Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Oprişan şi Antonescu i-au acuzat pe guvernanţi de manipulare, diversiune şi iresponsabilitate


Vicepreședintele PSD, Marian Oprișan, și președintele PNL, Crin Antonescu, acuză conducerea țării de iresponsabilitate în ceea ce privește decizia de reorganizare administrativ teritorială a României. Oprișan, care este și președintele Consiliului Județean Vrancea, îi acuză pe guvernanți că mint atunci când spun că este nevoie de reorganizarea  administrativ teritorială a României, pe motiv că administrațiile locale ar împiedica absorbția fondurilor europene. El a precizat că administrațiile locale au atras 70 la sută din totalul fondurilor pe care le puteau accesa de la Uniunea Europeană, de câteva zeci de ori mai mult decât Guvernul, prin ministere. În opinia lui Oprișan, ideea ca în România să funcționeze doar opt județe este o „propunere de un cinism și o iresponsabilitate fenomenală”. Președintele Consiliului Județean Vrancea a fost aprobat de președintele PNL, Crin Antonescu, care a fost prezent ieri, la Focșani. Acesta a afirmat că nici măcar Ceaușescu nu a îndrăznit să impună reorganizarea administrativ teritorială a României, ci a apelat la studii și referendum.

Decizia guvernanților de reîmpărțire administrativ teritorială a României este o iresponsabilitate, consideră vicepreședintele PSD, Marian Oprișan, și președintele PNL, Crin Antonescu.
Marian Oprișan, care este și președintele Consiliului Județean Vrancea, îi acuză pe cei aflați la guvernare că mint atunci când susțin că se impune reîmpărțirea administrativ teritorială a României. El a precizat că din totalul fondurilor puse la dispoziție de Uniunea Europeană, administrațiile locale pot accesa doar 20 la sută, restul putând fi accesat de către Guvern. În condițiile în care Ministerul Transporturilor, spre exemplu, a atras doar 4 la sută din fondurile puse la dispoziție, rata de absorbție la nivelul administrațiilor județene și locale se ridică la 70 la sută, de câteva zeci de ori mai mult. „Chestiunea cu atragerea fondurilor europene, că e mai eficientă dacă ar fi opt județe în România, este o minciună sfruntată. De ce? Dintr-un motiv foarte serios. Din 100 la sută fonduri pe care România trebuie să le atragă de la Uniunea Europeană, doar 20 la sută merg la dezvoltarea regională, pe cele 8 regiuni și pe agențiile de dezvoltare regională. În această direcție, autoritățile locale, primăriile și consiliile județene și-au făcut datoria. Gradul de absorbție în dreptul fondurilor de dezvoltare regională este de circa 70 la sută în acest moment. În schimb, 80 la sută din fondurile europene care trebuiesc atrase sunt la dispoziția Guvernului, prin programele operaționale- structurale. Rata de absorbție la programele structurale, doar în Ministerul Transporturilor este de circa 3,9 la sută, aproape 4”, a afirmat Marian Oprișan. În opinia sa, scopul unei asemenea manipulări grosolane ține de interesele electorale ale celor aflați la putere, având în vedere că anul viitor vor fi alegeri generale, iar oamenii au fost duși la disperare de actuala guvernare. „Åži atunci, acum servim cetățenilor o manipulare ordinară, o minciună nemaipomenită pentru a justifica interesul electoral, interesul politic pe care vrei să-l realizezi, știind foarte clar că populația te va pedepsi pentru modul dezastruos în care ai condus țara în ultimii ani. De aceea, va trebui să spunem un nu hotărât celor care vor să ne vândă numai iluzii și celor care de atâta vreme ne chinuie, încât România a devenit o țară a umilinței și insuportabilului. România a ajuns țara celor care nu fac altceva decât să deschidă televizorul în fiecare zi, să vadă ce nenorociri ne-a mai pregătit guvernul maghiar și pedelist”, a spus Oprișan.
Președintele Consiliului Județean Vrancea a catalogat propunerea de reîmpărțire administrativ-teritorială a României ca fiind una cinică și iresponsabilă. Marian Oprișan a spus că la precedenta reîmpărțire administrativ teritorială a României, din perioada comunistă, Vrancea a fost parte integrantă a actualului județ Galați. Atunci, Focșaniul a rămas fără importante obiecte de patrimoniu, doar pentru că regiunea avea capitala la Galați. Åžeful administrației județene consideră că cetățenii județelor trebuie să hotărască din ce structură administrativă vor să facă parte. „Este o propunere de un cinism și o iresponsabilitate fenomenală reîmpărțirea administrativ teritorială a țării. Mulți dintre dumneavoastră au trăit perioada regiunilor din regimul comunist. Aduceți-vă aminte: sediul era la Galați, iar Galațiul a prosperat, a ajuns unul dintre cele mai mari orașe din regiune, și mai mult decât atât ne-au furat cortina de la Teatru, ne-au furat toate obiectele importante de patrimoniu. Eu cred că este nevoie de o analiză specializată, făcută de un specialist, care să dureze cel puțin un an de zile. Este nevoie de un studiu de impact, pentru că nu poți să te joci cu așa ceva. Este nevoie de o simulare.
Guvernul maghiar și pedelist vrea să elimine din toate punctele de vedere posibilitatea de autodeterminare a comunităților. Cetățenii județului Vrancea, ai județului Brăila, ai județului Galați trebuie să hotărască din ce structură administrativă vor să facă parte”, a adăugat Oprișan.
„Vrancea, un județ iubit și respectat”

Marian Oprișan a precizat că atunci când USL va fi la guvernare, oamenii vor trăi mult mai bine, iar Vrancea va redeveni un județ „iubit și respectat”. „Vom relansa consumul în România. Vom face tot ce este posibil, inclusiv investiții, iar acestea din urmă vor crea, evident, locuri de muncă. În USL totul merge bine și suntem pregătiți să facem din Vrancea un județ iubit și respectat. Amintiți-vă cum trăiau vrâncenii pe vremea guvernului Năstase, sau pe vremea lui Călin Popescu Tăriceanu, fără PDL. Mă întreb cum o să le povestească beizadeaua lui Mustea vrâncenilor că județul Vrancea se va desființa și că trebuie să meargă la Constanța cu diferite probleme. Am luptat și am reușit să fac ceva în Vrancea! Când era vorba de fonduri europene, celor de la PDL le trebuia o hârtie, celor de la PSD 5. Am luptat ca să pot atrage fondurile pe care le-am atras. Aș vrea să-i amintesc domnului Boc despre promisiunile pe care le-a făcut atunci când a venit în Vrancea, cu privire la Drumul Național 2L și Drumul Național 2 D. Nu a făcut altceva decât să mintă”, a concluzionat Marian Oprișan.

Premierul ne minte ca un „borfaș”

La rândul său, președintele PNL, Crin Antonescu, a precizat că nici măcar Ceaușescu nu a îndrăznit să impună reîmpărțirea administrativ teritorială a României, ci a apelat la studii. „Tema reorganizării administrativ teritoriale a României este că ne aflăm în fața unei uriașe diversiuni și în fața unui act iresponsabil. Nici pe vremea comunismului, când deciziile erau luate de un singur om, nu se întâmpla așa ceva. Nici măcar Ceaușescu nu a venit să bată cu pumnul în masă și să spună că de mâine treceți de la regiuni, cum era atunci, la județe. Le-au trebuit trei ani de studii, de pregătire, pentru a schimba organizarea administrativ teritorială a României. Avem un premier care ne minte în față, ca ultimul borfaș. Suntem puși în fața unei situații de o gravitate fără precedent „, a spus Crin Antonescu. El s-a referit și la amânarea aderării României la spațiul Schengen, în opinia sa fiind grav faptul că este pusă la îndoială calitatea României de stat de drept. „Nu pot trece cu ușurință peste un fapt politic grav și anume că în ciuda asigurărilor și triumfalismului pe care le dădea premierul României, am ratat aderarea la spațiul Schengen, care a fost singurul obiectiv important al politicii, externe și de integrare, românești. Dacă am ajuns să avem pusă la îndoială calitatea de a fi un stat de drept, asta este o chestiune de mare gravitate”, a afirmat Antonescu.

Liberalii au hulit regionalizarea 
Marș de protest împotriva  PDL și a guvernanților

Mii de vrânceni au participat la un marș de protest împotriva PDL și a guvernanților, organizat de PNL. Mesajele politicienilor prezenți la miting au vizat inițiativa celor care conduc țara de a împărți România în opt regiuni, acest lucru ducând la dispariția Vrancei ca unitate administrativ-teritorială. Președintele PNL, Crin Antonescu, a acuzat conducerea țării de furt, minciună și demagogie. În opinia sa, românii sunt conduși, în prezent, prin „amenințare, forță, frică”. „Åžtim cu toții ce trăim în ultimii ani. Åžtim cu toții cum actualii conducători ai țării au mințit și fură. Fiți atenți la minciuni, la păcăleli, la promisiuni. România e condusă, astăzi, de oameni care nu au câștigat alegerile, și totuși ne conduc. Ne conduc prin amenințare, prin forță, prin frică. Åžeful acestui stat și Guvernul său de slugi anunță fără să întrebe pe nimeni, fără să consulte pe nimeni, că au hotărât ca peste noapte ca în această țară să existe opt regiuni, așa cum le vrea un singur om, atunci când le vrea un singur om, în scopurile pe care le vrea un singur om”, le-a spus Crin Antonescu vrâncenilor prezenți la marș. „În țara asta, există câteva ținuturi binecuvântate și cu care ne mândrim și între aceste ținuturi, Å¢ara Vrancei este la loc de cinste, alături de Bucovina și de Maramureș”, a adăugat președintele PNL. El a făcut o trimitere în trecut, când comuniștii anunțau cooperativizarea, așa cum Băsescu anunță acum regionalizarea. „Dacă vom înghiți și lucrul acesta, nu va mai exista nicio urmă de democrație în România. Uniunea Europeană ne-a spus clar, avem un prim ministru care ne minte, avem un prim ministru borfaș. Au văzut că pierd alegerile pentru că și-au bătut joc de oameni. Ce reformă au făcut Băsescu-Boc și toată clica lor de îmbuibați, în afară de a tăia 25% din salariile oamenilor, în afară de a lichida 400 de mii de firme cu impozitul forfetar, în afară de a concedia oameni, despre care nu-i interesează cu ce își hrănesc mâine copiii? Ce reformă au făcut Băsescu și Boc?”, a întrebat Antonescu.

Cotroceniul are interese personale

Deputatul PNL de Vrancea, Nini Săpunaru, a fost la fel de acid la adresa Guvernului Boc și a președintelui Traian Băsescu, pe care i-a acuzat de sărăcirea țării în interes personal. El a cerut public organizarea unui referendum, la nivel național, pentru ca cetățenii să-și hotărască singuri soarta și nu „o clică incompetentă” să facă acest lucru. Parlamentarul a pomenit de tăierile salariale din vara anului 2010, dar și de disponibilizările tot mai dese din ultima perioadă. „Aici, în Vrancea, ne-am săturat de incompetența Guvernului Boc, ne-am săturat de sărăcie, ne-am săturat de tăieri de salarii, ne-am săturat de tăieri de pensii și ne-am săturat de disponibilizări”, le-a spus Nini Săpunaru celor câteva mii de vrânceni prezenți la eveniment. Tot de la Săpunaru, cetățenii au aflat că pe buletinul lor ar putea scrie la rubrica domiciliu Regiunea 2 Sud-Est în loc de Vrancea. „Vă spun și ultima noutate, președintele țării vrea să desființeze Å¢ara Vrancei. Va trebui să le răspundem în stradă, nu mai există altă șansă. Acești oameni gândesc prin prisma interesului propriu și nu prin prisma interesului național. Sunt foarte curios cum o să scrie la dumneavoastră în buletin… Regiunea 2 Sud-Est. Vreți așa ceva? Nu ne hotărâți voi soarta, lăsați-ne să votăm într-un referendum dacă vrem desființarea județului Vrancea”, a cerut Săpunaru, de la Focșani, conducerii țării.

„Vrancea e casa noastră!”

Același lucru l-a susținut și Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei și actual președinte al Comisiei economice, industrii și servicii din Senat. El chiar a dat un exemplu, menit să-i facă pe vrânceni să înțeleagă implicațiile unei eventuale regionalizări. „Eram copil și împreună cu bunicul meu, am vrut să mergem la grădina zoologică și ni s-a spus că s-a închis. Ni s-a spus că lupii au fost duși la Galați, la capitala regiunii. Asta înseamnă regionalizarea. Chiar și cortina de la Teatru a plecat la regiune și Focșaniul a rămas atunci de izbeliște. Când veți avea treabă, nu veți mai merge până la Galați, ci veți merge până la Constanța, aproape 400 de kilometri. Vrancea e casa noastră!”, le-a spus Vosganian vrâncenilor.
După ce declarațiile s-au finalizat vrâncenii au plecat în marș de protest prin Focșani. Înarmați cu steaguri și pancarte cu mesaje anti Boc-Băsescu, vrâncenii au mărșăluit prin Focșani. Curioșii au privit de la ferestre cum miile de oameni se perindau pe sub geam, fiind îndemnați să coboare în stradă și să participe la marș. După ce s-au întors în parcare, vrâncenii au asistat la un spectacol oferit de PNL. Au urcat pe scenă Ana Lesko și Loredana Groza & „Agurida”. 

USL și-a prezentat programul de guvernare

Vicepreședintele PSD, Marian Oprișan, care este și președintele Consiliului Județean Vrancea, și președintele PNL, Crin Antonescu, s-au întâlnit, ieri, cu oamenii de afaceri din Vrancea,  pentru a le prezenta programul de guvernare al USL. Marian Oprișan le-a prezentat, pe scurt, celor prezenți programul de guvernare al USL. „Principala noastră preocupare o reprezintă programul de guvernare al Uniunii Social Liberale. Un domn care nici măcar nu se pricepe la propriile buzunare, nici la propria avere, a venit la Focșani și în loc să le spună oamenilor de afaceri și întreprinzătorilor de ce este atât de rău, unde au dus măsurile aberante pe care Ministerul de Finanțe și Guvernul le-au luat, în loc să le spună oamenilor când le va fi mai bine, nu a făcut altceva decât să verifice și să critice programul de guvernare al USL. Diferența dintre noi este una singură: ei au fața mizeriei, a sărăciei și umilinței, iar noi o singură față, aceea a cetățenilor României, care merită o viață mai bună. Avem într-adevăr față umană”, a spus Marian Oprișan.

Guvernanții, dezinteresați de mediul de afaceri

Președintele Consiliului Județean a adăugat că împreună cu cetățenii județului Vrancea, va reuși să îndeplinească obiectivele majore pe care și le-a propus. În opinia sa, în prezent mediul de afaceri nu este stimulat și protejat în niciun fel, guvernanții fiind preocupați doar de protejarea propriei camarile, a băncilor și companiilor multinaționale. „Mă bucur că suntem împreună, noi oamenii care am demonstrat de-a lungul timpului că ne pricepem. Am demonstrat ce știm și ce putem să facem. Obiectivele noastre majore, cu sprijinul populației din județul Vrancea, vor fi îndeplinite până cel târziu în vara și toamna anului viitor. Ceea ce se întâmplă în această țară și ceea ce se întâmplă în mediul economic, nu protejează în niciun fel interesele oamenilor. Nu stimulează nevoile voastre (ale oamenilor de afaceri-n.r.), guvernanții fiind preocupați doar de beneficiile companiilor mulținaționale, de profiturile băncilor și în special de camarila politică, de clica lor, pe care o știți. Pentru guvernanți, voi nu existați. Dacă în România un pod de 25 de milioane de euro costă astăzi 250 milioane euro, dacă un drum național de 35 de milioane de euro costă 179 de milioane de euro, dacă kilometrul de autostradă costă 20, 30 și ei plătesc 80 de milioane de euro, răspunsul la întrebarea unde sunt banii îl puteți afla cu ușurință”, a adăugat Marian Oprișan.

Programul economic al USL

Daniel Chițoiu, vicepreședintele PNL și fost președinte al ANAF, le-a prezentat oamenilor de afaceri din Vrancea viziunea economică a USL. Potrivit lui Chițoiu, viziunea economică a USL are trei elemente fundamentale. Pleacă de la creșterea economică sustenabilă și crearea de locuri de muncă, care să ducă la o dezvoltare economică durabilă a țării. În ultimii doi ani și jumătate neavând o economie competitivă și prin măsurile care au vizat doar tăieri și creșterea fiscalității, încă ne aflăm în criză economică, consideră el. 
USL a plecat de la măsuri de relansare economică, de stopare a declinului și de creștere economică. Atâta timp cât nu sunt locuri de muncă nu sunt nici bani la buget care să poată fi distribuiți, consideră specialiștii Uniunii. Pentru o creștere economică sustenabilă, USL a pus accent pe exporturi, investiții productive și creșterea consumului.  Domeniile principale pe care USL și-a propus să le stimuleze și să le dezvolte prin măsuri de natură financiară și economică sunt domeniile agriculturii, energiei, stimularea competitivității, inovării și cercetării.
Totodată, USL vrea să reformeze marile sisteme publice, plecând de la educație, sănătate și politicile sociale. Aceste domenii vor face obiectul unor programe, documente care vor fi lansate fiecare în parte. Un obiectiv pe care USL și l-a asumat este acela de a crea un milion de locuri de muncă. Măsurile care duc la crearea locurilor de muncă sunt de natură fiscală și de natură economico-financiară.

USL vrea să reducă fiscalitatea

USL s-a gândit și la sistemul de impozitare. S-au căutat soluții pentru a reduce fiscalitatea și pentru a stimula mediul economic.
Reprezentanții USL spun că mediul de afaceri reclamă faptul că în prezent, în România costul forței de muncă împiedică atragerea capitalurilor străine. În 2008, România atrăgea în jur de 29,5 miliarde de euro investiții străine, iar în anul 2010 acestea au coborât de patru ori, respectiv până la 2,5 miliarde euro. Economia românească are nevoie de o finanțare de încă două treimi față de ceea ce există acum în România.
USL este de părere că dacă capitalurile străine nu sunt atrase, economia românească nu se poate dezvolta.
Totodată, USL vrea să reducă contribuțiile sociale cu 5 puncte procentuale pentru toți angajatorii. Persoanele trecute de 55 de ani și tinerii care au sub 25 de ani nu vor mai plăti impozit pe venit și nici contribuții sociale.

Salariul minim pe economie va crește

USL și-a propus ca salariul minim pe economie să ajungă la 800 lei și să crească venitul minim pentru angajați, în acest fel fiind eliminată munca la negru. USL va umbla și la cota unică, care în acest moment este de 16% pentru toate categoriile de salariați. USL vrea o diferențiere prin introducerea altor două trepte de impozitare de 8 și 12%: 8% pentru veniturile salariale de până la 800 lei pe lună și 12% pentru veniturile care depășesc această sumă. Alte măsuri pe care USL și le-a propus fac referire la stimularea asocierii în agricultură prin scutirea de taxe. TVA-ul va fi tot de 24%, însă cel care vinde va plăti la stat doar 9%. USL a lua o serie de măsuri și pentru stimularea sectorului privat. Totodată, USL vrea să creeze o singură structură de control operativ în cadrul Agenției de Administrare Fiscală prin desființarea Gărzii Financiare, a structurii de control a Vămii și a structurilor de control fiscal și înființarea unei singure structuri de control operativ, astfel încât aceasta să se ocupe doar de evaziune fiscală. Acestea sunt doar câteva dintre măsurile USL, ce vor fi luate în favoarea românilor.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?