Fagurele de ceară în stup este un produs biologic foarte complex, ale cărui celule pot să fie goale sau pline. Dacă sunt goale, conțin încă urme de miere imatură sau de păstură imatură sau ouă în diverse stadii de evoluție larvară. În fagurele învechit se pot găsi reziduuri din aceste produse, adică de miere, de păstură, de lăptișor învechit etc. În condiții optime de recoltare aceste produse au un termen de valabilitate limitat la 6-12 luni de la data scoaterii lor din stup. Până în prezent fagurii nu au fost studiați sistematic. Compoziția lor poate fi considerată deosebit de bogată și cu un spectru foarte mult lărgit prin comasarea acțiunilor atâtor componente adunate. Fagurii constituie o mixtură a tuturor produselor apicole: miere, polen, propolis, lăptișor de matcă și ceară.
Fagurii de calitatea I sunt alb-gălbui, transparenți, uscați și curați adică fără resturi de miere, impurități, molii sau mucegaiuri. Cei de calitatea a II-a au culoare brun-închisă, sunt uscați, doar fundul celulelor îl mai au transparent, dar în interiorul celulelor sunt curați. Fagurii sunt adesea folosiți în tratarea afecțiunilor cronice ale căilor respiratorii (bronșite, rinite, sinuzite), în anemii, astenii, lipsa poftei de mâncare sau în cazul scăderii rezistenței la răceli. Pe lângă contraindicațiile generale de substanță nepotrivită există și contraindicații speciale. Amintim în acest sens: diabetul zaharat, obezitatea, excesul de colesterol, de grăsimi, de acid uric în sânge și bolile alergice la produsele apicole. Fagurele cu miere sau păstură se administrează pe cale bucală înaintea fiecărei mese din zi, în porțiuni mici formate din 4 celule. Când fagurele se cumpără zdrobit și amestecat cu miere se iau 1-3 lingurițe pe zi iar când se iau căpăcelele proaspete se înghite o doză cât cuprinde o linguriță. În mod obișnuit se face tratamentul în cură de câte o lună până la trei luni primăvara și toamna, dacă medicul nu prescrie altfel.