Sunt vehiculate pe internet și chiar de la o gene-rație la alta, făcând din ce în ce mai grea separarea realității de ficțiune. Åase dintre cele mai cunoscute mituri false despre alimentație sunt prezentate, alături de sâmburele de adevăr din fiecare, pe Yahoo Shine.
1. Consumul de apă te ajută să slăbești
Sâmburele de adevăr: Apa poate reduce cantitatea de mâncare consumată la o masă
Dacă bei mai multe pahare cu apă în plus pe zi, nu o să slăbești pur și simplu, dar cercetările arată că dacă bei apă înainte de masă, poți mânca mai puțin. Cercetătorii de la Institutul Politehnic din Virginia și State University au urmărit evoluția unui grup de adulți care urmau diete cu puține calorii, timp de 12 săptămâni, și au descoperit că persoanele care au băut două căni cu apă înainte de fiecare masă au slăbit cu două kilograme mai mult decât cei care nu aveau acest obicei. Dacă îți umpli stomacul cu o substanță cu zero calorii, poți mânca mai puțin, spun oamenii de știință. Totodată, este recomandat să bei apă în loc de sucuri, putând adăuga în ea lămâie pentru a-i da gust.
2. De la cartofii prăjiți faci coșuri
Sâmburele de adevăr: Grăsimea de pe degete agravează acneea
Excesul de grăsime din piele cauzează acneea, dar mâncarea grasă nu contribuie la agravarea problemei, dacă nu cumva mănânci dezordonat. Potrivit Academiei Americane de Dermatologie (AAD), când anumite uleiuri vegetale ajung pe piele, se poate ca acneea deja existentă să se agraveze, așa că ai grijă să te ștergi la gură și nu pune degetele cu grăsime pe față. În ceea ce privește ciocolata, trebuie cercetat mai îndeaproape. Deși experții spun că acneea nu este cauzată de anumite mâncăruri, rezultatele unor cercetări preliminare prezentate la conferința AAD din acest an arată că ciocolata mâncată în stare pură poate agrava acneea la oamenii predispuși la această problemă.
3. Făina albă conține chimicale periculoase
Sâmburele de adevăr: Făina este albită cu chimicale, dar acestea nu sunt periculoase
Făina se albește singură atunci când componentele sale de culoare galbenă, numite xantofili, intră în contact cu oxigenul din aer, procesul durând câteva săptămâni. Pentru a-l accelera, fabricanții albesc făina cu substanțe verificate și aprobate de autoritățile din domeniul alimentar, unele fiind folosite și pentru curățarea legumelor. Făina albă este într-adevăr mai puțin hrănitoare, procesarea prin care este obținută eli-minând fibre, magneziu și vitamina E, dar nu este periculoasă.
4. Morcovii îți fac vederea mai bună
Sâmburele de adevăr: Morcovii conțin nutrienți care contribuie la menținerea ochilor sănătoși
Morcovii sunt bogați în vitamina A, care este foarte importantă pentru sănătatea ochilor, dar nu este nimic magic la aceste legume portocalii. Spanacul, cartofii dulci și dovleacul sunt de asemenea surse bune de vitamina A. Astfel, morcovii sunt buni pentru vedere, dar nu o îmbunătățesc, spun experții de la Academia americană de Oftalmologie. De altfel, pentru sănătatea ochilor, este esențial să ai o dietă echilibrată, care să conțină toți nutrienții importanți, și să fii atent la greutatea corpului, pentru că obezitatea crește riscul de diabet și alte boli care pot duce la pierderea vederii.
5. Mâncatul după lăsarea întunericului îngrașă în mod deosebit
Sâmburele de adevăr: Oamenii tind să exagereze cu mâncatul noaptea
Consumul de prea multe calorii duce la îngrășare, nu contează în ce moment al zilei are loc. Acestea fiind zise, majoritatea oamenilor tind să mănânce mai mult noaptea, din plictiseală sau alte stări care nu au legătură cu foamea, aportul mare de calorii transformându-se în depuneri de grăsime. Totodată, cei care mănâncă noaptea târziu se trezesc adesea fără poftă de mâncare și sar peste micul dejun, masa care reglează aportul de calorii pentru tot parcursul zilei. Pentru a nu mai mânca noaptea, este recomandat să te speli pe dinți după ultima masă (aceasta transmite un mesaj puternic că s-a terminat cu mânca-tul), să „încui” bucătăria cu două ore înainte de culcare și să nu ai gustări la vedere.
6. Zahărul cauzează diabet
Sâmburele de adevăr: Zahărul contribuie la îngrășare, care sporește riscul de a avea această boală
Zahărul nu cauzează diabet așa cum țigările cauzează cancer, dar cercetările au arătat că ar putea avea un rol. Cei supraponderali se confruntă în plus cu un risc mai mare de a face diabet de tipul 2, iar consumul excesiv de zahăr duce la îngrășare. Unele cercetări au arătat însă că există o legătură între consumul excesiv de zahăr și riscul de diabet, indiferent de greutatea corporală. Un studiu a arătat că riscul de diabet s-a dublat aproape în rândul unor femei care și-au sporit numărul de băuturi cu zahăr adugat consumate, de la una la câteva pe săptămână, la cel puțin una în fiecare zi, pe o perioadă de patru ani. Pentru a fi la adăpost, supraveghează-ți greutatea, consumă multe alimente bogate în fibre (care reglează glicemia) și optează pentru apă sau ceai în loc de sucuri îndulcite.