Clubul „Unirea” Focșani a fost amendat cu 70.000 de lei pentru modul în care senatoarea second-hand, Sorina Plăcintă, pe vremea când era ministru al Tineretului și Sportului, a construit patinoarul din Focșani. Sancțiunea a fost dată de Autoritatea Națională pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice pentru faptul că nu au fost îndeplinite standardele de asigurare a calității pentru echipamentele furnizate. Mai exact, ANRMAP a găsit în Clubul Unirea „acarul păun”, deoarece nu clubul a solicitat așa zisul patinoar, ci senatoarea second-hand. Sorina Plăcintă a plătit pentru un metru de plastic, folosit la patinoarele uscate, mai mult decât a achitat ANL pentru un metru pătrat de locuință. Mai exact, senatoarea second-hand a plătit din banii românilor 446 euro pentru un metru pătrat de plastic, în timp ce pentru un metru pătrat de locuință statul a achitat 407 euro, inclusiv TVA.
Directorul Clubului Sportiv „Unirea”, Petrea Vîlcu, a declarat că amenda primită de la ANRMAP nu are nicio legătură cu clubul pe care îl conduce deoarece toate procedurile derulate de Club au respectat prevederile legale. Vîlcu a precizat că a contestat amenda în instanță. „Organele de control au fost într-o confuzie totală atunci când au considerat că ce-rințele din fișa de date a achiziției și cele din caietul de sarcini sunt diferite. Toate documentele pe care le-am întocmit respectă prevederile legale și, față de alte cluburi din țară care au construit patinoare pe același calapod, chiar am ținut ca totul să fie legal.
De aceea, am contestat amenda și am câștigat în instanță. Ulterior, cei de la ANRMAP au făcut recurs și ne judecăm în continuare. Din punctul nostru de vedere toate documentele de la licitație respectă preve-derile legii. Nu avem de ce să ne temem”, a afirmat directorul Clubului Sportiv „Unirea”, Petrea Vîlcu.
Reamintim că Petrea Vîlcu, directorul general al CS Unirea Focșani, a fost singurul director din țară care „a mirosit”, în 2009, afacerea dubioasă și a verificat cât costă un astfel de patinoar. „Am cerut și patine, utilaje de întreținere, instalație de nocturnă. Pentru ca totul să fie cât mai corect, am angajat și un diriginte de șantier”, afirma Petrea Vîlcu la acea dată.
Condițiile impuse și angajarea unui diriginte care să verifice condițiile de realizare a investiției i-au enervat pe șefii de la PDL și din Minister. Aceștia erau nemulțumiți că, din cauza insistențelor lui Vîlcu, au fost nevoiți să cheltuiască mult mai mult decât se stabilise pe hârtie.
Însă banii nu aveau prea mare importanță atît timp cât firma cîștigătoare era MBS Group din Turda, Cluj. Firma îi aparține consilierului local PDL Gabriel Szilagyi, din aceeași localitate.
Însă firma MBS nu este importatorul materialelor din care se realizează asemenea patinoare cu suprafață uscată. Reprezentantul din România este o altă firmă, Vest Sport, condusă de același consilier local PDL Gabriel Szilagyi.
Metrul pătrat de plastic mai scump ca metrul pătrat de locuință ANL
Mega escrocheria cu patinoarele cu „gheață uscată”, s-a aflat și în atenția Curții de Conturi a României. Conform, raportului Curții de Conturi (CC) a României pentru anul 2009, Sorina Plăcintă a plătit pentru un metru de plastic, folosit la patinoarele uscate, mai mult decât a achitat ANL pentru un metru pătrat de locuință. Mai exact, senatoarea second-hand a plătit din banii românilor 446 euro pentru un metru pătrat de plastic, în timp ce pentru un metru pătrat de locuință statul a achitat 407 euro, inclusiv TVA. Investigația realizată de funcționarii Curții de Conturi a dezvăluit că senatoarea se-cond-hand Sorina Plăcintă, în calitatea sa de ministru al Tineretului și Sportului, și-a bătut joc de banii publici.
Fără să țină cont de necesitățile reale ale cetățenilor, ale cluburilor sportive ori de obiectul acestora de activitate, Ministerul Tineretului și Sportului, condus de Plăcintă, a început, în 2009, realizarea unor patinoare cu suprafață uscată, la un preț de circa 500-600 mii lei/patinoar. Aceasta a fost prima ilegalitate, deoarece construcția patinoarelor a fost dispusă în urma unui studiu făcut de consilierii pedeliști ai mi-nistrului, „persoane fără drept de decizie și atribuții în acest domeniu”, după cum susțin chiar specialiștii Curții de Conturi.
A doua abatere comisă de senatoarea second-hand a fost invocarea dorinței „populației de practicare a sporturilor de iarnă”, pentru a justifica jaful asupra bugetului. Aceasta deși, după cum arată raportul CC, cluburile sportive au ca obiect de activitate „promovarea unui număr cât mai mare de sportivi și nu asigurarea de activități de agrement pentru populație, atribuție ce revine autorităților administrației locale”.
Banii publici, cheltuiți în bătaie de joc
Patinoarul cu „gheață uscată” din cartierul Sud al Focșaniului, pentru care s-au plătit peste 5 miliarde lei vechi, a fost o investiție bună doar pentru buzunarele cama-rilei pedeliste. Așa-zisa investiție s-a dovedit doar o modalitate de sifonat bani publici și nu o investiție în folosul cetățenilor. Patinoarul a fost închis încă de anul trecut și nu a mai fost deschis deoarece Clubul Sportiv Unirea Focșani nu are bani pentru a achita salariul unei persoane care să taie frunză la câini și să privească la plasti-cul alb, care a costat peste o sută de mii de euro.
De ce nu este folosit de nimeni? Răspunsul este simplu. Deși s-au băgat foarte mulți bani, peste cinci mi-liarde de lei vechi, patinoarul este prost făcut, iar suprafața sa este cu adevărat „uscată”, căci patinele nu alunecă. Deci, nu poate fi folosită de patinatori. La această stare de fapt se mai adaugă și faptul că cele patru-cinci scânduri de-numite pompos patinoar, au fost lăsate de izbeliște de pedeliști, după ce așa zisa investiție nu a mai produs bani pentru camarila de partid.
Bani pentru clientela PDL
Încă din luna decembrie 2009, „Monitorul de Vrancea” a prezentat mecanismul prin care banii publici au fost direcționați către anumite firme, sub pretextul necesității înființării unor „centre de agrement”. Fostul ministru pedelist nu a putut oferi o explicație coerentă referitor la decizia alocării, într-un an de criză economică, a unui mi-lion de euro pentru aceste așa zise patinoare, ci doar că aceste patinoare au fost făcute cu scopul de a „aduce un bun în plus pentru dezvoltare sau pentru ca și copiii să aibă ceva”. Licitațiile au fost cu dedicație, pentru că asemenea patinoare, în România, sunt realizate doar de o firmă, administrată de un consilier PDL din Turda, Cluj. Pentru a nu ridica suspiciuni, licitațiile nu au fost organizate de MTS ci de direcțiile județene de sport. Astfel, deși banii au fost acordați de MTS, răspunderea pentru licitații a revenit șefilor acestor direcții. De fapt, acești șefi au fost doar pioni, obli-gați să respecte ordinele de la București.
În realitate, standardul de construcție, respectiv condițiile pe care trebuia să le îndeplinească, suprafața ori dimensiunea, au fost stabilite de Ministerul Tineretului. Numai că cei care răspund acum și sunt amendați sunt bieții „acari păun” de la direcțiile județene de sport și nu fostul ministru al Tineretului și Sportului, senatoarea second hand Sorina Plăcintă, cea care a pus la cale această escrocherie pe bani publici.