Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Mai mulţi poliţişti de proximitate


Polițiștii de proximitate se vor numi, peste șase zile, sectoriști. Ei nu-și vor schimba doar denumirea ci vor avea și mai multe atribuții. În ceea ce-i privește pe polițiștii din mediul urban, lucrurile sunt clare. Nu același lucru se poate spune și despre cei de la posturile de poliție. În cazul lor nu s-a stabilit cu exactitate ce se va întâmpla.

Åžeful Serviciului de Ordine Publică, comisarul șef Vasile Marin ne-a precizat că de la 1 iunie, la Focșani vor fi 30 de agenți de proximitate care se vor numi sectoriști, în comparație cu 10 ca până acum. „Pe mediul urban, structura de ordine publică va avea o componentă mărită. La Focșani vor fi 30 de agenți de agenți de proximitate, acum fiind doar 10. Sectoriștii vor fi coordonați de un ofițer iar varianta aceasta este definitivă și va fi pusă în aplicare de la 1 iunie. La nivelul structurii de ordine publică din mediul rural nu s-a stabilit varianta finală. Acum se face o simulare privind înființarea a 10 secții de poliție rurale care să cuprindă, în medie, cinci posturi. În același timp, la posturile comunale va rămâne câte un lucrător care va desfășura activități de proximitate într-un program stabilit de 8 ore. În acest caz este vorba doar de o simulare pentru a se stabili care este cea mai bună variantă de lucru pentru mediul rural”, a spus comisarul șef Vasile Marin. Potrivit unor surse, posturile de poliție vor dispărea. Inițial, polițiștii vrânceni au propus înființarea unor secții de poliție și păstrarea posturilor. Varianta nu a fost agreată de șefii de la București din moment ce a fost luată în calcul o altă variantă. Surse din rândul polițiștilor vrânceni spuneau în urmă cu ceva timp, că prin desființarea posturilor se urmărește, de fapt, desființarea funcțiilor de șef de post. Așa cum este de așteptat, șefii de post au un salariu mai mare decât subalternii lor. Prin desființarea acestor funcții se va face o oarecare economie.

Åžeful Poliției Române vrea reformare de fond

La începutul acestui an, șeful Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR), chestorul Liviu Popa, declara că Poliția Română nu își permite „luxul” să distribuie resursele pe care le are „în mod haotic și fără niciun fel de analiză”. În loc de posturi de poliție vor fi înființate secții de poliție, care vor acoperi mai multe comune. Åžeful IGPR afirmă că se dorește o reformare pe fond a Poliției Române. Potrivit acestuia, reorganizarea constă, printre altele, și în desființarea posturilor de poliție rurale, în reînființarea unor structuri, cum ar fi sectoristul, dezvoltarea unor concepte care să aducă mai multă eficiență și orientarea resurselor spre priorități. De asemenea, el adăuga că se dorește creșterea numerică, dar și ca importanță până la nivel de serviciu, a analizei informațiilor. Liviu Popa a dat de înțeles că Posturile de Poliție sunt un lux pe care Poliția Română nu și-l permite. El afirma că nu putem să ne permitem luxul să ținem trei polițiști și la o comună de o mie de locuitori, și la una de trei mii și la una de cinci mii de locuitori. Rămâne de văzut dacă după desființarea posturilor, clădirile vor fi transformate în case de vacanță. La începutul acestui an, Åžeful IGPR a spus că posturile de poliție rurale, în marea lor majoritate, nu sunt ale Poliției, sunt ale primăriilor. Așa se face că cele care sunt ale poliției vor fi transformate în locuințe de serviciu sau în… case de odihnă!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?