Banca Comercială Română (BCR) a început luni creditarea în programul „Prima Casa 4”, fiind prima instituție de credit participantă la noua etapă a programului. Garanția statului a fost redusă la jumătate, iar în program au fost incluse și persoanele care dețin deja o casă în suprafață maximă de 50 metri pătrați.
Programul „Prima Casă 4” se adresează oricărei persoane fizice care nu deține în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul ori soția nicio locuință, sau care deține cel mult o unitate locativă, dobândită prin orice alt mod decât prin program, în suprafață utilă mai mică de 50 de metri pătrați.
În cadrul programului se pot achiziționa locuințe finalizate/ locuințe nefinalizate, aflate în diverse faze de construcție, destinate achiziționării după finalizare, sau locuințe noi, destinate achiziționării după finalizare construite în baza autorizațiilor de construire eliberate după 22 februarie 2010. De asemenea, se pot construi locuințe viitoare de către beneficiari individuali, în baza unei autorizații de construire eliberată după aceeași dată. Dobânda este variabilă și este formată din Euribor la 3 luni plus o marjă de 3,75% pentru clienții cu istoric în relația cu BCR (marja este de 3,95% pentru clienții fără istoric). Pentru un credit de 40.000 de euro, pe o perioadă de 30 de ani, rata lunară în prezent este de 219,22 euro. Clienții trebuie să dispună de un avans de 5% din prețul de achiziție al locuinței ori din costul de construire. Banca acceptă până la trei coplătitori și nu se percepe comision de acordare credit sau comision lunar de administrare. Comisionul de rambursare anticipată este zero. Creditul este garantat parțial de Fondul de Garantare a creditelor pentru IMM (FNGCIMM), garanția emisă de FNGCIMM, în numele și în contul statului, având valoare determinată, inițial egală cu 50% din valoarea creditului acordat. Potrivit legii, clientul are de achitat un comision de gestiune de 0,49% datorat FNGCIMM aplicat la valoarea finanțării garantate, respectiv la jumătate din valoarea acordată a creditului. Comisionul de gestiune se va plăti către FNGCIMM în fiecare an și va fi calculat la valoarea soldului garanției creditului de la data de 31 decembrie a anului precedent. În cazul în care clientul solicită din partea FNGCIMM o promisiune de garantare va plăti un comision unic de analiză a promisiunii de garantare de 0,15% din valoarea promisiunii de garantare. Valabilitatea promisiunii de garantare este pe perioadă de construcție, dar nu mai mult de 18 luni. Solicitanții de credit trebuie să constituie un depozit colateral însumând valoarea primelor trei rate lunare de dobândă și să asigure locuința achiziționată/construită din finanțarea garantată împotriva tuturor riscurilor. Drepturile derivând din polița de asigurare vor fi cesionate în favoarea Ministerului Finanțelor Publice și a băncii.
În baza contractului de garantare încheiat cu FNGCIMM se va institui în favoarea statului român și a băncii, proporțional cu procentul de garantare, o ipotecă legală de rang I asupra locuinței, cu notarea în cartea funciară a interdicției de vânzare a acesteia pe o perioadă de 5 ani și a interdicției de grevare cu alte sarcini. Evaluarea imobilului are un cost de 300 lei (inclusiv TVA) pentru un apartament. Programul guvernamental „Prima Casă” a fost lansat în vara anului 2009, iar statul a garantat creditele destinate cumpărării unei locuințe de maxim 60.000 euro și, începând din 2010, în limita a 70.000 euro pentru locuințe cu lucrări încă neîncepute și de câte 75.000 euro pentru case noi cumpărate de persoane organizate în asociații.