Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Muzica la terase ar putea fi interzisă după ora 22:00


Un grup de 42 de senatori a inițiat un proiect de lege privind asigurarea ordinii și liniștii publice, care prevede, între altele: amuțirea muzicii la terase după ora 22, necesitatea obținerii aprobării scrise a tuturor vecinilor ce ar putea fi deranjați în cazul organizării unei petreceri în propria locuință, interzicerea consumului de băuturi alcoolice în parcuri, pe stadioane și străzi, interzicerea portului oricăror obiecte contondente sau de autoapărare, inclusiv inter-zicerea cuțitelor de bucătărie în propria mașină. Proiectul mai prevede interzicerea consumului de băuturi alcoolice în parcuri, pe stadioane și străzi, interzicerea portului oricăror obiecte contondente sau de autoapărare, inclusiv inter-zicerea cuțitelor de bucătărie în propria mașină.
„În cazul unor evenimente familiale, depășirea limitelor de zgomot admise se poate face numai cu acordul scris al locuitorilor din imobil sau din imediata vecinătate”, este menționat în proiectul de lege.
De asemenea, în localurile publice situate în imobilele cu destinația de locuință, programul muzical poate fi difuzat după ora 22.00 doar dacă localul este izolat fonic și patronii obțin aprobarea scrisă a locatarilor imobilului și a celor din imediata vecinătate. Primarii din stațiunile turistice vor putea reglementa alte orare de funcționare ale teraselor „după consultarea cetățenilor”.
Proiectul prevede și li-mitarea auto-protecției, prin interzicerea purtării spray-urilor lacrimogene sau para-lizante și a oricăror obiecte contondente în locuri pu-blice, mijloace de transport în comun.
Nerespectarea acestei re-guli este considerată infracțiune și ar urma să fie sancționată cu închisoarea de la 6 luni, la 5 ani.
Pe de altă parte, folosirea unui spray lacrimogen sau paralizant asupra unei persoane sau grup de persoane este sancționată doar contravențional, „dacă nu s-au produs vătămări ale integrității corporale”.

Fără cuțite la grătar

Obiectele contondente și ascuțite (inclusiv cuțitele) și dispozitivele care generează șocuri electrice nu vor fi to-lerate nici în mașinile proprietate personală – tot infracțiune considerându-se și încălcarea acestei preve-deri. Tot între 6 luni și 5 ani de închisoare ar urma să fie pedeapsa în cazul celor care refuză să își decline identitatea sau să se legitimeze în fața polițiștilor, având și un comportament jignitor față de aceștia. La fel ar urma să fie sancționați șoferii care nu opresc autovehiculul la semnalele polițiștilor, precum și cei care scriu în procesele verbale de constatare a contravențiilor „expresii jignitoare”. „Săvârșirea a trei sau mai multe contravenții în timp de un an, urmate de refuzul de a fi achitate se sancționează cu închi-soarea de la 6 luni la 5 ani,” susțin senatorii.
Contravenții vor fi consi-derate: „hărțuirea unei persoane prin apelarea repetată la telefon, sonerie, interfon, bătăi în uși sau ferestre, în scopul de a-i crea o stare de disconfort”, „lăsarea în libertate ori fără supraveghere a animalelor domestice sau de companie care prezintă pericol public pentru persoane și bunuri de orice fel, inclusiv pentru culturile agricole și plantațiile ce aparțin domeniului public sau privat, ori pentru circulația rutieră”, „consumul de băuturi alcoolice pe stradă, în parcuri, stadioane, baze sportive, instituții culturale și de învățământ, săli de spectacole, unități econo-mice, mijloace de transport în comun, autogări, gări și aeroporturi sau alte locuri publice, indiferent de forma de proprietate, relațiile se-xuale în locurile publice.”
Constatarea și sancțio-narea contravențiilor se va face nu doar de către agenții de ordine – polițiști, jan-darmi – ci și către „primar și împuterniciții acestuia”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?