Creșterea economică, dezvoltarea și crearea de locuri de muncă reprezintă prioritățile Uniunii Social Liberale, a declarat, vineri, președintele Partidului Social Democrat, Victor Ponta, în cadrul conferinței de prezentare a viziunii econo-mice a USL. Programul economic prezentat vineri de USL propune o impozitare diferențiată a veniturilor, în trei trepte, de 8, 12 și 16%, menținerea pentru încă patru ani a TVA la 24% și negocierea unui nou acord cu FMI, în 2013. USL își propune înființarea a cel puțin un milion de noi locuri de muncă și majorarea salariului minim pe economie la 800 lei.
Președintele Partidului Social Democrat, Victor Ponta, a declarat că mo-delul USL vizează PIB și bugete mai mari, investiții productive, un ritm mediu de creștere de 4% anual, crearea unui milion de noi locuri de muncă și un număr de angajați cel puțin egal cu numărul de pensionari. ââStatul nu creează locuri de muncă, ci asi-gură prin mixtul de politici economice aplicate mediul necesar creșterii ocupării în economie. Azi suntem tot în criză, pentru că nu am rezolvat marile dezechilibre ale economiei noastre. Totul trebuie construit în jurul locurilor de muncăââ, a subliniat Victor Ponta. Programul econo-mic prezentat vineri de USL propune o impozitare diferențiată a veniturilor, în trei trepte, de 8, 12 și 16%, menținerea pentru încă patru ani a TVA la 24% și negocierea unui nou acord cu FMI, în 2013.
USL își propune înființarea a cel puțin un mi-lion de noi locuri de muncă, măsurile prevăzute fiind reducerea CAS cu 5% pentru angajatori, reducerea integrală a plății CAS pentru un an de zile pentru angajatorii care creează noi locuri de muncă, scutirea de orice taxe pentru angajările în regim „part time”, condiționarea participării la licitații publice de existența a cel puțin 15% angajați sub vârsta de 25 de ani.
În plus, USL dorește majorarea salariului minim pe economie la 800 lei.
Programul economic al USL prevede un sistem de impozitare a veniturilor în trei trepte: 8% pentru veniturile de până la 800 lei lunar, 12% pentru veniturile de la 800 la 1600 lei/lună și 16% pentru ve-niturile de peste 1.600 lei lunar. În ceea ce privește TVA, USL își propune să păstreze actuala cotă de 24% pe durata întregului mandat de patru ani 2012-2016.
Există o excepție, în ceea ce privește TVA aplicat la producția de cereale, pâine, carne proaspătă, lapte și legume proaspete, unde din 24% producătorii își vor putea deduce 15%.
Agricultura și energia, priorități naționale
Potrivit liderului PSD, alte ținte ale USL sunt transformarea agriculturii și energiei în priorități naționale, parteneriate comerciale internaționale eficiente și sistem fiscal stimulativ, predictibil și echilibrat, dar și descentralizarea și depolitizarea și transparența în folosirea banilor publici și pedepsirea faptelor de corupție.
Conform, liderului PSD programul mai prevede pentru realizarea disciplinei în finanțele publice a unui pact național pentru deficit bugetar, auditarea strictă a alocării și utilizării banilor publici prin programul PNDI, program prin ââcare patru miliarde de euro se risipesc în scopuri politiceââ, raportarea și urmărirea tuturor contractelor publice cu valoare mai mare de 100.000 de euro. Programul economic al USL prevede restructurarea instituțiilor de control fiscal și înființarea unui consiliu de supraveghere și audit format din experți internaționali, adaptarea legislației care să sti-muleze utilizarea tran-zacțiilor electronice.
6.000 de posturi numite politic în 2009 și 2010 vor fi desființate
Pentru realizarea unui aparat public eficient programul prevede desființarea celor 6.000 de posturi numite politic în 2009 și 2010, deblocarea posturilor din învățământ și sănătate, plafonarea cheltuielilor cu bunuri și servicii, management privat la companiile de stat din domenii strategice. Președintele PSD a completat că programul economic ia în discuție și problema fondurilor europene și a menționat că este nevoie de o autoritate unică pentru fonduri europene, negocierea viitoarelor fonduri europene destinate României, crearea de parteneriate public-privat și revenirea la sistemul de salarizare specială a angajaților din sistem. Victor Ponta a adăugat că documentul prevede și sursele suplimentare de venituri pentru bugetul de stat – combaterea evaziunii fiscale, îmbunătățirea colectării, inclusiv prin audit intern, redevențele statului, revizuirea sistemului de vânzare a drepturilor de poluare, suprataxarea tranzacțiilor speculative, contractele de performanță din sistemul public și a subliniat că obiectivul de creștere a veniturilor bugetare este de la 32% la 38%. ââEste normal să începem cu viziuni economice pentru că totul pornește de la performanțele sau contraperformanțele economice. Nu este o dogmă ceea ce ne pro-punem. Vrem să declanșăm ceea ce nu a mai existat în ultimii ani – un dialog real referitor la soluții. Sunt convins că, după dezbateri, propunerile vor putea fi îmbunătățite și cred că printr-un dialog putem să îmbunătățim aceste idei. Era necesar un punct de pornire. Nu am niciun fel de teamă că acele idei bune pe care le prezentăm astăzi ar putea fi preluate de actualul Guvern, că ideile ar putea fi preluate de cei care ne guvernează temporar. Ceea ce deplâng este faptul că idei bune, corecte, dacă sunt implementate prost, se pot dovedi în practică ca inaplicabile. (…) Sunt convins că Emil Boc ne va explica că dacă el spune că mărește salariile și pensiile este un lucru bun, iar dacă spunem noi este demagogieââ, a spus Victor Ponta.
USL dorește restructurarea instituțiilor de control fiscal
Alte măsuri propuse de USL sunt: introducerea unei suprataxări a tranzacțiilor speculative, scutirea de impozitare pe o perioadă de cinci ani pentru dividendele reinvestite în utilaj și echipamente tehnologice, de cer-cetare. USL intenționează să introducă registrul unic de control, odată la doi ani, cu tematică prestabilită și preanunțată. Pentru stimularea sectorului privat, USL pro-pune o Agenție pentru programele naționale de investiții (după modelul ARIS), atragerea de investiții din țările emergente, capitalizarea Fondului de Garantare pentru IMM-uri. Alte măsuri conținute de programul USL sunt capitalizarea CEX și EXIMBANK, plafonarea împrumuturilor guvernamentale pe piața internă, înființarea unui comitet parlamentar de monitorizare pentru creșterea transparenței utlizării banului public. În plus, USL dorește restructurarea instituțiilor de control fiscal și înființarea unui consiliu de suprave-ghere și audit format din experți internaționali.
Prin măsurile Guvernului, România nu va avea creștere economică, doar va plăti împrumuturile
Președintele PSD, Victor Ponta, a declarat la lansarea programului economic al USL, că, prin măsurile adoptate de Guvern, România nu va înregistra creștere econo-mică, ci se va limita în următorii ani la plata datoriilor către organismele internaționale. Ponta a spus că principala provocare a economiei românești va fi plata împrumuturilor contractate de autorități în perioada 2009-2011, de la Fondul Monetar Internațional, Banca Mondială și Comisia Europeană. „Cu măsurile propuse de Guvern, vom avea în următorii ani o stabilitate în sărăcie, vom fi vulnerabili în fața unei noi eventuale crize. În următorii ani nu va fi creștere economică, ne vom limita la a plăti datoriile acumulate de regimul Băsescu-Boc”, a afirmat el.
Președintele PSD a acuzat lipsa de viziune a Guvernului PDL-UDMR-UNPR, corupția și politizarea excesive, lipsa unor reforme structurale, suplimentarea în exces a fisca-lizării.