Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Cât de sănătoase sunt ouăle de găină?


Ouăle de găină fac parte din categoria celor mai utilizate produse de proveniență animală din lume. Fie că sunt consumate prăjite, fierte, omletă sau în componența a diferite rețete, acestea determină alături de celelalte alimente sănătatea organismului uman. În comparație cu ouăle provenite de la alte specii de păsări cum sunt bibilicile, rațele sau curcile, cele de găină prezintă un risc mai scăzut de infestare cu Salmonella, motiv pentru care sunt cele mai recomandate consumului pe scară largă și co-mercializării. Cele mai importante elemente pe care le furnizează sunt proteinele (aminoacizi, albumine și globuline). Valoarea energetică a acestora se ridică la 155 kcal/ 100g și este capabilă să întrețină un bun randament persoanelor ce desfășoară activități fizice solicitante. Persoanele sedentare de asemenea au nevoie de proteine însă nu în aceleași cantități ca cele dintâi. Dintre cele 20 de tipuri de aminoacizi, opt dintre aceștia sunt considerați ca fiind extrem de importanți deoarece nu pot fi sintetizați în mod natural de organism. Ouăle de găină sunt printre puținele alimente care concentrează toți aminoacizii indispensabili.
De asemenea, acestea sunt bogate și în carotenoizi, pigmenți antioxidanți întâlniți preponderent  în lumea vegetală (la spanac și broccoli), dintre care amintim luteina și zeaxanthina. S-a descoperit că acești carotenoizi se fixează în zona retinei oferind protecție împotriva razelor ultraviolete vătămătoare și scad riscul producerii cataractei cu până la 20 %. La întrebarea „Sunt ouăle de găină o sursă de colesterol?” majoritatea oamenilor se grăbește să răspundă afirmativ, neștiind că dovezile medicale de ultima oră indică contrariul. Conform specialiștilor, nivelul colesterolului din sânge crește mai degrabă în urma consumului de făină rafinată, zahăr și grăsimi decât în urma consumului de ouă.
Mai mult decât atât, acestea din urmă pot ajuta, datorită conținutului lor de lecitină, la reducerea colesterolului „rău” din sânge. Ouăle de găină mai conțin carbohidrați, vitamine (complexul B și liposolubilele A, D, E) și minerale precum sunt: fosforul, calciul, magneziul, zincul, sodiul și altele. În final trebuie să menționăm că nu toate produsele de acest tip au aceeași valoare nutrițională.
Medicii ne atenționează că  ouăle provenite din crescătorii pot conține adesea antibiotice sau diferiți contaminanți chimici dăunători. În schimb ne sunt recomandate cele procurate de la țara care provin de la găini hrănite corespunzător și trăite în condiții de igienă satisfăcătoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?