Lucrările la padocul pentru câinii comunitari de la Golești au fost finalizate. Surpriza este că aici pot fi primiți în regim hotelier câinii celor care vor să plece în concediu. Åeful Serviciului de ecarisaj spune că pentru aceste servicii vor fixa prețuri accesibile. Complexul este unul la standarde europene și aici vor fi aduși toți câinii comunitari care sunt prinși de hingheri în municipiul Focșani.
Focșănenii care nu au unde lăsa animalele de companie pe perioada concediului pot închiria un spațiu la padocul amenajat la Golești și care aparține Primăriei Municipiului Focșani. Investiția, care a durat trei ani, a fost finalizată ieri. La padoc sunt, în prezent, „cazați” 194 de câini fără stăpân, culeși de pe străzile Focșaniului sau pur și simplu aduși de stăpânii lor la padoc pentru că nu reușesc să se mai îngrijească de ei. Pe lângă locurile câinilor comunitari, cei care lucrează aici s-au gândit că ar fi bine ca și cei care au animale și doresc să plece în concediu fără acestea să aibă un loc unde să le lase. „Avem două camere cu destinație în regim hotelier pentru câini. Mai avem nevoie de câteva dotări exact cu ceea ce trebuie ca să putem primi animale. Ne-am gândit la persoanele care vor să plece în vacanță și să lase animalele în condiții foarte bune, să fie hrănite și îngrijite. Nu mai este mult de muncă. Mai avem nevoie de niște cuști”, a spus Constantin Liciu, șeful Serviciului de ecarisaj de la staționarul din Golești. Investiția în valoare de 1,1 milioane de lei a fost finalizată ieri și cu această ocazie, primarul Decebal Bacinschi, alături de cei doi viceprimari, a mers în vizită la padoc. Practic, toate animalele au fost transferate în noul adăpost iar vechiul amplasament va fi păstrat pentru animalele mari, abandonate de proprietari sau pur și simplu găsite pe domeniul public.
Amenda pentru cei care lasă animalele la voia întâmplării este de 1.500 de lei. „Comunitatea locală, primăria nu va fi în măsură niciodată să facă față acestei situații atâta vreme cât agenții economici au curțile pline de câini. Nu ar fi o problemă dacă i-ar îngriji cum o facem noi aici. Tot acest proiect este făcut după normele europene. Dacă am face o acțiune comună cu toate instituțiile abilitate și cu asociațiile de proprietari, poate vom reuși să stingem acest fenomen. Am fost sesizați de cetățeni că oamenii din comunele limitrofe vin și abandonează câini în Focșani. Uneori degeaba facem pentru că ni-i aduce din altă parte. De multe ori lucrătorii noștri și-au luat borcane în cap pentru că sunt persoane care iubesc mai mult animalele și alții mai puțin. Investiția de 1,1 milioane lei vine din bugetul nostru”, a declarat primarul Decebal Bacinschi ținând să-l felicite pe viceprimarul Bogdan Matișan care s-a ocupat de acest proiect și care speră să fie un exemplu pentru alte comunități.
Modalitatea de capturare este cu plasa sau cu pistolul cu tranchilizante. Numai ieri au fost aduși 13 câini. Anul trecut au fost capturați peste 1.400 de câini. Mulți dintre ei sunt apoi revendicați. Cei bătrâni care nu mai pot fi recuperați sunt eutanasiați. Pe perioada verii sunt și ciobani care vin și iau câini pentru pază.
Hrana pentru animalele de la padoc vine de la cantine, restaurante și alte unități alimentare. Autoritățile spun că animalele care ajung în acest adăpost sunt tratate, hrănite și îngrijite corespunzător. Singurul lucru care mai are nevoie de o rectificare este puțul de apă care nu poate fi folosită decât pentru curățenie la animale și va fi nevoie să se sape mai adânc pentru un puț cu apă potabilă.