Ediția: Joi 2 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Joi 2 Ianuarie 2025 Nr. 6787

Cauzele colesterolului mărit


Ca urmare a atenționărilor făcute prin mijloacele media și a dezbaterilor pe tema alimentelor nesănătoase, pentru cea mai mare parte a populației a devenit de necontestat că excesul de grăsimi are consecințe negative asupra organismului. Așa și este, dar în ciuda avertizărilor zilnice se înaintează cu aceeași nepăsare iar atunci când informațiile reușesc să ne sperie într-o oarecare măsură, nu ne stârnesc curiozitatea de a afla cauzele colesterolului mărit și metodele de prevenire ale acestei afecțiuni.
Nivelul ridicat al colesterolului din sânge este determinat atât de factori controlabili cât și de factori la nivelul cărora nu se poate interveni. S-a constatat că predispoziția la bolile asociate colesterolului mărit are un caracter ereditar, afecțiunea transmisă de la părinți la copii purtând denumirea de Hipercolesterolemie familială. Aproximativ o persoană din 500 se naște cu această condiție.
Tot ca urmare a factorului genetic unele persoane sunt mai afectate decât altele de stilul de viață atât de răspândit astăzi, ce implică puțină mișcare și o alimentație bogată în grăsimi. Alimentația nesănătoasă însă constituie baza celor mai multe cazuri de persoane având această problemă.
Efectul său este cu atât mai pronunțat dacă se suprapune factorului ereditar și variază în funcție de vârsta și sexul persoanei. Se estimează că două din trei persoane adulte au un nivel mai ridicat al colesterolului decât limita standard cuprinsă între 1,20 – 2,6g/l. Din rândul alimentelor, cele care influențează negativ nivelul de colesterol din sânge sunt produsele de proveniență animală precum: carnea bogată în gră-simi și laptele nedegresat.
Din cauza grăsimilor acumulate în timp pe vasele de sânge, acestea se pot subția până devin incapabile de a mai transporta suficient oxigen către inimă. Formarea unui cheag de sânge poate cauza un atac de cord sau un accident vascular cerebral.
Nu doar inconvenientele directe ale acumulării de grăsimi ar trebui să ne îngrijoreze ci și riscurile la care suntem predispuși cu trecerea timpului. Lipsa de mișcare încurajează depozitarea grăsimilor receptate din alimentație de către organismul uman.
Pentru evitarea unui nivel mărit al colesterolului se recomandă excluderea din alimentație a produselor grase de proveniență animală și înlocuirea lor cu alimente sănătoase cum sunt: peștele (macrou, somon, hering, ton), fructele, legumele și cerealele cu fibre. De asemenea este indicat sportul persoanelor fără probleme cardiace și renunțarea la viciul fumatului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?