Guvernul s-a angajat în ultimele discuții cu FMI să elimine subvenția la energia termică în perioada imediată astfel că factura populației pentru încălzire și apă caldă ar putea crește cu până la 60% până la finele anului, în funcție de capacitatea primarilor de a acoperi diferența din surse proprii. Subvenția pentru producerea energiei termice este acordată în prezent atât de la bugetul de stat, cât și de la bugetele locale.
Åeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat că Guvernul va elimina subvenția acordată de la nivel central până la finele anului, dar va menține la același nivel sau chiar va crește ajutoarele pentru încălzire acordate persoanelor defavorizate.
„Există diferite subvenții pentru încălzire. Ajutorul de încălzire pentru cei mai vulnerabili ar putea rămâne la același nivel sau ar putea chiar crește. Există, însă, o subvenție acordată de la nivel central, pe care Guvernul vrea să o elimine în cursul acestui an. Există, de asemenea, subvenții pentru încălzire de la autoritățile locale, dar acestea nu au fost luate încă în considerare”, a spus Franks.
Potrivit reprezentantului FMI, eliminarea subvențiilor în acest an pentru căldură va avea efect și asupra inflației, care ar putea urca și până la 6%, peste cea mai recentă prognoză a Băncii Naționale a României.
„Ne așteptăm ca inflația (după eliminarea subvențiilor – n.r.) să fie undeva între 5% și 6%. Vom face calculele când vom ști cu exactitate care sunt schimbările în ceea ce privește și modificările la prețul gazelor”, a mai spus Franks.
Banca Națională a revizuit săptămâna trecută prognoza de inflație pentru acest an, de la 3,6% la 5,1%, dar nu a luat în calcul și posibilele creșteri de prețuri administrate, pe motiv că nu exista un calendar cert în această privință.
În prezent, de la nivel central, Guvernul acoperă până la 45% din cheltuielile cu combustibilul ale producătorilor de energie termică, iar prețul de facturare la populație diferă mult de la o localitate la alta, în funcție de prețul de referință stabilit de către consiliul local și subvenția acordată de fiecare primărie.
Astfel, conform celor mai recente date, pentru energia termică furnizată de
ENET Focșani, populația plătește 203,2 lei/Gcal față de un preț de furnizare aprobat de 397,4 lei/Gcal.
Diferențe mari între prețul plătit de populație și costul real al agentului termic acoperite prin subvenție sunt înregistrate și pentru energia termică furnizată de CET Brăila (165,30 lei/Gcal față de 351,31 lei/Gcal), RAM Buzău (185,24 lei/Gcal față de 439,28 lei/Gcal), RA Termoficare Cluj (165 lei/Gcal față de 347,04 lei/Gcal), Uzina Electrică Zalău (130 lei/Gcal față de 460,42 lei/Gcal), Dalkia Alba-Iulia (129,64 lei/Gcal față de 512,28 lei/Gcal) sau RADET București (119 lei/Gcal față de 298,62 lei/Gcal).
Facturile ar putea crește cu 60%
Surse oficiale au declarat agenției Mediafax că factura plătită de populație pentru încălzire și apă caldă ar putea crește în perioada următoare cu până la 60% după eliminarea subvenției acordate de la bugetul de stat, în funcție de cât vor fi dispuse primăriile să aloce suplimentar pentru acoperirea diferenței de preț, eventual prin reducerea fondurilor rezervate investițiilor și cheltuielilor de personal.
„Costul facturii populației ar putea crește cu valori cuprinse între 1 și 60%, în funcție de cât de mult vor aloca autoritățile locale pentru a acoperi diferența suportată până în prezent de la centru. Se va pune o presiune pe autoritățile locale, iar primarii care vor reuși să se gospodărească mai bine sau să taie din investiții inutile sau neoportune vor putea limita chiar la minimum creșterea facturii. În alte localități, mai ales în cele în care primarii opoziției vor dori să acuze Guvernul pentru majorarea costurilor și nu vor aloca fonduri suplimentare pentru acoperirea diferenței, factura va crește”, au arătat sursele.
Premierul Emil Boc declara, în luna februarie, că Guvrernul va lua o decizie în privința eliminãrii subvențiilor la încălzire în primăvara acestui an, după ce strategia de dezvoltare a sistemului de termoficare va fi finalizată.
Președintele Traian Băsescu a anunțat în luna mai 2010, după finalizarea negocierilor cu Fondul Monetar Internațional, un pachet de măsuri pentru reducerea cheltuielilor bugetare, printre care și diminuarea masivă a subvențiilor la încălzire prin direcționarea fondurilor doar către persoane cu venituri reduse.