Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Soluţia de criză a mocanilor de pe Valea Zăbalei


Cu mic cu mare, cu cățel și purcel, mocanii de pe Valea Zăbalei au venit la Târgul de la Tichiriș din comuna Vidra, care a avut loc sâmbătă, cu ocazia sărbătorii „Sfinților Împărați Constantin și Elena”. Din cauza sărăciei crunte și a supraviețuirii la limită, locuitorii de la poarta Vrancei Arhaice în sus au venit să-și mai cumpere cele ce le sunt de trebuință în gospodărie. „Preferăm aceste târguri pentru că prețurile sunt mici, iar noi nu avem bani”, explică o femeie de ce vrâncenii din zona de munte se înghesuie la aceste târguri.

Mocanii au venit cu mic cu mare la Târgul de la Tichiriș din comuna Vidra, care a avut loc sâmbătă. Târgul a constituit un bun prilej pentru aceștia de a-și cumpăra cele de trebuință la prețuri mo-deste. Asta chiar dacă acele lucruri nu sunt de cea mai bună calitate. „Preferăm aceste târguri pentru că prețurile sunt mici, iar noi nu avem bani”, explică o femeie de ce vrâncenii din zona de munte se înghesuie la aceste târguri. Pentru majoritatea țăranilor, lăsați fără niciun fel de venituri de către Guvernul Boc, o pereche de încălțăminte și o dublă sau două de mălai reprezintă cumpărăturile pentru care au făcut economii două sau trei luni de zile.
Åži vânzătorii știu acest lucru. De cum intrai în târg, îți făceau cu ochiul tarabele pline cu încălțări ieftine, majoritatea de proveniență chinezească. Pe tarabele negustorilor găseai aproape orice, de la ace de cusut până la mașini Dacia, prezentate celor interesați de dealerul Dac SA Panciu. „Am venit la târg să mai cumpărăm și noi câte ceva. Aici toate îs mai ieftine un pic decât în magazine. Am cumpărat niște cizme de cauciuc, o piatră ca să ascut coasa când voi începe la cosit și două duble de porumb. Mai multe aș fi vrut să iau, însă din cauza sărăciei trebuie să ne limităm. Vremurile sunt grele și trebuie să ne gândim și la moarte, deoarece dacă nu lăsăm ceva bani, copiii nu vor avea cu ce să ne înmormânteze”, ne spune, sfătos, moș Gheorghe de la Vidra.

Vânzările din târg, afectate de criză

Cele mai vizitate tarabe au fost cele unde se aflau tenișii „Made in China”, cizmele de cauciuc produse „pe vapor”, tenișii și adidașii care imitau mărci celebre. Fiecare dintre aceste produse nu costa mai mult de 20-30 de lei. Chilipir curat dacă te gândești că în magazinele unde se vând produse de firmă, o pereche de adidași costă între 400 și 500 de lei. La mare căutare s-au aflat și coasele făcute în Rusia. Å¢ăranii, unii îmbrăcați mai acătării, alții cu hainele pe care le folo-sesc la munca câmpului, cercetau de zor de colo colo pentru a-și găsi cele de trebuință.
Criza care afectează România, la care se adaugă un guvern incompetent care i-a adus pe români la sapă de lemn și un președinte care nu ezită să spună că românii sunt puturoși, îi determină pe mocani să-și drămuiască fiecare bănuț, muncit cu multă trudă și sudoare. Dacă înainte vreme nu prea se uitau mult la preț, acum alergau de la un capăt la altul al târgului de la Tichiriș, doar pentru a face economie pentru câțiva bănuți. Veselia de odinioară a dispărut de pe chipul lor, iar pe fețele oamenilor se putea citi doar îngrijorare. Îngrijorare că nu vor avea ce pune de mâncare pe masă copiilor.

Săracii își duc mălaiul acasă cu spinarea

Dacă unii dintre cei prezenți la târg au venit cu mașina sau cu căruța, mulți dintre cei bătrâni merg cu traistele pe băț spre casă. Bătrâni, bolnavi și împovărați de greutăți își pun traistele pe spate și le cară acasă.
Å¢ăranii se plâng că banii din pensiile amărâte nu le ajung nici să își cumpere medicamentele care le mai ameliorează boala de la o zi la alta. „Suntem bătrâni și cu o pensie ca vai de capul nostru. E tare greu, mai ales că nu te ajută nimeni. Statul în loc să ne dea și nouă ceva ne jupoaie de ne-a luat pielea de pe noi. E mai greu ca în vremea războiului. Am luat niște gumari, un kil de zahăr și o sticlă de ulei și cam atât. Am mai rămas până la următoarea pensie cu 20 de lei. Cum să te descurci cu banii ăștia? Să vină hoții ăștia care ne conduc țara și să trăiască și ei cum trăim noi”, a spus Alexandrina, o altă bătrână care își ducea traistele legate pe umăr.

Criza a împărțit copiii în săraci și bogați

Cei care s-au bucurat mai mult de târg au fost copiii, care nu își dau încă seama de necazurile care le chinuie viața părinților lor. Cu zâmbetul nevinovat și mintea zburdalnică, copiii se dădeau în tiribombele din mijlocul târgului sau pe topoganul gonflabil. Asta dacă părinții lor aveau bani în buzunar. Copiii celor mai săraci priveau cu jind de pe margine la cei care se aflau în tiribombă și care se roteau, fericiți, în bătaia soarelui de mai, pe islazul comunei Vidra.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?