Au trecut ani buni de la obținerea primei tablete de ciocolată cu lapte în anul 1875. Elvețianul Daniel Peters, cel căruia îi datorăm existența deliciosului preparat a desăvârșit munca începută cu milenii în urmă de poporul aztec, ce cunoștea cultura arborelui de cacao. Începând cu epoca modernă rețetele s-au perfecționat și diversificat, ca și gustul și compoziția chimică a preparatului. Cercetările efectuate ulterior asupra produsului devenit între timp popular au atras atenția asupra riscurilor pe care le implică, generalizând în rândul populației o percepție negativă.
Dar să fie oare ciocolata numai un produs care trebuie evitat? Categoric nu. Contează însă foarte mult ce și cât consumăm. Vom face distincția încă de la început între ciocolata cu lapte plină de grăsimi, zahăr și aditivi care într-adevăr ne dăunează, și ciocolata neagră. Meritele acesteia din urmă sunt datorate în principal cantității mari de cacao pe care o include. Practic, cu cât concentrația de cacao este mai mare cu atât produsul este considerat mai sănătos. Ciocolata este obținută din plante, ceea ce înseamnă că într-o anumită măsură și produsul rezultat din ele va prelua din nutrienți și beneficii. Printre compușii sănătoși importanți conținuți de ciocolată se numără favonoidele ce acționează asemenea antioxidanților. Flavonoidele protejează organismul împotriva bolilor de inimă și a efectelor îmbătrânirii cauzate de radicalii liberi.
Specialiștii spun că ciocolata neagră conține de opt ori mai mulți antioxidanți decât căpșunile și reduce colesterolul „rău” (LDL) din sânge în favoarea celui „bun”. Poate ați auzit în vremea studenției că puțină ciocolată consumată în pragul unui examen vă poate fi de folos. Într-adevăr aceasta conține cofeină și alte substanțe care stimulează funcțiile organismului susținând activitatea intelectuală. Așadar, ciocolata sănătoasă nu este doar un mit ci o realitate. Depinde de noi dacă o vom accepta în alimentație sau vom face și de acum înainte aceleași alegeri lipsite de beneficii.