Ediția: Luni 23 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Luni 23 Decembrie 2024. Nr 6785

Viile şi pomii fructiferi, distruse de ger


Fructele de sezon sunt mai scumpe în această vară din cauza temperaturilor scăzute înregistrate în perioada înfloririi „sâmburoaselor”. Aproape 30% din producția de cirește, vișine, caise sau prune este pierdută, potrivit primelor estimări ale agricultorilor. Lipsa de fructe este speculată de comercianții din Piața Moldovei care deja au adus cireșe la 25-35 lei kilogramul, prețuri prohibitive pentru buzunarele vrâncenilor.

Aproape o treime din producția de cireșe, vișine, caise, prun din Vrancea este compromisă din cauza gerurilor din primăvară. Pierderile înseamnă recoltă mică și se vor reflecta în prețul fructelor de pe tarabe. Deja primii comercianți care au adus cireșe au profitat de lipsa ofertei autohtone. În prima zi de vânzare, un kilogram de cireșe se vindea în Piața Moldovei cu 25-35 lei/kilogramul sau cu 2 lei/legătura. „Le-am adus din vest pentru că în Vrancea nu sunt. Aici nu s-au făcut. Prețurile nu sunt mari dacă vrem să ne mai și rămână nouă ceva. Dacă mai scădem, atunci nu mai avem profit”, ne-a spus comerciantul.
Reprezentanții Direcției Agricole Vrancea au afirmat că cele mai mari probleme au fost înregistrate în zona de munte unde au fost temperaturile cele mai scăzute. Cea mai mare suprafață de livadă afectată este înregistrată în zona comunei Vidra – 590 hectare de prun. „În perioada în care au înflorit sâmburoasele, adică zarzăr, cais, cireș sau vișin, au fost temperaturi foarte scăzute. A fost afectată circa 30% din producție”, a precizat Mariana Botea, purtătorul de cuvânt al Direcției Agricole.
Datele oficiale ale Direcției arată că, în Vrancea, sunt înregistrați peste 100 mii cireși și vișini în regim de livadă și peste 248 mii în gospodăriile populației sau răzleți. În ceea ce privește caișii și zarzării, aceștia ocupă o suprafață de doar 31 hectare în regim de livadă la nivelul județului. O pondere mai mare o au prunii, cu o suprafață de 1.725 hectare în regim de livadă, la care se adaugă peste un milion două sute mii copaci în gospodăriile vrâncenilor.

Viile vrâncene, calamitate de ger

Reamintim că, la nivelul Vrancei, gerul din această primăvară a afectat suprafețe însemnat de vie din zonele Jariștea, Å¢ifești, Bolotești, Urechești. Podgoriile au fost afectate în proporții chiar și de peste 50% din cauza temperaturilor scăzute. Gerul a afectat mugurii și, practic, a compromis recolta pentru acest an. De exemplu, în Jariștea, sunt zone unde recolta de struguri din soiul Chasselas este compromisă în totalitate iar la Fetească Regală și Aligote sunt pagube de 50-80%. „Guvernul ar trebui să analizeze situația viticultorilor vrânceni care au suferit pierderi din cauza temperaturilor scăzute și să promoveze un act normativ care să declare calamitate naturală, venind astfel în sprijinul oamenilor. Sunt mii de oameni care trăiesc din viticultură și care nu vor avea din ce trăi dacă recolta este distrusă de ger”, a afirmat directorul Camerei Agricole, Gabriel Necula.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?