Se pare că vrâncenii nu vor beneficia nici în această săptămână de rețete compensate sau gratuite și nici de trimiteri la medicii specialiști sau la laboratoarele de analize medicale. Deși până acum medicii de familie acordau consultații gratuite pacienților, peste câteva zile doctorii vor fi nevoiți să ceară bani, deoarece nu mai au cu ce să plătească utilitățile cabinetului în care își desfășoară activitatea. Organizațiile de la nivel național ale medicilor de familie au recomandat tuturor medicilor din țară să încerce să mai facă un efort și să consulte pacienții gratis, măcar pentru câteva zile. „Fe-derația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie, precum și Societatea Națională a Medicilor de Familie au recomandat încă două, trei zile de consultații pro bono. Aceleași recomandări au fost făcute și de Patronatul Medicilor de Familie Vrancea. Toate sunt recomandări, dacă medicul unui cabinet nu are cu ce-și plăti angajații și cheltuielile de funcționare, sau dacă «sotul sau soția nu vor să-i sponsorizeze activitatea», pot și trebuie să taxeze consultațiile. Altă soluție nu există. Pacienții trebuie să adune chitanțele de la consultații și cele de la farmacii, alături de rețetele cumpărate și să ceară prin Asociația Pacienților decontarea lor de către Casa de Asigurări”, ne-a declarat medicul Grigore Hanță, președintele Patronatului Medicilor de Familie Vrancea.
Pacienții sunt cei mai afectați
În condițiile în care Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) nu are de gând să rezolve în nici un fel situația, pentru a putea să onoreze și do-rințele medicilor de familie, pentru ca aceștia să semneze mult contestatul Contract Cadru pentru 2011-2012, pacienții vor fi nevoiți să plătească pentru serviciile medicale, care li s-ar cuveni în mod gratuit. Astfel, aceștia vor fi nevoiți să scoată din buzunar o sumă de câteva zeci de lei pentru o consultație medicală, în schimbul căreia medicii le vor da o chitanță.
Focșănenii sunt foarte deranjați de situația medicilor de familie, pe care îi susțin chiar dacă vor fi nevoiți să plătească serviciile medicale oferite de aceștia. „Nu e corect ce se întâmplă! Înțeleg medicii de familie că se descurcă greu, că banii nu le ajung. Äștia de la București vor să le pună bețe în roate, pentru că, zic eu, le convine situația. Dar la noi nu se mai gândește nimeni. Suntem săraci și bolnavi. De voie de nevoie o să plătesc consultația, dar sper că va fi bine și cu medicii de familie”, ne-a spus Marcela, din Suraia.
Cu toate că medicii de familie refuză vehement să semneze actul normativ pentru 2011-2012 și actele adiționale, Casa de Asi-gurări de Sănătate (CAS) Vrancea așteaptă furnizorii de servicii medicale să vină la contractare. „Având în vedere preve-derile art. 4 al.1 din H. G. 1389/2010 și Ordinul MS-CNAS 864/538/2011 vizând Normele Metodologice de aplicare a contractului cadru, vă informăm că în perioada 06-14.06.2011, puteți depune documentele necesare în vederea încheierii contractelor de furnizare de servicii me-dicale, medicamente, dispozitive medicale”, se arată într-o informare a CAS Vrancea.