Polițiștii vrânceni au luat drumul capitalei, în această dimineață. Oamenii legii nu merg la București pentru a face shopping la Mall, ci pentru a protesta în fața sediului Ministerului Administrației și Internelor (MAI) față de măsurile de diminuare a salariilor, luate de guvernanți. După reducerea cu 25% a salariilor, la jumătatea anului trecut, oamenii legii au aflat săptămâna trecută că vor rămâne fără alți 500 lei, bani cuveniți pentru norma de hrană.
Aproximativ 50 de polițiști vrânceni protestează astăzi, la București. Aceștia se alătură colegilor din toate colțurile țării care își strigă nemulțumirile în fața sediului MAI. Oamenii legii protestează față de măsurile drastice luate de guvernanți, care au decis să le mai taie salariile încă o dată. Mitingul a început de ieri, de la ora 11.30, când au participat polițiști și personal contractual din municipiul București și județele Dâmbovița, Giurgiu, Ilfov, Prahova și Teleorman. Astăzi, participanților li se pot alătura, de bună seamă, și alte cadre, care sunt afectate direct sau indirect de disponibilizările cerute în MAI. Astăzi, tot de la ora 11.30, va fi un miting de susținere a soluțiilor concrete formulate de Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC), ca primă formă de evitare a disponibilizării masive de personal. La mitingul de astăzi iau parte oameni ai legii din toată țara, inclusiv 50 de polițiști din Vrancea.
Oamenii legii cer ca până la data de 5 iulie a.c. să li se restituie banii luați din norma de hrană și restul de bani pentru echipamentul cuvenit pentru anul 2010. De asemenea, aceștia vor ca absolvenții instituțiilor de învățământ ale MAI să nu mai fie obligați să plătească penalizări legate de taxele de școlarizare, dacă părăsesc sistemul înainte de perioada contractată. Totodată, oamenii legii cer ca MAI să facă propuneri legislative pentru ca personalul pensio-nat de acum înainte, în cadrul reorganizării MAI, să aibă garantate salariile compensatorii, anulate pe durata anului 2011, urmând ca acestea să intre în plată după 1-2 ani de la data pensionării.
Reamintim că în cursul săptămânii trecute, polițiștii, jandarmii și pompierii au aflat cu stupoare că luna aceasta vor primi la salariu mai puțin cu 500 de lei. Măsura drastică nu i-a lăsat indiferenți pe oamenii legii, care vor să iasă în stradă în număr cât mai mare.
Disponibilizările continuă
Ministrul Administrației și Internelor, Traian Igaș, nu se mulțumește doar cu reduce-rile de salarii, respectiv 25% în cursul anului trecut și 500 de lei de la fiecare polițist, jandarm și pompier din această țară. El vrea să continue și disponibilizările. Sindicaliștii spun că disponibilizările vor începe în iulie și se vor termina în aceeași lună, asta pentru că ministrul vrea ca din iulie viitorii șomeri să nu-și mai ia salariile. „La protest vom pleca aproximativ 50 de oameni. Nu au fost interdicții cu privire la participarea noastră la mitingul de la București, deoarece măsura ne afectează pe toți. În plus, este un drept al nostru care nu poate fi îngrădit. Urmează să vedem și ce se va rezolva. După banii luați din norma de hrană, urmează disponibilizările. Ministrul spune că cei care vor pleca vor fi din neoperativ, afirmație care nu este adevărată. Din informațiile noastre, 90% dintre cei care ar urma să fie disponibili-zați provin din operativ. Nu contează de unde pleacă. Suntem colegi și fiecare are treaba lui.
În iulie vor începe disponibilizările și tot atunci le vor termina. Åi-au propus ca în luna iulie să nu mai plătească salariile celor care vor fi disponibilizați”, a precizat inspectorul principal Angelin Ciobanu, liderul SNPPC – Filiala Vrancea.
Interviu pentru post
Foarte multă vreme, s-a vehiculat ideea că vor fi dați afară oamenii care au creat probleme, care sunt cercetați sau care se apropie de vârsta pensionării. Ministrul a cam renunțat la această variantă și a lansat o alta.
Potrivit zvonurilor care circulă prin IPJ, polițiștii, jandarmii și pompierii vor fi testați, iar cei cu cel mai mic punctaj vor pleca din sistem. Dacă varianta va fi pusă în aplicare, toți oamenii legii vor susține câte un interviu. Dacă vor primi un calificativ mic, vor pleca. Un lucru care trebuie menționat este acela că notele de la interviu nu pot fi contestate. Cu alte cuvinte, ce stabilește comisia este literă de lege. Igaș i-a asigurat pe angajații din MAI că reducerea de salariu este va-labilă doar pentru luna aceasta și că își vor primi banii. Polițiștii nu mai cred nimic din ce spune ministrul, pentru că, după cum spun chiar ei, „s-au ars de prea multe ori”.