Laptele este unul dintre alimentele preferate ale copiilor și adulților de la masa de dimineață, fiind apreciat atât proaspăt cât și sub forma produselor derivate. Deși din punct de vedere al popula-rității laptele de vacă se află pe primul loc, nu la fel se întâmplă dacă privim din perspectiva calității. Studiile au demonstrat că laptele de capră este supreior acestuia prin faptul că este mai ușor de digerat. Această caracteristică îl face să fie acceptat chiar și de organismul persoanelor alergice la produse lactate sau al celor cu sistem digestiv sensibil. Explicația constă în dimensiunile moleculelor de grăsime din laptele de capră care au numai o cincime din ale celor găsite în cel de vacă. Digestia ușoară permite lactozei să treacă mai repede prin intestine fără a-i oferi timp să fermenteze și să creeze pro-bleme. Tradiția populară îl consideră unul dintre cele mai eficiente leacuri împotriva ulcerului întrucât funcționează precum un pansament asupra țesuturile lezate. Din punct de vedere al substanțelor nutritive lucrurile sunt îmbucurătoare. Comparativ cu laptele de vacă, acesta deține o cantitate mai mare de vitamină A și B (în special riboflavină) și calciu. Conținutul proteic în cazul celor două tipuri de lapte este similar, ca și cel al vitaminelor C și D. Din păcate laptele de capră nu este apreciat proporțional cu meritele sale. Principalul reproș invocat este mirosul și gustul specific pe care le au produsele din laptele de capră. Din acest motiv trebuie menționat că aceste proprietăți sunt determinate în cea mai mare măsură de alimentația animalului, fiind relative. De pildă la fel se poate întâmplă și cu laptele de vacă. Prospețimea maximă și numărul cel mai ridicat al componentelor bioactive sunt înregistrate în primele 48 ore de la obținerea laptelui. În comparație cu laptele proaspăt, cel din comerț nu se ridică la același nivel calitativ deoarece pasteurizarea denaturează proteinele și activitatea normală a enzimelor.