Anul trecut, 375 de persoane au contractat infecție nosocomială pe perioada internării în Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” din Focșani, iar în primele patru luni ale acestui an, alte 74 de persoane. Din păcate, și bebelușii cu vârste de până un an cad victimele acestor infecții. Rata incidenței infecțiilor nosocomiale din județul Vrancea corespunde cu cea la nivel național și, din fericire, în județul nostru nu a existat niciun deces din această cauză.
În primele patru luni ale acestui an, 74 de persoane care au fost internate în Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” din Focșani s-au ales cu o infecție nosocomială. Este vorba de afecțiuni respiratorii, digestive, cutanate, de plagă chirurgicală, urinare, ale organelor genitale, inclusiv septicemii. Astfel, din totalul de 10.819 de pacienți internați, 74 s-au ales cu o boală nouă, mai exact 0,68 persoane la 100 de pacienți externați. În primele patru luni s-au înregistrat cinci cazuri de septicemie la Spitalul Județean de Urgență din Focțani. Septicemia este o infecție generalizată, din cauza pătrunderii în circulația sangvină a germenilor patogeni și a to-xinelor, manifestată clinic prin fenomene toxice infecțioase și cu o evoluție extrem de gravă. Este favorizată de intervenții chirurgicale, citostatice, radioterapie, nesterilizarea instrumentarului medical și multe altele. Mortalitatea este de circa 30-80%, un pronostic mai sumbru înregistrându-se la vârst-nici, bolnavii de diabet, TBC, hepatită și cancer, pentru că aceștia au imunitatea mai scăzută.
Multe infecții urinare
Cele mai frecvente forme de manifestare ale infecțiilor nosocomiale în Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” din Focșani au fost depistate la bolnavii cateterizați urinar (sonda urinară se ține mai mult de șapte zile), în număr de 23, urmate de cele la nivelul plăgilor chirurgicale, în număr de 16. Potrivit medicilor, majoritatea infecțiilor nosocomiale ale plăgilor chirurgicale s-au depistat la pacienți care au suferit operații chirurgicale cu o durată a intervenției de peste 30 de minute și cu un nivel de contaminare pree-xistent. Astfel, la Secția de Chirurgie, 13 pacienți internați s-au ales cu o infecție nosocomială, urmată de Secțiile de Terapie Intensivă, Urologie și Neurologie, fiecare cu cîte șapte astfel de cazuri. Infecții nosocomiale au mai fost semnalate și la următoarele secții: Nefrologie, cu șapte cazuri, Obstetrică Ginecologie, cu șase cazuri, Pediatrie, cu cinci cazuri, Neonatologie și Cardiologie, cu câte patru cazuri, Dializă, cu trei cazuri, și la secțiile de Chirurgie Infantilă, Ortopedie și Pneumologie, cu câte un caz fiecare. Infecțiile nosocominale înregistrate în primele patru luni ale acestui an la Spitalul Județean de Urgență din Focșani au fost următoarele: cinci septicemii, șase infecții respiratorii, opt infecții digestive, 23 de infecții urinare, cinci infecții ale organelor genitale feminine și tot cinci infecții cutanate și 16 infecții ale plăgilor chirurgicale.
Patru bebeluși au contractat infecții nosocomiale
Grupa de vârstă care a fost cel mai mult afectată de aceste infecții este cea cuprinsă între 55 și 74 de ani, cu un număr de 35 de persoane. Copiii cu vârste cuprinse între 2 și 14 ani, au avut norocul să nu contracteze nicio boală pe perioada șederii în spital. Din păcate, patru bebeluși cu vârste sub un an au contractat o infecție nosocomială care poate avea urmări nefaste în evoluția lor. Un astfel de caz este al unei tinere mămici care a născut la Spitalul Județean din Focșani, iar bebelușul ei a contractat o astfel de infecție. „După ce l-am născut, copilașul meu a contractat o infecție nosocomială. M-am externat din Spitalul Județean și de două luni de zile umblu cu micuțul prin spitalele din București, pe la cei mai renumiți medici, și cel mic încă nu și-a revenit. Nu îmi pot da seama cum a contractat această infecție”, a declarat o mămică din Focșani, care preferă să rămînă sub protecția anonimatului. Deși, oficial, metodele igienico-sanitare sunt respectate cu strictețe în Spitalul Județean din Focșani, gurile rele spun că lucrurile nu stau chiar așa. Totuși, vrâncenii care au beneficiat de serviciile medicale ale Spitalului Județean știu cel mai bine cum stau lucrurile.
De la ce apar infecțiile nosocomiale?
Intervențiile care favorizează apariția infecțiilor nosocomiale și care se efectuează în spitalul din Focșani sunt: administrarea medicației pe cale endovenoasă, cateterele urinare, protezele ortopedice, tehnicile de suport vital, te-rapia imunosupresoare și chimioterapia din cancer. „Factorii de risc pentru apariția infecțiilor nosocomiale sunt determinați de vârstă, care duce la alterarea microflorei normale a gazdei, cateterizarea urinară, procedurile chirurgicale, intubarea, arsurile și traumatismele, implantarea de corpuri străine, dar și bolile cauzate de tulburările metabolice și circulatorii, precum diabetul zaharat, insuficiența renală și hemodializa, necroza tisulară, ischemia locală și insuficiența cardiacă, dar și reducerea funcției sistemului reticulo-endotelial, imunității umorale și imunității mediate celular, dar și SIDA”, a declarat medicul Rodica Åoană. Rata incidenței infecțiilor nosocomiale din județul Vrancea co-respunde cu cea la nivel național și, din fericire, în județul nostru nu a existat niciun deces din aceste cauze.