substanțială până acum 10.000 de ani. Întrebarea este de ce s-a întâmplat asta tocmai atunci”, spune Martha Lahr, expert în evoluția umană. Perioada în care s-a petrecut această schimbare se pare că ar coincide cu transformarea tot mai multor triburi de vânători-culegători în agricultori. Deși agricultura oferea destulă hrană, gama de alimente s-a restrâns și a lăsat loc deficiențelor de vitamine și minerale.
Totuși, extinderea activităților agricole nu explică și micșorarea creierului. Acesta măsura în urmă cu 20.000 de ani aproximativ 1.500 de centimetri cubi. Media mărimii creierului omului modern este de 1.350 de centimetri cubi, dife-rența fiind de mărimea unei mingi de tenis. Dar această transformare nu înseamnă că suntem mai puțin inteligenți, ci doar că am învățat să ne folosim mai bine resursele. „Micșorarea creierului înseamnă o eficiență mai mare, economisind energie, la fel ca în cazul procesorului unui calculator”, explică Martha Lahr.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?