Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Orezul, un aliment dietetic


Orezul este unul dintre alimentele nelipsite din orice regim alimentar special, recomandat în caz de boală, pentru scăderea în greutate sau pur și simplu pentru păstrarea sănătății. Printre calitățile sale menționăm gustul deosebit, aspectul atrăgător și va-rietatea de forme sub care poate fi preparat. Poate fi servit ca fel de bază sau ca garnitură, salate și desert. Orezul, având amidon poate înlocui cu ușurință pâinea. Orezul dietetic se poate prepara fiert sau înăbușit la cuptor. După ce a fost ales și spălat, se pune într-o cantitate de apă de patru ori volumul orezului (adică la o ceașcă de orez se adaugă patru cești cu apă) și se fierbe la loc potrivit. Astfel bobul de orez rămâne întreg cu condiția să nu se amestece cu lingura. Alt mod de a prepara orezul este de a pune în loc de apă, supă de zarzavat. Se pune la fiert zarzavat în funcție de sezon, și supa astfel obținută se adaugă peste orez, respectând ca mod de preparare pe cel descris mai sus. Orezul înăbușit la cuptor se obține dintr-un orez care este aproape fiert în apă sau în supă de legume (strecurată), după care se pune la cuptor, la foc potrivit, până scade. Tot un orez dietetic se poate prepara fiert în zeamă de fructe proaspete, care au fost puse la fiert în apă. Cantitatea de lichid va fi aceeași, adică o ceașcă la patru cești de lichid. În zeama de fructe se poate adaugă zahăr și arome după gust: scorțișoară, zeamă de lămâie, vanilie, etc. În funcție de sezon și dorință se pot combina diferite meniuri pe bază de orez.
Iată un model pentru zilele posomorâte de toamnă: 
 Dimineața – orez la cuptor cu stafide, dulceață de vișine sau de gutui, cu sirop din zahăr ars sau sirop de zmeură.
 Prânz 1. Salată de orez cu praz sau vinete, praz cu roșii și cartofi fierți, legume asortate, cartofi copți cu ceapă; supă de roșii cu orez
 2. Mâncare de bame, pilaf de orez cu ciuperci, ardei umpluți cu orez, pilaf cu roșii, pilaf cu gutui, mâncare de vinete, mâncare de conopidă, pilaf de legume.
 3. Gutui cu zahăr coapte în cuptor, gutui cu orez, salată de fructe, mere umplute cu orez
 Seara 1. Mâncare de vinete, pilaf de orez cu ardei și roșii, salată orientală, spaghete cu sos de roșii, ghiveci.
 2. Orez fiert în compot de fructe cu garnitură din fructele respective(struguri, piersici sau vișine), fructe (struguri mere etc), orez cu prune, orez cu cremă de dovleac. În acest fel nu veți mai simți dieta ca pe o povară ci ca pe o necesitate de zi cu zi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?