Acizii grași sunt percepuți frecvent ca elemente dăunătoare de care trebuie să ne ferim pentru a avea un corp sănătos. Totuși, nu toți reprezentanții acestora sunt responsabili pentru producerea afecțiunilor cardio-vasculare și pentru obezitate. Studiile de la începutul anilor 80 au arătat că rata bolilor de inimă în cazul eschimoșilor este scăzută în ciuda aportului mare de grăsimi datorat alimentației bogate în pește. Cauza acestui lucru a fost surprinzătoare: acizii grași Omega 3 protejează inima și oferă o serie de alte beneficii. Acizii grași Omega 3 cresc nivelul colesterolului HDL (colesterolul bun), reduc cantitatea de trigliceride și previn formarea cheagurilor de sânge datorită proprietății sale anticoagulante. De asemenea s-a constatat că ajută la scăderea tensiunii arteriale și împiedică acumularea în organism a unei proteine ce ar avea legătură cu boala Alzheimer. Cercetările efectuate au adus la lumină faptul că au de asemenea o contribuție semnificativă la dezvoltarea creierului și ochilor fiind esențiali atât pentru copii, cât și pentru femeile gravide și mamele care alăptează. Trebuie reținut că acizii grași Omega 3 nu sunt sintetizați în organism, iar singura modalitate de a beneficia de ei este dieta. Astăzi, numeroase produse care se găsesc pe rafturile magazinelor își rezervă calități binefăcătoare pe temeiul conținutului acestui tip de acizi grași. Laptele, iaurtul și uneori chiar și pâinea sunt doar câteva dintre produsele fortifiate cu Omega 3. Pentru a nu fi derutați în alegerea produsului potri-vit trebuie să cunoașteți sursele naturale de Omega 3. Cea mai apreciată și recomandată sursă de Omega 3 este peștele care conține multă grăsime, precum macroul, somonul, sardinele și heringul. Celelalte specii conțin acizi grași în cantități mai mici dar nu sunt nici ele de neglijat. Două mese pe bază de pește în decurs de o săptămână sunt suficiente pentru ca organismul să se simtă mai viguros. Optați pentru rețetele de pește la cuptor sau la grătar în detrimentul celor care implică prăjirea. Alte surse de Omega 3 care merită să fie luate în seamă sunt icrele, soia, tofu, salvia, nucile și semințele de dovleac.