Din familia botanică Chenopodiaceae din care face parte, quinoa este cea mai apreciată datorită conținutului neegalat de vitamine, minerale și fibre. Acest lucru se întâmplă în condițiile în care alături de ea sunt incluse produse de referință pentru un stil de viață sănătos, cum sunt sfecla și spanacul. În ciuda acestui lucru, datorită proteinelor aflate într-un procent foarte mare în plantă și a calității lor, a fost asociată mai degrabă cerealelor. Quinoa se prezintă sub forma unor boabe foarte mici. Ați putea crede că pentru a vă hrăni întreaga familie este nevoie de o cantitate mare, însă nu este adevărat pentru că la magazin, de regulă, aceasta se găsește deshidratată. Veți constata că prin fierbere boabele își vor spori semnificativ dimensiunile reușind să îndestuleze și pe cei mai gurmanzi dintre noi. Departe de a fi o plantă cunoscută și întrebuințată pe scară largă în bucătăria românească, quinoa a început să câștige în ultima vreme tot mai mult „teren” prin admirația crescândă a celor care au conștientizat contribuția sa substanțială la o viață sănătoasă.
Pilaful, quinoa fiartă sau budinca sunt doar câteva dintre rețetele minunate cu care vă puteți impresiona familia. Dacă sunteți un bucătar iscusit, vă puteți folosi ima-ginația pentru a crea noi rețete gustoase și sănătoase bazate pe quinoa. Cei care au studiat amănunțit implicațiile pe care le are asupra organismului uman, au apreciat pe bună dreptate că este un „super-bob” pentru că nicio altă plantă nu are un nivel similar de proteine. Un alt aspect care o situează atât de sus pe scara valorilor este conținutul a opt aminoacizi indispensabili oricărui organism viu, ce rar sunt procurați dintr-o singură sursă de hrană. Unii vor afirma probabil că aminoacizii pot fi obținuți la fel de bine în urma consumului de carne și alte plante. Problema este că nu toate plantele pun la dispoziție o gamă completă de aminoacizi. Din această cauză suntem sfătuiți de nutriționiști să ne hrănim cât mai variat. „Super-bobul” se numără printre puținele plante ce fac excepție de la această regulă dacă ne referim strict la va-rietatea aminoacizilor. Înainte de a încheia merită să mai menționăm că un pahar de quinoa preparată conține mai mult calciu decât un pahar de lapte și că în componența sa intră și o serie de alte minerale (magneziu, zinc, potasiu și fier) a căror lipsă ne poate periclita sănătatea trupului.
Fără a fi acoperit în cele de mai sus întregul potențial de care dispune quinoa, prin introducerea ei în dieta dumneavoastră veți putea descoperi multe alte beneficii pe care, din fericire, ni le oferă cu generozitate.